Finante personale

Neglijenta sau altceva?

, , 3 comentarii

Acum vreo  doua luni un prieten a fost contactat de un agent de vinzari de la AIG, cu propunerea de a investi intr-un produs care cuprinde o asigurare de viata si un plan de investitii. Prietenul era informat despre situatia AIG si l-a intrebat pe omul de la vinzari daca stie care e cotatia de piata a AIG. Domnul de la vinzari nu stia, asa ca prietenul meu i-a spus ca pretul unei actiuni se invirte in jurul a 0.5 US$ (acum e putin peste 1 US$), deci de 100 de ori sub pretul de cotatie de acum un an si ceva, cind se invirtea in jurul cifrelor de 50-65 US$.

Cu toate acestea agentul a continuat sa-si bolboroseasca poezia pina cind prietenul i-a spus pe romaneste, ca sa inteleaga, ca nu doreste sa cumpere nimic de la AIG.

La citeva saptamini dupa acest episod a aparut scandalul cu bonusurile de 170 de milioane de dolari primite de angajatii AIG si cererea de catre Ben Bernanke (seful FED) si Timothy Geithner (secretarul trezoreriei) ca sa se introduca legi legate de interventiile FED asupra institutiilor nonbancare (cum sint firmele de asigurari). Adica un control suplimentar al FED asupra acestei zone a sistemului financiar.

nah

Cuvintul cel mai folosit in aceasta criza este bailout, care tradus ar insemna „rascumparare”. M-am distrat copios cind am vazut polisemantismul cuvintului:

 • a elibera pe cineva pe cautiune
 • a scoate apa dintr-o ambarcatiune
 • a ajuta pe cineva
 • a avea un insucces [arg.]
 • a renunta la o relatie
 • a se debarasa de o prietena
 • a sari cu parasuta (dintr-un avion avariat) [arg.]
 • a evita munca [arg.]
 • a omori timpul [arg.]

Majoritatea analistilor cred ca actuala criza se datoreaza incompetentei FED care a lasat lucrurile sa ajunga intr-o asemenea fundatura din care se va iesi cu greutate. O spune direct MATT TAIBBI, intr-un articol din revista Rolling Stone, cind se refera la „un amestec de lacomie si prostie”.

Sint altii care subliniaza cu indirjire ca se stia de la inceput unde va duce relaxarea pe piata derivatelor si a produselor financiare exotice, dar s-au inchis ochii pentru a se grebla profitul, stiindu-se ca la momentul falimentului, statul va rascumpara (bailout) … pe cine trebuie (dupa cum se stie, doar o parte din banci au fost salvate, altele au ajuns la faliment, pentru a fi cumparate de… bancile salvate ) vezi JP Morgan care a achizitionat Bear Sterns. Personal, cum am spus-o in alt articol, nu-mi vine sa cred ca sefii FED, institutie care a mai trecut printr-o mare criza (cea din anii ’30 ai secolului trecut) n-au vazut ce va sa vina, cu experienta lor de aproape un secol de la preluarea sistemului monetar american in 1913.

Altii vorbesc de conspiratii. Mai elegant dar folosing aceiasi termeni, Robert Kiyosaki comenteaza intr-un video blog articolul lui Taibbi, insistind pe faptul ca acum se scriu pagini de istorie si in acelasi timp se schimba regulile jocului. Opt noi reguli sint prezentate in noua sa carte, pe care o puteti citi gratuit pe internet, din care tocmai s-a lansat al cincilea capitol.

Oricum ar fi, un prieten care s-a intors acum o saptamina din Florida mi-a spus ca la american exista o stare de revolta referitoare la scandalurile legate de modul in care se folosesc bancile de banii primiti la bailout si de lipsa de transparenta.

Pe acest fundal, lucrurile se pare ca o vor lua in jos pe bursa americana, pentru ca dupa cresterea spectaculoasa din ultima luna, se vede ca explozia titlurilor americane pierde din energie. Iata citeva articole ale specialistilor, pe aceasta tema:

Privesc cu interes desfasurarea lucrurilor in viitoarele saptamini, pentru ca vor fi cele in care se va decide daca revenirea bursei americane este doar o corectie (care va fi urmata de reinceperea caderii) sau e inceputul iesirii din criza.  Personal cred ca ne mai asteapta zile negre, desi as vrea sa ma insel.

Referinte:

Site-ul lui Kyiosaki, The Conspiracy Of The Rich unde puteti citi ultima sa carte, gratuit.

Articolul din Rolling Stone.

Videoblog Kiyosaki:


The Big Takeover from Conspiracy of the Rich on Vimeo.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Neglijenta sau altceva?

 1. DIANA BAKI zice:

  Sincer nu am inteles legatura cu agentul AIG din Romania si bonusurile din stafful american al AIG.
  Faci cumva anti reclama la asigurari ?
  Sau numai la AIG ?
  Desigur stii ca divizia de asigurari de viata AIG Europa este foarte tare si nu au nici o problema.Inclusiv in Romania.Asta poti sa o controlezi.Asa am facut eu cand am vrut sa-mi reziliez contractul.Dar nu mi l-am reziliat pt. ca am incredere.Punct.
  De ce reduceti totul la America?

 2. Luca zice:

  Diana, problema e nuantata.

  1.legatura intre scandalul bonusurilor AIG si AIG Europa ai facut-o tu, nu eu 🙂

  2.in lumea actuala exista interconexiuni intre lucruri pe care nici nu ni le imaginam, ce sa mai spun despre cele intre divizii ale firmei si firma mama. ca sa-ti dau un exemplu tot din sistemul financiar, la fel se putea spune despre RBS Romania, ca „n-are de-a face cu problemele RBS”, dar dupa problemele firmei mama divizia romaneasca a fost scoasa la mezat.
  nu poti sa faci abstractie de aceste realitati. mintea umana are obisnuinta de a selecta segmente de realitate si de a le introduce in sertare separate, la nivel mental. dar interconexiunile sint peste tot, pentru ca toate sint unul, inclusiv la nivel financiar.
  cit despre decizia ta de a ramine cu AIG, e o optiune personala, cum de altfel e optiunea mea personala de a prezenta situatiai AIG in felul in care o vad eu.

  despre „de ce reduceti totul la America”: „lumina” inca vine de la americani, chiar daca ne place sau nu. acum un an cind am analizat inceputul crizei americane si spuneam ca o sa vina la noi, mi-a sarit lumea in cap spunindu-mi ca aberez, „ce criza?”. acum se tace chitic pe subiectul asta si se uita episodul.
  de aceea ma uit la americani, pentru ca ce e acolo va veni, printr-o transformare „mioritica”, pe la noi. dupa un timp sau altul.

 3. alin zice:

  Ai foarte mare dreptate.
  Vara trecuta auzeam persoane din domeniul financiar ce spuneau ca va fi o perioada foarte prospera pentru Romania.
  Chiar daca la noi in economie nu se simtea criza, dar deja din a doua jumatate a lui 2007 pe piata de capital incepuse o lunga scadere.
  Numai prin prezenta unor produse ca credit default swap, sau prin securitizarea activelor bancare neperformante, ne dam seama cum se poate propaga o pierdere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *