In urma cu vreo saptamina am primit un email de la site-ul in care apare publicata mare parte din ultima carte a lui Robert Kiyosaki, Conspiratia celor bogati. Este un proiect foarte interesant, care m-a inspirat sa ofer public capitolele introductive din prima mea cartea, Iesi din labirint.
Am citit ultimul capitol dat gratuit publicului din cartea lui Kiyosaki. Vor mai fi inca vreo patru capitole (daca nu ma insel) cu titlu inca neafisat, capitole care vor apare doar in cartea publicata. Cele noua capitole vor fi disponibile doar pina in data de 7 iulie, dupa care vor fi retrase de pe internet. Va invit sa le cititi (trebuie sa va faceti un cont gratuit, folositi link-ul dat mai sus), pentru ca merita.
De cum am auzit de initiativa lui Robert de a da publicitatii mare parte din noua sa carte, m-am intrebat ce l-a determinat sa faca acest lucru:
- dorinta de publicitate
- testarea unui nou mod de a scrie o carte
- realizarea interactiunii totale intre scriitor si cititor ( comentariile prezente in forumul site-ului vor fi triate si vor apare in carte)
- generozitatea
- dorinta de a transmite un mesaj la cit mai multa lume
Probabil este putin din fiecare punct de pe lista de mai sus. Poate mai sint si altele. Cert este ca autorul se afla intre personalitatile care nu ezita sa experimenteze. Ceea ce este de aplaudat.
In alt articol am tratat ideea legata de termenul de conspiratie prezent in titlu si abordat extensiv in carte, despre ce cistiga si ce pierde Kiyosaki abordind aceasta problema. Nu voi reveni asupra subiectului, in schimb va recomand ultimul capitol pentru ca in el autorul ataca alte doua institutii ale statului american, indraznind sa le clasifice drept scheme Ponzi (sisteme piramidale): sistemul de asigurari de sanatate (MediCare) si bursa de actiuni. Sint din nou surprins de modul transant in care se abordeaza subiectul, chiar daca nu sint intru totul de acord cu argumentatia. Oricum, pot spune ca m-a pus pe ginduri, cu siguranta.
Cartea este foarte bine scrisa si merita aprecieri. Kiyosaki reuseste ce multi autori de finante personale nu pot sa faca: sa abordeze subiectele complicate intr-un limbaj simplu si sa le explice prin exemple extraordinar de sugestive. M-a impresionat modul in care se prezinta sistemul derivatelor financiare si cel al derivatelor de derivate. Se face analogia:
- strugurii sint derivat de vita de vie (derivat simplu)
- vinul este derivat de struguri (derivat de derivat)
Desi sint extrem de familiarizat cu aceste concepte deoarece am facut trading pe derivate (contracte options si futures), trebuie sa admir eleganta cu care se explica acesti termeni. Aici e forta lui Kiyosaki, pe care nimeni nu o poate contesta, desi a fost acuzat ca ‘scrie prost’.
Un alt concept bine subliniat, referitor la noile conditii economice si modul in care sa faci bani in timpul crizei, este accentuarea pe obtinerea de cash flow pozitiv (surse de venituri) si nu pe capital gain (cistig prin capitalizare). Este un concept pe care investitorii de azi incep sa-l foloseasca tot mai des pentru a se adapta la caderea burselor, situatie care a avut loc la nivel mondial. Nu mai poti face profit prin cresterea valorii de investitie pentru ca… totul se prabuseste. Esti nevoit sa faci bani altfel, din venituri colaterale (de exemplu din dividentele aduse de actiuni) sau din inchirierea de proprietati imobiliare (in locul aprecierii acestora).
Daca ar fi sa ii reprosez ceva autorului este faptul ca insista sa-si faca reclama la jocul produs de el, Cash Flow, in mod repetat si pe spatii intinse. Dar hei, e cartea lui si daca nu vrei, nu ai decit sa n-o cumperi.
Astept cu interes aparitia cartii pentru a citi ultimele capitole, care e posibil sa aduca informatii noi. Kiyosaki ramane mentorul meu si pot sa spun cu sinceritate ca ultima sa carte nu m-a dezamagit. Iar pentru a nu fi acuzat ca privesc lucrurile unilateral, am de gind sa scriu un articol destinat in totalitate criticilor care il vizeaza pe Kiyosaki. Poate chiar saptamina viitoare.
Salut Luca,
ce nu inteleg, cum de il admiri atat de tare pe Kiyosaki, dar dezavuezi atat de mult Network Marketingul
mi se pare oarecum contradictoriu
succes 🙂
foarte buna observatie Stefan 😀
dezavuez este un cuvant prea dur. pur si simplu nu mi se potriveste.
iti multumesc pentru observatie, o sa scriu un articol pe aceasta tema 🙂
salut Luca
azi am gasit blogul tau si sunt incantata ca abordezi temele „Kiyosakiene” 🙂 am rugaminte de a ma ajuta cu informatii referitoare la locul de unde pot sa-mi cumpar si eu ultima carte a acestuia(eventual daca ai gasit-o deja in limba romana). multumesc;
nu cred ca s-a tradus deja dar daca se va traduce probabil va apare la editurile Amalteea sau Curtea Veche care au mai scos carti de Kiyosaki
De unde as putea cumpara/ comanda cartea aceasta? Exista tradusa in romana?
Multumesc!
nu cred ca s-a tradus inca…