Finante personale

Decizii grele la inceput de drum

, 4 comentarii

Acum doua saptamini am primit un email de la unul dintre cititorii Milionarului Mioritic. Este un tinar la finalul facultatii care incearca sa porneasca la drum in viata si se straduieste, financiar, sa gaseasca cele mai bune solutii. Este o decizie matura, pe care, din pacate, nu o iau toti tinerii din ziua de ani.

la-start

Mesajul sau, destul de lung si plin de intrebari, arata un om pus in fata situatiei de a alege intre multe variante disponibile. Aparent acest lucru ar putea fi catalogat ca negativ, dar eu vad altceva: cineva care vede ca are de ales si intelege ca decizia ii apartine, este o persoana puternica, o persoana care poate face fata provocarilor. Multi dintre noi credem ca nu avem de ales si ne lamentam continuu cind, de fapt, situatia sta cu totul altfel. Trebuie sa invatam de la acest tinar, sa ne dam seama ca realitatea este asa cum o percepem. Daca o vedem in culori negre si gasim in jurul nostru numai zabrele care ne opresc din drum, e cazul sa luam aminte la acest exemplu.

Iata mesajul tinarului:

Niste sfaturi
Salut, Urmaresc de cateva luni site-ul milionarul mioritic si in aceste cateva luni am inceput sa privesc diferit banii si planurile mele de viitor legate de aceasta parte a vietii. Sa intru direct in paine
Momentan sunt student in an terminal la Poli si angajat part time. De luna vitoare voi fi full-time si voi avea un salar lunar de vreo 600 de euro. Momentan cheltuielile mele sunt la 200 de euro lunar. Sunt din Timisoara si stau in apartment impreuna cu mama mea si din dorinta de independenta as dori sa ma mut de acasa candva in urmatoarele luni. Cea mai buna varianta ma gandeam ca e sa ma mut impreuna cu un coleg intr-un apartament de 2 camere unde sa impartim chiria la 2..
Cum ziceam cu mama mea ma inteleg foarte bine dar consider ca e timpul sa ma descurc singur.
1. Ce ma sfatuiesti sa fac ? Cum pot plati mai putin chirie si totusi sa fie un loc decent ? Cum ar trebui sa procedez in aceasta cautare ? Mai am si niste economii din care parintii mei vroiau sa ia masina noua dar planul acela a picat si acuma caut care a fi cea mai buna metoda de a-i pastra. Banii sunt in valuta. Din ce am citit la tine pe site cea mai buna varianta sunt depozitele
2. E mai bine sa aleg un depozit pe o perioada mai scurta (2-3 luni) cu o dobanda mai mare sau pe o perioada mai lunga si dobanda mai mica ? Se vor mentine dobanzile la valoarea actuala sau vor scadea ? In ultima perioada sunt abordat de diverse banci cu care am avut diverse relatii si mi se propun variante de investitii . Participare la fonduri care investesc in diverse actiuni de la obligatiuni guvernamentale la cele mai riscante si unde am diverse obligatii de a contribui in fiecare luna sau alte diverse clauze.
Momentan am si la locul de munca un plan de cumparare actiuni la pret redus (din cauza cursului leu/dolar e din ce in ce mai proasta investitia) in valoare de 5% din salar. Mie personal mi-e frica sa fiu obligat sa platesc o anumita suma in fiecare luna si daca nu o platesc sa pierd banii.
3. Care e cea mai buna metoda de a economisi acum ? Un fond de investitii cu diverse obligatii dar posibil castig mai mare ? Depozite in lei? Schimbarea banilor in euro si depozit ? La un moment ma gandeam ca in viitor(6 luni-1 an) sa incerc sa achizitionez un apartament cu o camera si sa-l inchiriez. Ma gandeam la un apartament de vreo 35 mii de euro la care sa iau un imprumut de 25 mii (daca mai dau bancile imprumuturi) care-I sa-I restitui in 4-5 ani. Chiria este cam 150-200/luna la asa apartamente.
4. Ce parere ai de plan ? Care-I sunt punctele slabe? Cat crezi ca vor mai continua ca scada preturile la imobiliare ? Chiriile vor creste sau vor scadea in viitor in Timisoara ? Cam ce procent din pretul unei achizitii imobiliare ar trebui il ai tu ca sa merite sa faci imprumut la banca?
5. Care crezi ca e cea mai una investitie imobiliara pentru inceput si sa zicem 10 mii de euro ? Am citit pdf-urile tale si The richest man in Babylon.
6.Ce alte carti recomanzi sa citesc si in ce ordine ? Daca esti interesat de cartea The thrillionaire a lui Halik ti-o pot imprumuta. Ca asa am ajuns pe site-ul tau , cautand informatii despre Halik. Mersi pentru atentie,

