Carti, filme si evenimente

Documentar: Ascensiunea banilor

, , , 2 comentarii

Titlu original: The Ascent of Money

Titlu:  Ascensiunea banilor

Scenarist: Niall Ferguson

Regizor: Adrian Pennick

Durata: 47 minute, doua episoade

Televizat: Channel 4

Niall Ferguson

Filmul porneste de la realitatea crizei de astazi, care ar putea sugera mai degraba un titlu de tipul caderea banilor decit ascensiunea banilor.
Pentru a putea intelege situatia de astazi trebuie sa vedem ce inseamna banul de-a lungul istoriei si cum a evoluat el. Filmul avanseaza ideea ca transformareabanuluii mimeaza mai degraba transformarea omului de-a lungul civilizatiei.

Interesant de observat ca lipsa banilor a existat in civilizatii care au fiintat nu mai departe de 5 secole in urma, la mayasi, unde valoarea marfii era calculata in functie de timpul de munca (interesant de remarcat ca aceiasi modalitate de masurare este propusa de sistemul comunist!)

Banii au luat diverse forme de-a lungul istoriei, de la scoici, tablite de lut, bucati de aur, argint, monede sau bani de hirtie. Esenta  sistemului financiar consta mai ales in increderea in bani, in capacitatea lor de a insemna valoare. Inventia fantastica a aparut in momentul in care banii au devenit valoare  „la purtator”: cel care avea banii asupra lui putea sa obtina in schimbul lor, marfuri de aceiasi valoare.

Valoarea, aici e cheia. Totul e o conventie, o incredere pe care o transferam celui care emite banii. Cu cit sapi mai adinc in sistemul financiar actual vei vedea ca valorile sint simbolice iar dezvoltarea societatii se bazeaza pe acest lucru.

Money is trust! (banii inseamna incredere)

Iar pe incredere se bazeaza totul. Pentru ca intreaga economie a crescut prin credit, iar  cuvintul credit vine de la credo (cred). Niall Ferguson ne povesteste ascensiunea institutiei creditului, de la inceputurile civilizatiei pina astazi si ne dezvaluie cum acest proces financiar este la radacina problemelor cu care ne confruntam astazi.

Un film deosebit de instructiv, pe care vi-l recomand spre vizionare. Cartea Ascent of Money este disponibila si in Romania.

Vizionarea filmului:

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Documentar: Ascensiunea banilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.