Finante personale

Cc: Bungee jumping fara coarda

, , 3 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Un credit pentru locuinta personala in 2008

Cum am spus intr-un articol anterior despre creditul imobiliar, cu riscul de a fi inghesuit in corzi de “binevoitori atotstiutori”, va recomand sa nu luati un credit pentru a achizitiona o locuinta personala, in cazul in care sunteti angajat. Va rog sa reflectati la lista de mai jos.

In general nu recomand creditele de consum pentru valori mari

In ciuda parerii “specialistilor” din ziare, reviste, radio si TV, achizitionarea locuintei personale (in care veti avea domiciliul) nu este o investitie, este o cheltuiala.

Robert Kiyosaki spune foarte clar (parafrazez): “… o investitie iti baga bani in buzunar, o cheltuiala iti scoate bani din buzunar”. Deci cumpararea locuintei este o cheltuiala.

Anul 2008 este o perioada nefasta pentru a lua credite

Dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei la acest moment (mai 2008) este de 9,5%. In aceste conditii, sa iei un credit de lunga durata este o afacere defavorabila pentru tine (creditul in sine este foarte scump).

In functie de lungimea perioadei de creditare si conditiile creditarii vei ajunge sa platesti creditul la o valoare de 2 ori mai mare decat valoarea de achizitie a imobilului (sau chiar mai mult).

Anul 2008 este un an ce urmeaza unei cresteri nebunesti a pretului imobiliarelelor din Romania

In ciuda previziunilor “expertilor”, nimeni nu poate sti cat va mai dura acest trend. Un calcul la rece ne spune ca pe masura ce timpul trece, se mareste posibilitatea ca piata imobiliara sa se apropie de varful cresterii. Dupa care urmeaza caderea.

In timpul caderii, cei care au achizitionat imobilul la varful pietei, ajung sa detina ceea ce se numeste “negative equity” (un imobil achizitionat cand, sa zicem, avea valoarea de piata de 100.000 euro care are acum valoarea de piata de 70.000 euro) Acesta situatie este un risc atat pentru proprietar cat si pentru banca. Voi abord acest subiect intr-un alt articol.

Pretul pe pietele mondiale (petrol, alimente)

Daca ati citit articolul despre pretul petrolului si al alimentelor, stiti ca nesiguranta preturilor petrolului si alimentelor introduce in sine un risc suficient de mare pentru a lua un credit de lunga durata, pentru propria locuinta, daca esti salariat.

Nu ai cum sa calculezi cat de repede vor creste aceste preturi raportat la cat de repede iti creste salariul. Unii vorbesc de o criza petroliera si economica de proportie in anii care vin.

Mai sunt si alte motive mai putin importante pentru a sustine expunerea dar ma voi opri. Chiar daca aceasta argumentatie nu va va opri sa luati un credit pentru achizitionarea unei locuinte, sper ca articolul sa va determina sa calculati mai atent optiunile in alegerea creditului.

Acest post va este oferit de :
librarie.net – cea mai mare librarie romaneasca pe internet

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: Bungee jumping fara coarda

  1. Jules Verne zice:

    Unii iau credit, pe termen foarte lung, de 20-30 de ani, in asa fel incit rata este chiar 40-45 la suta din venit.Cred ca acest lucru este extrem de riscant, parerea mea este ca ratele la orice fel de credite, adunate, nu ar trebui sa depaseasca 15-20 la suta din venit, altfel falimentul bate la usa. Sau pot urma perioade de criza economica, in care vor avea mari probleme de supravietuire.
    A, si de ce nu recomanzi creditele de consum de valoare mare?(in afara de faptul ca sunt bani scumpi)

  2. Feri zice:

    Valorile sunt mari sau mici nu in mod absolut ci in referinta cu venitul din care se vor plati.Cred.

  3. Csaba Molnar zice:

    nu sunt specialist… dar jucand cu principiul VALORII care este determinat de perceptia noastra in comparatie cu anumite factori care ne este important in viata (ce vrem sa cumparam; ce suma de bani ne-ar fi de ajuns etc…) este foarte vulnerabil (vezi fluctuatile bursiere). eu cred ca multi oameni inteleg principiul VALORII dar ei nu stiu in ce masura sa aiba incredere in aceasta valoare. de ce? posibil ca VALORILE in zilele noastre sa fie artificiale (aici nu ma refer doar la lumea finanteleor ci si la valorile de viata iluzionariste care sunt incrucisate unul cu altul). scuze dc am trecut putin „mult” pe linga subicteul de astazi dar cred ca comentariul meu este filozofic dar in aceasi masura si un caz foarte concret

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.