Finante personale

Cc: managementul cheltuielilor nu e suficient (partea a II-a)

, , Un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul de educatie personala, empower.ro

Planul in cinci puncte care iti permite sa fructifici rezultatul pozitiv obtinut printr-un bun management al cheltuielilor este urmatorul:

Bugeteaza

Daca nu iti controlezi banii, ei te vor controla pe tine.
Probabil ai auzit aceasta fraza de multe ori pina acum. Este cit se poate de adevarata. Iar una dintre cele mai puternice modalitati de control al banilor este bugetul.

Cuvint care ii deranjeaza pe multi, bugetul este doar o notiune care defineste cantitatea de bani necesara pentru realizarea unui scop (supravietuirea financiara a unei tari, intreprinderi, familii sau persoane) si modul in care sint alocati acesti bani.

Inainte de a-ti stabili bugetul, trebuie sa pornesti de la doua elemente esentiale:

  1. fondurile disponibile – in traducere cit cistigi pe an (pentru ca bugetarea o vom face anual, din ratiuni legate de simplitate)
  2. standardul de viata dorit

Degeaba vreti sa traiti ca un seic daca nu cistigati cit un seic. Trebuie sa va stabiliti standardul de viata in functi de actuala situatie financiara.

Instinctul va va spune sa alocati toti banii pe care il obtineti (prin salar sau din alte surse: e important sa contabilizati TOATE sursele de venit) pentru bugetul de cheltuieli. Se poate si asa. Personal va recomand sa folositi doar 90 sau 95% din banii disponibili, iar restul sa ii puneti, momentan, deoparte (voi vorbi ulterior despre destinatia lor).

Sa spunem ca ati calculat suma disponibila pentru buget. Urmeaza alocarea banilor in functie de necesitati:

  • pentru necesitati de baza (cazare, mincare, sanatate)
  • pentru necesitati aditionale (vacante, transport, comunicatii…)
  • restul (distractii, hobby…)

Urmeaza alocarea banilor pe luni. Sint luni in care bugetul va fi mai generos. Un exemplu sint lunile de concediu, cind, pe linga cheltuielile zilnice trebuie sa alocati bani pentru plecarea in vacanta, iar alte luni sint mai putin solicitanta (cum traditional e luna februarie, pentru ca are mai putine zile).

In momentul in care stiti ctiti bani are bugetul fiecareia din cele doisprezece luni ale anului ati terminat bugetarea.

Gestioneaza

Gestioneaza-ti fondurile bugetare cu atentie. Aplica inventiv principiile managementului cheltuielilor. cauta sa gasesti pentru fiecare zona de cheltuieli in parte solutii care iti vor permite sa obtii aceleasi rezultate sau rezultate comparabile folosind cit mai putini bani sau chiar fara sa utilizezi banii (prin servicii pe care le prestezi altora, prin schimbul de marfuri sau produse pe care le ai in exces… eun domeniu in sine, pe care o sa-l abordez alta data).

Iti spun din experienta: totul depinde de imaginatia si determinarea ta. daca vrei sa gasesti o solutie, ea va apare. poate nu imediat, poate nu anul acesta. dar dca tot timpul, mintea ta are de „prelucrat” aceasta problema (reducerea cheltuielilor fara a pierde din beneficii), vei descoperi fericit, intr-o zi, ca exista o rezolvare.

Recompenseaza

E o etapa esentiala, peste care multi vor fi tentati sa sara. Nu cadeti prada acestui impuls. Pentru ca veti deveni ceea ce sint multi dintre cei care isi gestioneaza atent banii: niste zgirciti.

Calculati cu atentie, pentru fiecare luna, citi bani ati salvat de la cheltuieli. Daca veti continua sa va ginditi continuu la metode de reducere a cheltuielilor, fara pierderea beneficiilor, veti vedea ca sint solutii multiple, unele mai eficiente decit altele. Pe masura ce trece timpul, veti reusi sa disponibilizati tot mai multi bani, gata de a fi folositi in urmatoarele etape.

Ati calculat banii salvati. Din ei, alocati 30% pentru recompensa.

ce inseamna recompensa? Orice lucru care va face placere: un hobby, o mica excursie (chiar daca pentru asta trebuie sa stringeti cei 30% obtinuti inmai multe luni), un gadget pe care vi-l doriti, o cina romantica in oras. Orice va produce un sentiment de bunastare. Iar in momentul in care acest sentiment va invaluie, legati-l de actul care a dus la realizarea sa: managementul cheltuielilor. faceti asta de fiecare data si se va produce ceea ce Pavlov numea „reflex conditionat”: de fiecare data cind va veti gindi cum sa gestionati mai bine cheltuielile, veti simti un sentiment de satisfactie, anticiparea clipelor in care va veti „administra” o recompensa. Nu-i asa ca e pacat sa sariti peste acest pas?

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cc: managementul cheltuielilor nu e suficient (partea a II-a)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.