Finante personale

Cu cardul la plimbare

, , , , 19 comentarii

Cind plecam in concedii, cele mai importante elemente de pe check list (lista de verificari, similara cu cea pe care o fac pilotii la fiecare decolare) sint:

  • banii

  • actele

  • cheile de la masina

Banii reprezinta, fara indoiala, singele starii de independenta, fara de care orice concediu este destinat a fi o alta perioada in care trebuie sa-ti cistigi existenta.

In ultimul timp cardurile bancare s-au impus nu numai in viata de zi cu zi dar si in modul in care ‘transportam’ banii cu noi, in deplasari. Avantajele evidente nu pot fi negate:

  • poti accesa un volum mare de bani, cit de mare te poate buzunarul

  • indiferent de cantitatea banilor, volumul ‘la purtator’ este foarte mic: doar cardul in sine

  • capacitatea de a plati in majoritatea magazinelor din tarile civilizate si in magazinele cu standarde medii si ridicate din Rominia

  • posibilitatea de a avea acces direct la cash prin intermediul oricarui ATM

Dezavantajele sint pe masura:

  • daca ti se fura cardul ramii fara acces la banii din cont

  • daca si se fura cardul exista posibilitatea sa ti se fure banii de pe card

Aceste dezavantajele pot fi partial sau total eliminate, unele dintre ele prin intermediul recomandarilor pe care o sa le primiti in acest articol.

Furtul cardului nu este singura problema. Poti sa-l pierzi, cum mi s-a intimplat si mie in Italia, acum citiva ani. Eram in Roma cu familia, aproape de columna lui Traian. Am gasit o gelaterie, am comandat portii mari de inghetata si ne-am asezat la masa din fata localului, in plina strada, pentru a admira privelistea. Eram obositi dupa o zi de batut orasul cu piciorul (cum obisnuim sa facem de fiecare data). Dupa ce platise cu cash din portmoneu, sotia avea inghetata intr-o mina si portmoneul in cealalta. Cind ne-am asezat, a pus portmoneul pe masa pentru a putea minca in liniste.

Cu rosu, portmoneul buclucas

La final, ne-am ridicat sa plecam si… am lasat portmoneul pe masa. A fost o lipsa de atentie inclusiv din partea mea, care sint (dupa cum stiti) foarte atent la tot ce e legat de bani, chiar daca sint in portmoneul sotiei…

Seara ne-am dat seama ca ne lipseste portmoneul. Acolo erau, pe linga bani bani de cheltuiala zilnica (ramasesera nu mai mult de 50 de euro, pentru ca era spre sfirsitul zilei), cardul de debit de la contul sotiei, carnetul ei de sofer, cartea de identitate, cardurile de Metro, Selgros etc.

Prima miscare pe care am facut-o, chiar daca era zece seara: am cautat un ATM si, cu ajutorul celui de-al doilea card atasat acestui cont, am descarcat contul, retragind banii.

A doua zi, la insistentele sotiei, la prima ora din dimineata, am asteptat deschiderea gelateriei. Am mers la vinzatoare si…surpriza, sub tejghea era portmoneul buclucas.

Am ramas socat, nu ma asteptam la asa ceva. Daca ar fi fost dupa mine, nici nu ne-am fi intors. Ulterior, niste prieteni italieni din nord ne-au spus ca nu mai auzisera asa ceva, mai ales ca portmoneul era uitat pe o masa din strada!

Cind am ajuns acasa, intr-o fotografie de la gelaterie, sotia lingea de zor din inghetata iar pe masa trona portmoneul. Aveam ‘dovada’…

Din aceasta scurta istorioara deriva prima recomandare in cazul folosirii cardurilor (de credit sau de debit):

Recomandarea numarul 1

Folositi doua carduri pentru acelasi cont

Aceasta strategie are marele avantaj ca puteti avea controlul in cazul unor evenimente nedorite (pierderea sau furtul cardului). Cu ajutorul cardului de rezerva, care trebuie tinut de fiecare data in alt loc si/sau in alt portmoneu, puteti sa descarcati contul la primul ATM.

Aceasta metoda este superioara blocarii cardului prin informarea bancii despre furt, pentru ca aveti acces la bani! Desigur, dupa ce ati recuperat banii din cont, este bine sa instiintati banca despre pierderea sau furtul cardului.

Recomandarea numarul 2

Luati in concediu cel putin doua carduri la doua banci diferite

In acest fel, daca apar probleme cu o banca, indiferent care sint acestea, ramineti cu ‘varianta B’, adica puteti accesa banii de la alta banca. O alta recomandare este de a ascunde cardul de la banca a doua in masina, intr-un loc ferit. Chiar daca sinteti jefuiti amindoi (sot si sotie) si ati ramas fara acte, veti mai avea un card de rezerva. Acesta va va permite sa supravietuiti pina rezolvati problema:

  • sa va cumparati mincare si sa puteti plati cazarea
  • sa va cumparati benzina sau sa platiti transportul…

…pentru a ajunge la un serviciu consular, unde sa primiti acte de identitate provizorii pentru a va intoarce in tara.