O multime de intrebari, la care mi-ar trebui articole intregi ca sa raspund pe larg la fiecare in parte. Am ales sa fiu concis:

helou ,

voi incerca sa raspund punctual la intrebari:

Salut, Urmaresc de cateva luni site-ul milionarul mioritic si in aceste cateva luni am inceput sa privesc diferit banii si planurile mele de viitor legate de aceasta parte a vietii. Sa intru direct in paine

Momentan sunt student in an terminal la Poli si angajat part time. De luna vitoare voi fi full-time si voi avea un salar lunar de vreo 600 de euro. Momentan cheltuielile mele sunt la 200 de euro lunar. Sunt din Timisoara si stau in apartment impreuna cu mama mea si din dorinta de independenta as dori sa ma mut de acasa candva in urmatoarele luni. Cea mai buna varianta ma gandeam ca e sa ma mut impreuna cu un coleg intr-un apartament de 2 camere unde sa impartim chiria la 2. Cum ziceam cu mama mea ma inteleg foarte bine dar consider ca e timpul sa ma descurc singur.

1. Ce ma sfatuiesti sa fac ? Cum pot plati mai putin chirie si totusi sa fie un loc decent ? Cum ar trebui sa procedez in aceasta cautare ?

in primul rind trebuie sa te hotarasti ce vrei, pentru ca nevoile tale se bat cap in cap
-ori vrei sa economisesti si atunci mai bine stai la ai tai
-ori vrei intimitate si confort si platesti pentru asta
raspunsul vine singur in momentul in care stii ce vrei 🙂

Mai am si niste economii din care parintii mei vroiau sa ia masina noua dar planul acela a picat si acuma caut care a fi cea mai buna metoda de a-i pastra. Banii sunt in valuta. Din ce am citit la tine pe site cea mai buna varianta sunt depozitele

2. E mai bine sa aleg un depozit pe o perioada mai scurta (2-3 luni) cu o dobanda mai mare sau pe o perioada mai lunga si dobanda mai mica ?

depinde ce vrei 🙂 eu personal impart banii in mai multe depozite si folosesc depozite pe 3 luni

Se vor mentine dobanzile la valoarea actuala sau vor scadea ?
pe termen mediu si lung vor scadea. nu cred sa creasca pe termen scurt…

In ultima perioada sunt abordat de diverse banci cu care am avut diverse relatii si mi se propun variante de investitii . Participare la fonduri care investesc in diverse actiuni de la obligatiuni guvernamentale la cele mai riscante si unde am diverse obligatii de a contribui in fiecare luna sau alte diverse clauze. Momentan am si la locul de munca un plan de cumparare actiuni la pret redus (din cauza cursului leu/dolar e din ce in ce mai proasta investitia) in valoare de 5% din salar. Mie personal mi-e frica sa fiu obligat sa platesc o anumita suma in fiecare luna si daca nu o platesc sa pierd banii.

recomandare mare: nu investi in ceva ce nu cunosti, fie ca e vorba de actiuni sau alte instrumente pe care ti le baga in fata, banca sau societati de investitii.

