Investitii la bursa

Cc: Gestionarea impozitarii

, , 2 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Impozitarea este un subiect deosebit de generos si in acelasi timp iritant pentru multa lume. Din variatele aspecte care ar putea fi discutate despre acest subiect vast ma voi opri la unul important, care ne poate produce probleme daca nu sintem atenti: cum gestionam fondurile pe care le datoram statului ca impozit.

Aceasta discutie pare neimportanta pentru multi dintre voi, care sinteti angajati. Daca ati ramane la acest stadiu toata viata, probabil ca problema gestionarii fondurilor destinate achitarii impozitelor nu va exista niciodata. Din moment ce vizitati acest site sint sanse mari ca doriti sa va imbunatatiti situatia financiara, iar acest lucru inseamna explorarea altor surse de venit decit cele salariale. Ca urmare, va veti intilni cu problema impozitarii, indiferent de modul in care veti face bani.

Voi imparti problema fondurilor destinate impozitelor in functie de categoria de venituri

Venitur salariale

Practic, aceasta problema, a gasirii banilor care vor fi virati catre stat pentru a achita impozitul pe veniturile salariale este lasata in seama angajatorului. Acesta, la angajare, iti va spune salariul brut, pentru ca sa para mai mare. Va trebui sa intrebi, de fiecare data, salariul net si sa intrebi cum se face achitarea impozitului. Raspunsul ar trebui sa fie: ne ocupam noi de asta.

Ca atare, daca singurul tau venit este din salarii, angajatorul trebuie sa achite impozitul pe care il datorezi statului, dar este important sa verifici daca o si face .

Venituri din investitii imobiliare

Poate parea ciudat ca a doua categorie de venituri pe care o abordez o reprezinta veniturile din investitiile imobiliare, dar ea are o legatura strinsa privind procedura cu veniturile salariale, si anume, din punct de vedere legal, altcineva trebuie sa se ocupe de ele.

Cind vinzi o proprietate pe care ai cumparat-o in scop de investitie, la realizarea contractului de vinzare-cumparare, notarul are datoria sa-ti opreasca la plata comisionului si impozitul pe care il datorezi statului pentru realizarea tranzactiei. Este important sa tii seama de prezenta acestuit impozit, pentru ca notarul ti-l va retine oricum. De aceea e bine sa il incluzi in pretul de vinzare pentru a nu intra in pierdere in timpul investitiei.

Veniturile din tranzactionarea la bursele din Romania

Ca sa tranzactionezi la bursa ai nevoie de un broker. Conform legii, in timpul derularii tranzactiei care incheie investitia (de exemplu dupa ce vinzi in profit niste actiuni pe care le-ai cumparat mai devreme), brokerul trebuie sa-ti retina automat o suma reprezentind impozitul aferent profitului realizat.

Iarasi e bine sa te intereseti daca brokerul o face si, in plus, daca vireaza acesti bani catre stat.

Veniturile realizate din dobinzi

In functie de legile in vigoare, care se schimba in timp, dobinzile la depozitele bancare se pot impozita sau nu. De obicei banca are datoria de a vira catre stat acest impozit. Intreba la banca daca legea prevede asemenea impozite si daca banca o face din oficiu.

Alte tipuri de venituri

Aici intervine problema gestionarii fondurilor. Aceste ‘alte venituri’ sint foarte diferite dar le-am grupat pentru ca au o mare latura comuna: trebuie calculate si virate de catre tine personale. Aici se incadreaza:

  • impozitele realizate in firma ta (le calculeaza contabilul dar trebuie sa decizi tu virarea banilor)
  • impozitele din cistigurile bursiere la operatii realizate in strainatate (trebuie mentionate intr-o fisa speciala din declaratia globala a veniturilor si se plateste de tine, la administratia financiara; detalii in acest articol)
  • impozitele din drepturile de autor (trebuie mentionare intr-o fisa speciala din declaratia globala de venituri si se plateste la administratia financiara)
  • alte venituri din strainatate, de exemplu daca ai un blog si primesti bani din Adsense (trebuie mentionare intr-o fisa speciala din declaratia globala de venituri si se plateste la administratia financiara)
  • alte venituri asemanatoare, care nu se incadreaza in cazurile de mai sus (intreaba inspectorul financiar de care apartii)

