Finante personale

Ghici cine stie (aproape) totul despre tine…

, 2 comentarii

…in materie de credite. Sint doua institutii care se ocupa cu centralizarea informatiilor referitoare la cei care au luat credite la diferite institutii bancare din Romania. E vorba de Biroul Roman de Credit si Centrala Riscurilor Bancare.

Biroul Roman de Credit (BRC)

brc

Este, conform propriilor declaratii: ” o societate pe actiuni care are ca actionari 25 de banci…. (societatea) este membra a Asociatiei Europene a Birourilor de Credit (ACCIS).”

Ca atare, din BRC fac parte majoritatea bancilor din Romania, iar BRC are ca obiect de activitate centralizarea informatiilor despre persoanele fizice care au luat un credit la bancile care fac parte din Biroul de Credit.

Biroul centralizeaza aceste informatii si le trimite membrilor zilnic, sub forma de rapoarte. Rolul acestei baze de date este de a contine informatii despre (citez din site):

  • debitori cu restante la plata mai mari de 30 de zile;
  • fraudulenti – persoane care au savirsit o infractiune sau contraventie in relatia direca? cu un participant, pentru care s-a emis o hotarire judecatoreasca definitiva sau irevocabila, dupa caz, sau prin acte administrative necontestate;
  • declaratii cu inadvertente – date neconforme cu realitatea furnizate de persoane fizice la momentul solicitarii creditului.

Aceste informatii sint preluate si de la institutii non-bancare care acorda credite. Mai nou, din martie 2009 Birou de Credit a implementat sistemul FICO Score, utilizat in intreaga lume, foarte important in SUA. Scorul FICO este o cifra intre 300 si 850 care doreste sa anticipeze probabilitatea unei persoane fizicede a-si plati ratele la un credit.

Site-ul Biroului Roman de Credit poate fi accesat la aceasta adresa.

Centrala Riscurilor Bancare (CRB)

bnr

Este un organism al Bancii Nationale a Romaniei care are aceiasi functie cu a Biroului de Credit dar o structura diferita. In plus mai centralizeaza si alte informatii (vezi mai jos).

Banca Nationala stringe aceste date de la „persoane declarante”, denumire ciudata pentru insitutii de credit si societati de credit ipotecar.

Baza de date este organizata in patru registre (reproduc din site-ul BNR):

  • Registrul central al creditelor (RCC) contine informatii de risc bancar raportate de institutiile de credit si este actualizat lunar;
  • Registrul creditelor restante (RCR) contine informatii de risc bancar referitoare la abaterile de la graficele de rambursare din cel mult ultimii sapte ani si este alimentat lunar de Registrul central al creditelor;
  • Registrul grupurilor de debitori (RGD) contine informatii despre grupurile de persoane fizice si/sau juridice care reprezinta un singur debitor si este alimentat lunar de Registrul central al creditelor;
  • Registrul fraudelor cu carduri (RFC) contine informatii despre fraudele cu carduri produse de catre posesori raportate de institutiile de credit si este actualizat on-line.

Ca atare, CRB are atributii largite fata de BRC.

Ce ma intereseaza pe mine?

E bine sa fii informat despre aceste doua institutii pentru ca intreaga ta istorie de credit se gaseste in cele doua institutii. Ca atare, in cazul in care ai avut sau ai restante la credite, daca ulterior doresti  sa iei un nou credit, s-ar putea sa nu il accesazi deoarece esti prezent in bazele de date ale acestor institutii.

Mai ales de cind cu FICO Score, de care americanii sunt ingroziti- vezi toate cartile lui Suze Orman, care abordeaza subiectul si da recomandari celor care au FICO Score prea mare. Sint ingroziti pentru ca au fost cazuri in care o persoana care nu a avut incidente la creditele luate a aparut ca fiind client recalcitrant, datorita unor probleme cu baza de date. In plus, institutia americana care se ocupa cu FICO Score (Fair Isaac Corporation) are buna reputatie de a fi lenta in rezolvarea acestor probleme.

Partea interesanta este ca orice persoana fizica are dreptul de a cere (gratuit) sa primeasca informatiile detinute de aceste institutii pe numele ei, o data pe an. Pentru aceasta trebuie sa faci o cerere.

Pentru BRC gasiti informatii la aceasta pagina (punctul 4 la pagina de Intrebari Frecvente).

Pagina de intrebari frecvente de la CRB este aici iar cererea pentru primirea datelor inscrise la CRB poate fi descarcat de aici.

Invit cititorii care au avut de-a face cu aceste institutii (mai ales daca au fost nedreptatiti) sa lase un comentariu cu impresii personale.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Ghici cine stie (aproape) totul despre tine…

  1. Concediaza-ti seful! zice:

    la origini, ideea unei asemenea baze de date nu este rea

    dar prostia si rigiditatea incredibila a institutiilor bancare si IFN au transformat-o intr-un cosmar pt cei care au 1 leu restanta sau au intarziat 1 zi cu plata unei rate (nenumarate exemple si povesti)

    succes 🙂

  2. Adrian zice:

    Nu inteleg de ce acest sistem da nastere unor povesti de genul 1 leu restanta; nu te informeaza in prealabil….nu mi se pare deloc corect si nimeni nu se grabeste sa corecteze acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.