eu personal nu mi-as da banii pe mina altora sa-i investeasca. prefer sa mi-i investesc singur
cel mai bine e sa te apuci de studiat, sa vezi ce investitii se pliaza la personalitatea ta, sa citesti mult, sa incepi cu sume mici si sa treci la sume mai mari cind capeti experienta

3. Care e cea mai buna metoda de a economisi acum ? Un fond de investitii cu diverse obligatii dar posibil castig mai mare ? Depozite in lei? Schimbarea banilor in euro si depozit ?
vezi mai sus

La un moment ma gandeam ca in viitor(6 luni-1 an) sa incerc sa achizitionez un apartament cu o camera si sa-l inchiriez. Ma gandeam la un apartament de vreo 35 mii de euro la care sa iau un imprumut de 25 mii (daca mai dau bancile imprumuturi) care-I sa-I restitui in 4-5 ani. Chiria este cam 150-200/luna la asa apartamente.

inainte sa incepi un tip de investitie sa te intrebi daca aceasta:
-este potrivita tipului tau de personalitate si apetitului la risc
-iti aduce ROI (return on investment) pe care il doresti

4. Ce parere ai de plan ? Care-I sunt punctele slabe? Cat crezi ca vor mai continua ca scada preturile la imobiliare ? Chiriile vor creste sau vor scadea in viitor in Timisoara ? Cam ce procent din pretul unei achizitii imobiliare ar trebui il ai tu ca sa merite sa faci imprumut la banca?

nimeni nu poate stii cu certitudine raspunsurile la asemenea intrebari. de aceea investitiile au un anumit grad de risc, care e proportional  cu gradul de exactitate cu care poti raspunde la intrebari.

5. Care crezi ca e cea mai una investitie imobiliara pentru inceput si sa zicem 10 mii de euro ? Am citit pdf-urile tale si The richest man in Babylon.

eu am inceput investitiile imobiliare cind piata era in crestere. astazi acest tip de investitii (care se bazeaza pe cresterea pietei) nu se mai pot face. acum trebuie sa ai bani, sa cumperi si sa astepti sau sa cumperi pentru cash flow (inchiriere). in principiu trebuie csa ai cash flow-ul pozitiv (daca cumperi un apartament cu imprumut de la banca, rata trebuie sa fie sub valoarea chiriei).

6.Ce alte carti recomanzi sa citesc si in ce ordine ? Daca esti interesat de cartea The thrillionaire a lui Halik ti-o pot imprumuta  . Ca asa am ajuns pe site-ul tau , cautand informatii despre Halik. Mersi pentru atentie, Cristi

incepe cu cartile lui Kiyosaky si continua cu carti din domeniile care te pasioneaza.
ma uit la tine si vad nesiguranta pentru ca:
1.nu esti inca suficient de „citit”
2.nu ti-ai fixat clar un tel

cind aceste doua probleme vor dispare, toate necunoscutele vor cadea pe rind. nu pot sa-ti dau raspunsuri la intrebari la care trebuie sa raspunzi singur. dar pentru a raspunde trebuie sa stii ce vrei (cu adevarat) si sa fii bine informat.

spor la citit,

Luca Dezmir
Acest tinar este de admirat pentru ca:

 • el crede ca are multe optiuni inaintea sa
 • cauta raspunsuri la intrebarile sale

Chiar daca ar fi sa ma iau numai dupa zicala „cauta si vei gasi” , ar fi suficient pentru a afirma ca tinarul isi va atinge telul, acela de a avea o baza financiara solida. Noi toti trebuie sa invatam din acest exemplu, sa ne dam seama ca trebuie sa cautam solutii, nu sa le asteptam de la altii, indiferent daca altii inseamna parinti, prieteni, firma la care lucram sau guvern.

Raspunsul la intrebarile noastre sta doar in noi, acolo trebuie sa-l cautam.

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Decizii grele la inceput de drum

 1. Jules Verne zice:

  „Mie personal mi-e frica sa fiu obligat sa platesc o anumita suma in fiecare luna si daca nu o platesc sa pierd banii.”
  Frica ucide ratiunea. Nu te bazezi pe sentimente cind faci o investitie.
  Te linistesti, chibzuiesti, calculezi si faci sau nu investitia.

