Finante personale

Despre jocul la loterie si cumparaturile in supermarket

, , , 7 comentarii

Cind vine vorba de decizii financiare si asteptarile noastre fata de ele, de multe ori dam gres. Credem ca in momentul in care am cumparat un produs comparindu-l cu alte trei  sau atunci cind alergam zilnic dupa reduceri, am facut ceea ce trebuie si vom fi mai fericiti. De multe ori se dovedeste a fi fals.

Modul in care functioneaza creierul nostru este strins legat de milioanele de ani in care am evoluat ca si specie. Cea mai mare parte a istoriei noastre ne-am petrecut-o intr-o natura amenintatoare, in care trebuia sa supravietuim fizic si ca grup. Legat de acest lucru, cele mai importante decizii din viata de zi cu zi se rezumau la:

  • cum sa ne ferim de pradatori si de fenomenele naturale
  • sa ne hranim
  • sa cautam un partener sexual si sa procedam la imperechere

Toate acestea erau prioritati si trebuiau realizate ACUM, pentru ca in ziua de miine s-ar fi putut sa nu mai existam.

Ca atare, toate deciziile pe care sintem obisnuiti sa le luam sint legate de alegeri pe moment, prin comparatie cu variantele existente (din cele doua caprioare, o vinez pe cea mai mica pentru ca alearga mai incet) si de ceea ce credem ca ne va aduce (ma voi imperechea cu femeia cu solduri late si sini mari pentru ca are mai mari sanse sa nasca si sa creasca un copil sanatos).

Aceste tipuri de rationamente le folosim extensiv in societatea de azi, societate  in care realitatile de zi cu zi  s-au schimbat radical. Avem alte modalitati de a ne procura hrana, ne alegem partenerii sexuali pe baza unor reguli sociale si religioase iar leul care vrea sa ne omoare nu mai este un pericol zilnic, care sa pindeasca dupa orice tufis. In esenta aplicam modalitati de decizie specifice unor conditii, in total alte realitati. Ceea ce ne duce de multe ori la esec.

Unele dintre cele mai importante decizii pe care le luam in viata de zi cu zi sint cele financiare. Iar faptul ca peste 90% din oameni nu sint fericiti cu statutul lor monetar ne arata ca ceva nu facem bine. Oamenii decid sa joace la loterie in scopul de a face avere, desi sansa de a cistiga este de zeci de mii de ori mai mica decit cea de a fi traznit de un fulger. Ne alegem produsele din supermarket-uri si modul in care facem economie in functie de premise gresite.

Dan Gilbert este unul dintre psihologii de top de astazi. El si-a facut un obicei din a studia teoretic si practic aceasta problema. A ajuns la niste concluzii extrem de interesante. Pe baza acestor concluzii a facut propuneri care sa ne schimbe modul in care luam deciziile in viata (mai ales cele financiare). Va invit sa vizionati o prezentare de 33 de minute de la TED, care ar putea sa va modifice in bine situatia financiara in special si viata in general, in cazul in care veti aplica metodele propuse de Gilbert.

Ii multumesc lui Iulian pentru link. Acest film contine informatii extrem de importante si am in vedere traducerea lui pentru viitoarea editie a proiectului AVANTAJ LA START.

Daca nu se incarca playerul video, dati click aici.

Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „Despre jocul la loterie si cumparaturile in supermarket

  1. Jules Verne zice:

    In meseria mea, hotaririle se iau in functie de ceea ce se numeste „situational awareness” sau cunoasterea in fiecare moment a situatiei globale in care ne miscam. Hotarirea trebuie luata repede si in mod flexibil, adica sa o poti schimba la fel de repede.In viata de zi cu zi, nu e absolut necesar sa iei hotariri cu viteza luminii, dar in general, e bine sa o faci. Mai ales in afaceri, fereastra de oportunitate dispare citeodata la fel de repede cum a aparut, deci trebuie sa te hotaresti relativ repede.O incetineala prea mare in a lua decizii oboseste psihicul, nu e eficienta si in cazuri extreme e chiar patologica. Deasemenea, in cazul unei tergiversari prea lungi si a rationalizarii excesive, intuitia e data la o parte, neglijindu-se informatia din acea directie.

  2. Pingback: Taxa pe prostie: de la loterie la supermarket | Stiri online - Revista presei | Stiri EUL.ro

  3. Pingback: Taxa pe prostie: de la loterie la supermarket

  4. Pingback: Taxa pe prostie: de la loterie la supermarket | Ziare net - Stiri din presa

  5. vali.d zice:

    La sfirsitul articolului mentionezi ceva despre traducerea filmului.Ca multe alte sute de filme f interesante de pe ted.com si acesta are subtitrare in limba romana, tot ceea ce trebuie facut este sa derulam in fereastra pe care e mentionat subtitle, pina ajungem la romanian si gata filmul va rula subtitrat.
    Sper ca nu am inteles eu gresit acel paragraf si ca cele descrise mai sus iti vor fi de ajutor. Multumesc pentru articol.

  6. Luca Dezmir zice:

    Vali,

    ai dreptate. dar articolul scris de mine are cativa ani vechime. pe atunci la TED nu erau traduceri, cel putin nu in limba romana.
    ca atare echipa de la proiectul AVANTAJ LA START a tradus si a subtitrat filmul, acesta fiind prezent pe DVD-ul distribuit gratuit in scolile din Romania, in editia 2009 a proiectului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.