Cea mai mare greseala pe care o fac incepatorii, despre care vreau sa va vorbesc, este de a nu fi atent cind incasezi banii din acest tip de cistiguri, mai ales daca e vorba de o suma mai mare de bani. Majoritatea dintre cei care nu s-au gindit la acest aspect, s-ar putea sa fie tentati sa cheltuie acei bani sau pur si simplu sa-i investeasca mai departe, lasind problema impozitului pentru mai tirziu, la momentul in care ea devine actuala.

Aceasta este o greseala. Ei nu iau in considerare faptul ca, pina la timpul in care vor trebui sa plateasca la stat impozitul datorat pentru profitul care tocmai l-au obtinut, situatia lor financiara se poate inrautati. Ca urmare, in momentul in  care a venit sadenta la impozitare (mai ales daca au facut un profit mare), si daca afacerea sau veniturile au inregistrat scaderi importante, nu vor mai avea bani pentru a plati impozitul. Iar statul nu te iarta de impozit.

Solutia mea

Aceasta solutie vine din experienta si este determinata de faptul ca tradingul (una din modalitatile preferate in care investesc) nu realizeaza cistiguri constante. Poti avea ani deosebit de buni, in care ‘dai lovitura’ dar urmatorul an poti iesi pe minus. De aceea am imaginat o metoda care sa nu-mi produca probleme la achitarea impozitelor (care se realizeaza la un an dupa aparitia profitului).

In momentul in care imi retrag profiturile din trading, de la broker si imi aduc banii in tara (pentru ca nu investesc decit la bursele din strainatate, iar daca vrei sa stii de ce citeste acest articol) , automat voi pune deoparte suma necesara impozitarii plus o marja de siguranta, pentru a ma protejade pierderile ce pot apare in urma modificarilor de curs valutar, deoarece am profit in dolari SUA si platesc impozit in RON. Acesti bani ii depun la banca intr-un depozit pentru ca pina la anul, cind trebuie sa platesc darile catre stat, mai este timp. Prin dobinda la depozite am o masura suplimentara contra erodarii prin inflatie sau modificarile de curs valutar. Personal folosesc o metoda suplimentara de protectie: pentru ca tranzactionez preferential la Forex (bursa valutelor), voi face depozitele in valuta care anticipez ca o sa se aprecieze in viitoarea perioada de timp pina la scadenta impozitului.

In principiu, aceste trei metode de protectie ar trebui nu numai sa imi pazeasca sumele puse de o parte pentru impozit dar sa le si inmulteasca. In conditii normale, cind va trebui sa platesc impozitul, din cauza acestor artificii financiare, s-ar putea sa ramin cu bani in plus!

In acest fel, chiar daca anul viitor voi fi pe minus cu tradingul, eu am asigurate sumele necesare platirii impozitului.

Aceasta metoda poate fi folosita la orice surse de venit care nu prezinta constanta. In investitii in general, nimic nu e constant, deci merita sa luati in consideratie aceste idei.  Asemenea metode se incadreaza in ceea ce eu numesc ‘inginerii financiare’, carora le-am dedicat o serie de articole in Milionarul Mioritic.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cc: Gestionarea impozitarii

  1. Radu zice:

    Am o nelamurire: daca impozitul se plateste in RON dar profitul este in valuta, cum se stabileste cursul de schimb la care se plateste impozitul?

    Se ia cursul BNR din ziua in care platesti impozitele, sau se calculeaza la cursul de schimb din momentul realizarii profitului?

    Daca e prima varianta, pastrarea banilor in valuta in care s-a realizat profitul elimina riscul valutar.

  2. Luca zice:

    eu folosesc cursul BNR din data declaratie (de pe declaratie). iti recomand sa intrebi la administratia financiara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.