In atentia mea

Optiunile mele in monetizarea Milionarului Mioritic

, , 9 comentarii

Pentru articole cu adevarat profesioniste despre monetizarea unui blog va recomand site-ul Problogger a lui Darren Rowse. Daca sinteti curiosi care sint principiile dupa care m-am ghidat in monetizarea Milionarului Mioritic, cititi rindurile ce urmeaza.

Initial am vrus sa fac o lista cu citeva metode de monetizare a unui blog (ca punct de pornire pentru articol). Dar mi-am amintit de un post citit mai demult, care propune 101 moduri de a-ti monetiza blogul. Ce-a mai amuzanta metoda mi se pare cersitul (begging) care are nu mai putin de 5 moduri in care poti s-o faci. Va las sa va delectati cu acest articol.

Voi lista doar metodele care sint (pentru moment) in vizorul meu:

  • afilierea
  • promovarea contra comision
  • reclama platita in site (bannere 125×125)
  • reclame platite in RSS (bannere sau link-uri text)
  • scrierea de carti

Afilierea

E una din metodele mele preferate. Este simpla, pentru ca intreg procesul de contabilizare al promovarii e automatizat: nu trebuie decit sa pui link-uri text sau imagine la produsele sau serviciile pe care le promovezi. Cititorii tai care vor da click pe link-uri si vor cumpara produsele sau serviciile respective iti vor aduce bani sub forma de comisioane.

Afilierile mele:

librarie.net
Este cea mai mare librarie on-line din Romania. Au un sistem de afiliere foarte asemanator cu cel de la amazon.com Se plateste un comision mai generos la prima comanda facuta de client apoi comisioane mai mici din toate comenzile ulterioare. Realizarea contului e simpla, are modalitati de urmarire ale comenzilor si comisioanelor. Eu prefer link-urile text la produse specifice, dar pot fi si bannere (cum este cel din dreapta).

amazon.com
Se claseaza printre liderii mondiali in vinzarile on-line. Au un program de afiliere care a stabilit de-a lungul timpului standardul industriei. Tocmai au o promotie pentru afiliati, care consta intr-un comision generos pentru primul produs cumparat de un client nou. La amazon.com eu folosesc acelasi sistem ca si la librarie.net desi sint convins ca o sa fie putini cei care vor cumpara carti din strainatate. Cu toate acestea este atit de simplu de implementat si atit de putin intruziv incit voi continua sa-l folosesc.

bluehost.com
Este serviciul de hosting la care este gazduit Milionarul Mioritic. Continui sa fiu multumit de acest hosting deosebit de competitiv ca pret. Programul de afiliere plateste destul de bine (65 US$/comanda adusa) dar au o limita minima de 100 US$ inainte de a putea retrage banii.

Promovarea contra comision

Este ruda saraca a afilierii, in sensul ca nu exista un sistem automat de urmarire a comenzilor. Din aceasta cauza trebuie sa iti construiesti singur acest sistem.

Metoda mea:

  • folosesc formulare de contact prin care clientii trimit optiunea de cumparare a produsului sau a serviciului
  • formularul trimite firmei in cauza cererea prin email si mie o copie
  • pentru a fideliza clientul, negociez cu firma un discount pentru fiecare client venit de la mine. Cind acest lucru nu este posibil, renunt la un procent din cistigul meu in favoarea clientului.

De obicei cind vedeti un discount la pretul de baza al produsului sau serviciului pe care il promovez, sa stiti ca acela vine din comisionul meu, iar daca obtin un bonus (sub forma unui ebook, consultatie privata, ce-o fi) acela este negociat suplimentar.

Promovarea pentru comision este destul de solicitanta, pentru ca trebuie sa negociezi si sa construiesti sistemul de trimitere a clientilor. In plus, comenzile trebuie contabilizate impreuna cu partenerul tau, ceea ce  necesita timp si tact 🙂

Reclama platita pe site

Se face sub forma de bannere (de obicei 125×125 pixeli) sau link-uri text. Se negocieza direct cu clientii interesati. Voi incepe acest tip de promovare cind voi avea 1000 de pagini vizitate/zi (e nevoie de trafic pentru ca sa tentezi un client sa-ti plateasca o taxa lunara pentru afisarea unui banner sau a unui text cu link). Dar, hei, daca vreti sa va puneti bannere pe Milionar, sint deschis la oferte!

Reclama platita pe RSS

Culmea e ca numarul de cititori la Milionar e mai mare pe RSS decit prin acces direct. Aceasta m-a facut sa ma gindesc la RSS ca sursa de monetizare. Am inceput sa pun reclama sub forma de text la seminarul lui Nik Halik in RSS, dupa cum au observat unii dintre voi. Probabil vor urma si bannere.

Scrierea de carti

Nu am primit pina acum nici o oferta de la o editura. E prea devreme. Oricum, cartile pe care le voi scrie vor fi tiparite tot in regim de antreprenoriat (cum imi place mie sa fac lucrurile) adica o sa negociez cu o editura (aici nu e greu, am conexiuni in domeniu), ma voi ocupa de gasirea unei tipografii si o sa-mi platesc cheltuielile de aparitie. In plus, cartea se va vinde la inceput on-line, ca sa mentin costurile si pretul la minim.

Scrierea unei carti ramine una dintre cele mai lucrative modalitati de monetizare a unui blog, alaturi de gasirea unui job bine platit (a se vedea cazul lui Bobby Voicu, care a ajuns community manager Yahoo datorita notorietatii si imaginii obtinute prin activitatea on-line in general si de blogging in special).

Reguli de alegere a produselor promovate

In esenta nu promovez activ decit produsele sau serviciile care mi se par de calitate si pe care le-am cumparat sau le-as cumpara si eu. De aici marketingul agresiv pentru Nik Halik, a carui program de educatie financiara mi se pare foarte bun. Ramine sa vedem si parerea voastra despre el.

In rest, dupa cum am spus intr-un articol, sint dispus sa recenzez orice eveniment legat de educatia financiara si dezvoltarea personala in general, pe gratis. Ramine la latitudinea mea daca voi promova evenimentul sau nu. Cit priveste recenzia gratuita, ma voi rezuma la un articol-semnal, care sa prezinte datele plus scurte consideratii personale.

Ce urmeaza?

Pe viitor vor apare si alte tipuri de monetizari. Sa va asteptati la reclame de la Google, dar mai incolo, cind creste traficul. Voi incerca sa scot cit mai multi bani din Milionar pentru a putea finanta proiectul de distributie a DVD-urilor educative in licee. Asta va duce la o aglomerare de reclame. Cei care nu le agreeaza isi vor creea asa numita „ad blindness” (orbire a reclamelor) adica vor face surf printre ele.

De asemenea, vreau sa pornesc un newsletter in care ofertele de evenimente si produse comerciale vor fi prezentate detaliat (aratind avantajele pe care le puteti avea din utilizarea lor) dar care va contine si recomandari de produse gratuite (gen ebooks, tele-seminarii, etc.) pe teme de educatie financiara, trading si imobiliare, din strainatate si de la noi.

 Precizare importanta!
Acest articol contine linkuri de promovare si linkuri de afiliat.

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Optiunile mele in monetizarea Milionarului Mioritic

  1. Concediaza-ti seful! zice:

    salut Luka,

    1. vad ca nu au aparut inca reclamele de la google, desi mi se pare ca ai ceva trafic; cam de la ce trafic merita sa adaugi reclame google?

    2. nu vad bannere (sau altceva) de la amazon si bluehost; care este de fapt forma afilierii cu acestia?

    3. cum mai stai cu cartea? m-am inscris la newsletter, dar inca nu am primit nici un info referitor la postarea primelor capitole

    multumesc 🙂

  2. Luca zice:

    Stefan,
    1.google plateste foarte prost in zona noastra geografica. e spatiu irosit asa ca cel putin pentru moment nu cred ca am sa pun google
    2.la amazon am link-uri in articole (de la carti sau filme prezentate in recenzii) dar dupa un an si ceva nu am vandut nimic prin aceasta afiliere, ca urmare am renuntat sa mai pun link-uri spre amazon. la bluehost am link-uri de afiliat din articolele de prezentare, aceasta afiliere alaturi de bannerele vandute reprezinta cea mai profitabila sursa de venit din site.
    3.de la lansarea ‘cuvantului inainte’ am mai scris doua capitole (toate capitolele introductive sunt scrise deja dar le dau cu tzaraita). mai am de scris doua capitole si termin prima parte (sper in cel mult o luna si jumatate) si atunci o sa dau primul capitol introductiv la citire. voi da cate un capitol gratuit la 2 luni, pana cand termin de scris cartea

  3. In sfarsit am gasit si eu un articol bine pus la punct despre monetizarea unu blog.
    Ps. vad ca a trecut mai bine de un an de cand ai scris articolul,dar inca nu au aparut reclamele de la google.
    Felicitari pentru blog.

  4. Luca zice:

    mersi pentru aprecieri, Andrei 🙂

    ca sa merite, pentru Google iti trebuie trafic foarte mare. deci prea curand n-o sa vezi Google pe milionar 😉

  5. reiner zice:

    articolul e foarte clar dar eu tot am o nelamurire :d

    cum se declara veniturile dintr-un blog? la ce categorie intra? se pot declara ca persoana fizica sau trebuie neaparat pfa sau srl?

  6. Luca zice:

    ideal ar fi sa ai un srl sau cel putin un pfa, dar se pot declara aceste venituri si in declaratia de venit global, trebuie sa mergi la administratia financiara de care apartii si sa intrebi un inspector.
    daca nu ai 18 ani, va trebui sa declari veniturile pe numele unui parinte

  7. reiner zice:

    ce prompt ai raspuns!
    toate veniturile dintr-un blog se pot declara ca venituri din proprietate intelectuala? nu stiu daca bannerele intra aici, cel putin nu direct,ar intra la venituri comerciale?

  8. Luca zice:

    depinde…

    daca ai google adsense sau daca primesti bani din strainatate (programe de afiliere) veniturile trebuie declarate la sectiunea ‘venituri din strainatate’, declaratia 201 daca nu ma insel…

    daca sunt bani din Romania, trebuie vorbit cu cine te plateste, daca retine impozitul la sursa sau nu.

    cum spuneam, e recomandabil sa vorbesti cu un inspector financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.