Cardul din autovehicul trebuie ascuns intr-un loc ferit. Va recomand sa-l atasati la captuseala scaunelor, in partea inferioara a acestora, in compartimentul rotii de rezerva, intr-un plic impermeabil sau in locuri asemanatoare.

In cazul nefericit in care vi se fura masina, cu cit e mai ciudat locul in care ati ascuns cardul, cu atit va fi mai greu de gasit. Oricum,  dupa ce a disparut masina trebuie sa sunati imediat banca pentru a declara cardul furat.

Recomandarea numarul 3

In Romania folositi un card cu comision zero la retragerea banilor de la orice ATM

Un avantaj interesant la ofertele de carduri de la unele banci este acela de a nu taxa operatiile cu carduri la ATM. Acest lucru este uzual mai ales la ATM-urile proprii, dar exista cel putin un caz in care beneficiezi de servicii gratuite de retragere a banilor de la orice ATM. Este vorba de cardurile de la Garanti Bank.

Pentru Romania, unde este inca necesar sa folositi cash, pentru ca nu poti cumpara pepeni de la piata cu cardul, retragerea de bani de la ATM este o necesitate.

In general comisioanele de retragere de la ATM sint foarte mari. In plus, s-ar putea sa nu gasiti ATM-ul bancii Dvs. pentru a putea retrage banii fara comision. Dintr-odata, avantajul dat de cardurile de la Garanti este foarte mare. Cardul poate fi folosit pe post de ‘varianta B’, daca tineti cont de recomandarea numarul doi.

Recomandarea numarul 4

Cumparati-va un GPS

Desi la prima vedere aceasta recomandare are mai mult in comun cu transportul decit cu banii, iata explicatia, pe care am descoperit-o acum citiva ani, cind eram in Ungaria.

La un moment dat am fost pus in situatia sa caut in Budapesta o banca pentru a schimba bani. Am consultat GPS-ul si, surpriza, acesta lista si cele mai apropiate ATM-uri. Dupa aceea mi-am dat seama ca, duminica fiind, degeaba cautam o banca, nu am fi gasit nici una deschisa. Asa e in concediu, uiti in ce zi din saptamina esti.

De atunci folosesc cu regularitate acest serviciu furnizat de GPS.

Recomandarea numarul 5

Luati un laptop cu voi

Din aceleasi considerente. In ultimii ani, din cauza blogging-ului, am inceput sa iau laptopul in deplasarile mele, desi concediul cu laptopul linga tine nu mai e concediu. Mi-a fost de mare ajutor anul trecut cind am gasit o pensiune linga Sibiu, cautind pe internet, cu wireless-ul, pe marginea drumului. Am avut de unde alege din mai multe variante, care nu erau pe harta sau pe GPS, in plus am sunat la numerele de telefon listate pentru a face rezervarea.

La fel se pot gasi banci, rate de schimb si alte informatii bancare, de pe internet. Desigur, daca esti in strainatate, iti trebuie internet in roaming (am vazut ca cei de la Vodafone au aceasta optiune). Daca vrei o solutie pentru buget redus, iti recomand sa intri intr-o cafenea cu wireless si sa consumi ceva, pina te dai pe net.

La final va rog sa lasati comentarii la acest articol, in cazul in care aveti modalitati interesante de folosire a cardului, pentru a le impartasi celorlalti cititori.

Comentarii

comments

Standard

19 gânduri despre „Cu cardul la plimbare

  1. ZONA zice:

    Sunt situatii, ce-i drept situatii limita, in care un card de rezerva nu poate rezolva problemele pe care le poti avea in anuminte momente sau mai ales in anumite locatii (plaje, cabane montane, agroturism , expeditii in locuri mai putin umblate etc) chiar si in tari din occident. De aceea cred ca o anumita suma de bani cash (50-100 de euro minim, in bancnote de valoare mica) adaugata cardului de rezerva si copiei dupa pasaport(prima pagina), la loc ferit, iti ofera balonul de oxigen necesar.

  2. Cosmin zice:

    Alta recomandare
    Daca ai la tine laptop si poti gasi Internet wireless (in zonele civilizate) poti folosi serviciul de Internet Banking in urmatoarele feluri (legat de recomandarile tale):
    – sa transferi banii intre carduri la 2 banci diferite
    – sa ai 2 tipuri de carduri (ex. Visa si Maestro) la aceeasi banca si sa muti banii intre ele
    – sa ai la dispozitie o suma mica pe card (in eventualitatea unui furt/pierderi minimizezi riscul) dar sa ai o rezerva intr-un cont separat de unde poti alimenta cardul
    – orice combinatie intre cele de mai sus
    … ca sa nu mai zic ca iti poti plati facturile in timpul concediului 😉

  3. Eu locuiesc in Italia, si recunosc ca mi-a trebuit ceva timp pana sa ma obisnuiesc cu orasul Verona in care locuiesc. Primul pas care l-am facut a fost sa imi iau un smartphone cu gps incorporat si cu acces la internet. Recunosc ca merg mult mai linistit avand telefonul langa mine tot timpul, si chiar daca ma pierd stiu ca oricand pot sa activez gps-ul si sa gasesc strada buna. Avantajele unui smartphone sunt ca este mult mai mic decat un laptop si un gps dedicat, si probabil ca riscul de furt este mult mai mic, deoarece hoti sparg geamurile la masini doar daca vad atarnat suportul de gps in geam (pentru ca majoritatea vesticilor baga gps-ul in compartimentul de manusi).

    Spor

  4. adolf zice:

    sau mergeti in concediu la all inclussive si nu va mai trebuie card( decat cel de la hotel: pe ala puteti sa-l pierdeti.)
    Oricum, cam devreme pentru discutii despre concediu. Si asa n-am nici un chef de munca… Cele bune!
    Adolf

  5. Luca zice:

    nu sunt genul all inclusiv 🙂
    imi place sa bat orasele cu piciorul, sa cutreier tarile cu masina, sa intilnesc localnicii, sa ma socializez cu ei.
    asta e genul meu de concediu. n-am fost decat o singura data in strainatate cu o excursie organizata, in timpul facultatii…

  6. emilia nichifor zice:

    desi citesc de mult timp Milionarul si il apreciez foarte mult pina acum nu am postat nici un comentariu desi de multe ori simteam nevoia sa o fac.Articolul asta cu cardurile m-a determinat sa va cer sfatul intr-o problema care cred ca nu este numai a mea.Deci..eu am dat peste Milionar intamplator..cautind site-uri care sa ma ajute sa lamuresc unele probleme pe care le intuiam..legat de finantele personale ..dar probabil ca nu aveam educatia necesara sa le spun asa deslusit cum reusiti dumneavoastra.Incantata fiind de modul de abordare a problemelor pe acest site l-am recomandat si copiilor mei(absolventi de facultete)ca pe un „”rau””necesar pentru evolutia lor viitoare.Problema mea este ca ei
    au luat-o ca pe o lectie scolara obligatorie..deci chiulesc de la Milionar..Si eu imi pun problema cum ar fi trebuit sa procedez ca sa ii determin sa citesca aceste articole..cu placere..asa cum o fac eu.

  7. Radu zice:

    Eu ba bazez pe cash in strainatate (ca tzaranul), si cardul numai ca rezerva.

    Ma simt mai in sigurantza cu cash. Nu vreau sa ma trezesc in the middle of nowhere cu un card care nu merge pentru ca s-a demagnetizat sau nu este acceptat de comerciant, etc.

    In general, sunt un fan al metodelor electronice de plata. In tzara nu fac platzi cash decat daca sunt obligat de circumstantze, si astept cu nerabdare perioada in care toate tranzactziile se vor face electronic.

  8. Luca zice:

    si eu tin cash la mine 🙂 dar nu umblu cu cantitati mari.
    oricum, daca ai un card de rezerva in masina, unul la tine si unul la prietena/sotia ta, e putin probabil ca toate sa se demagnetizeze 😀

  9. Luca zice:

    Emilia,

    eu zic sa nu-i presezi. acum nu simt nevoia sa foloseasca aceast tip de informatii.
    important e sa stie ca se gasesc resurse pe internet, despre finantele personale, chiar si in limba romana.
    cand o sa aiba nevoie ele, o sa stie unde sa caute… sau vor veni la tine sa intrebe

  10. Concediaza-ti seful! zice:

    salut Luca,

    fara emfaza, Lyoness este cea mai buna afacere posibila pe care o pot imagina

    daca vrei sa ne intalnim, iti pot explica despre ce este vorba, asa avem ocazia sa ne si cunoastem personal 🙂

    ce zici? 🙂

  11. Luca zice:

    Stefan,
    pentru a ne vedea ar trebui sa iau avionul de la timisoara in capitala 🙂

    interesant este ca ieri mi s-a propus acelasi lucru, de catre alta persoana 🙂

  12. Armagheddon zice:

    Inca o sugestie: folositi pentru scos bani doar cardurile de debit (niciodata cele de credit, si nu numai din cauza costului), iar pe contul aferent cardului de debit (cardului de scos bani, ca sa zic asa) mentineti o suma mica (eu tin sub 500 de RON intotdeauna) iar cand ai nevoie de cash muti bani din contul de economii in contul de card si doar suma de care ai nevoie. Niciodata nu lasi accesibil prin card sume mari sau conturi de economii.
    Subscriu la sugestia GarantiBank, am acolo si card de credit si card de debit, sunt foarte multumit. Am de-asemenea si internet banking, ca o masura suplimentara la cele de mai sus sugerez si setarea unei limite de 1 RON pe tranzactii de cash-out la ATM pentru cardul de debit si credit (cand ai nevoie modifici prin i-banking, e online, se modifica imediat).

  13. Concediaza-ti seful! zice:

    Luca,

    sau as putea sa iau eu avionul pana la Timisoara 🙂

    dar, pe bune, recomandarea mea este sa te intalnesti cu persoana respectiva, sa vezi despre ce este vorba

    succes 🙂

Lasă un răspuns