 2. Radu zice:

  Daca-mi permitzi o sa incerc si eu sa ofer un raspuns la intrebarile de mai sus :).

  1. Nu este un moment oportun sa te mutzi. In Romania, e mare lucru sa potzi economisi 400 EUR / luna din salariu! Eu nu as renuntza la avantajul asta.

  2. Foloseste conturile de economii. Au o dobanda comparabila cu depozitele si itzi ofera posibilitatea de a face retrageri fara a pierde dobanda. (ex.: atucont la BRD, maxicont la BCR, etc.)

  In legatura cu fondurile de investitzii: e preferabil sa pierzi o oportunitate buna decat sa investesti in lucruri pe care nu le intzelegi. Fondurile de investitzii au un grad redus de transparentza, costuri mari si performantze discutabile. In plus, administratorul fondului castiga cand fondul merge bine dar nu pierde cand fondul merge prost, deci e de asteptat sa urmareasca plasamente cu grad mai mare de risc de cat ti-ai dori.

  3. Eu as cumpara EUR la cursul actual.

  4. Despre imobiliare:

  Pana acum 1 an, singurul criteriu pentru a face bani in imobiliare era sa vrei. Dupa criza va trebui sa urmaresti cashflow-ul proprietatzii, nu sa cumperi orbeste in ideea ca pretzurile vor creste.

  Nu-ti potzi face calcule de cashflow pe o piatza cu grad mare de volatilitate. Pana nu se stabilizeaza pretzurile nu-ti recomand nici un fel de achizitzie imobiliara. La pretzurile actuale mi se par inca supraevaluate si cred ca atat chiriile cat si pretzurile de achizitzie vor scadea.

  5. Cea mai buna investitzie in imobiliare este sa tii banii la banca si sa asteptzi sa se stabilizeze pretzurile 🙂

  Disclaimer: Toate informatziile prezentate mai sus reprezinta opiniile mele personale si nu ar trebui considerate sfaturi de investitzii! 🙂

 3. inSecure zice:

  @Radu
  Apropo de intrebarea 1:
  Pai, pana cand ar trebui el sa economiseasca?
  Adica, ai dat un raspuns, dar nu si cat timp trebuie sa renunte la intimitate si confort pentru asta.
  Daca 400 e mult, 500…1000 nu ar fi si mai mult( avand in vedere ca ii va creste salariul).

 4. Radu zice:

  @inSecure

  Sorry pt. interziere.

  > Pai, pana cand ar trebui el sa economiseasca?

  Daca inchiriaza, va economisi cel mult jumatate din cat strange acum, iar asa-zisa intimitate nu ar avea-o pentru ca ar sta cu un coleg, nu singur. In plus, el spune ca vrea sa se mute ca sa aiba mai multa indepndentza ori, din punctul meu de vedere, cand ai mai putzini bani, ai mai putzina independentza.

  Cand acumulezi capital, trebuie sa faci compromisuri. Care sunt acestea si pana unde esti dispus sa mergi cu ele variaza de la persoana la persoana, deci, la intrebarea asta nu-ti poate raspunde decat el. In locul lui, as astepta sa am macar 1000 EUR venit inainte sa fac miscarea asta, si atunci, numai daca as obtzine beneficii reale, nu numai iluzia de independentza.

  > Daca 400 e mult, 500…1000 nu ar fi si mai mult( avand in vedere ca ii va creste salariul).

  De unde stii ca ii va creste salariul? Poate ca o sa-i creasca peste 5 ani. Sau poate firma la care lucreaza o sa dea faliment si o sa se angajeze in alta parte pe un salariu mai mic. Salariile nu merg numai in sus, mai ales in contextul actual.

  400 EUR pe luna este mult pentru Romania, pentru ca, sa ai economii lunare care depasesc salariul mediu pe economie este o situatzie rar intalnita ca procent din populatzie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *