La inceputul anului 2021 priveam cu speranta si am crezut ca vom scapa de apasarea epidemiei mondiale, pentru ca economia sa-si revina si sa reintram intr-o normalitate pe care cu totii o tanjeam. Nu a fost sa fie asa cum mi-am dorit, dar s-a dovedit ca 2021 a fost un an deosebit de bun din punct de vedere financiar, si am asistat doar la o revenire partiala spre „cum a fost inainte”.
In acest articol am sa-ti povestesc cum a decurs, pentru mine si sotia mea, Simona, anul 2021. Suntem casatoriti de 27 de ani (vom implini acest an) si viata noastra este intrepatrunsa in foarte multe feluri posibile, dar mai ales la nivel financiar. Tocmai de aceea voi spune „povestea noastra”, asa cum te-am obisnuit in anii din urma.
Sursele noastre de venit sunt multiple, pentru ca ne-am straduit sa ne setam in acest fel finantele personale si investitiile, dupa socul pe care l-am trait in 2009. In acel an, singura sursa de venit activ era cabinetul meu stomatologic, sursa ce s-a redus considerabil din cauza crizei financiare. De atunci avem surse de venit active si pasive, care se sprijina unele pe altele, pentru a crea o sinergie.
Afterschool-ul Simonei
2021 a fost un an extraordinar de bun pentru acest business. Spre sfarsitul lui 2020 au inceput sa se inscrie, in avans, o multime de copii, pentru anul 2021, ceea ce ne-a determinat sa decidem deschiderea unei noi locatii, intr-o cladire nou construita, pe care am inchiriat-o in acest scop. Vara si inceputul toamnei anului trecut le-am petrecut investind in dotarile noului sediu si in amenajarea lui. Aproape ca nu am simtit acest efort financiar, pentru ca exista un cash flow constant si abundent din afacerea cu aftershool-ul, si din afacerea mea. In plus, Simona a angajat o echipa noua, care sa se ocupe de copii de la a doua grupa de afterschool, echipa care a trecut printr-un training intensiv, pentru a putea prelua o generatie complet noua de copii, de grupa pregatitoare. Aceasta echipa a ramas in vechiul sediu, iar Simona s-a mutat cu echipa „veche” in noul sediu.
Mai mult, cererea continua de locuri pentru after-school ne-a determinat sa decidem inchirierea in plus a sediului geaman (e vorba de un duplex cu doua apartamente). Chiar in momentul in care scriu aceste randuri, se fac pregatirile pentru mutarea „grupei noi” in cealalta jumatate de duplex, eliberand sediu vechi ,care va intra in activitati de renovare si imbunatatiri, ca viitor sediu de afacere.
In esenta, deschiderea unei noi grupe de afterschool a insemnat dublarea cifrei de afaceri, lucru pe care nu il anticipasem la inceputul lui 2021. Pe parcursul anului s-au tot inscris copii, dar exista inca loc de crestere, pentru ca cele doua sedii noi de afterschool pot adaposti mai multi copiii decat vechiul sediu. Ca atare, Simona se asteapta in continuare la o crestere a cifrei de afaceri.
Tabere de vara si scoala de vara
Anul 2020 a fost dezastruos pentru afacerea cu taberele de vara, a Simonei. A fost prima data in 12 ani cand nu a tinut tabere pentru copii si adolescenti, in timpul verii, din cauza restrictiilor epidemice. Aceasta provocare a insemnat un efort suplimentar de adaptare. Vazand in orice problema o oportunitate, Simona s-a reorientat si a organizat o scoala de vara, care a avut succes, continuand si in 2021.
In 2021, scoala de vara a fost dedicata doar copiilor de la afterschool, si a avut un grad de ocupare de 80% din numarul de copii inscrisi in afterschool. Chiar daca numarul a fost mai mic, castigurile au fost similare cu perioada de scoala, pentru ca programul pe timpul verii este mai lung decat in timpul scolii.
Cat priveste taberele, Simona a lansat un nou concept, din mai multe puncte de vedere. Daca pana acum seriile de tabere aveau in jur de 30 de copii (cele mai reusite), acest an a organizat o singura serie cu 50 de copii, si a combinat doua concepte, rezultand o tabara de engleza si calarie, la o pensiune din Avrig. Succesul a fost deosebit, atat ca feedback de la copii si parinti, cat si financiar, dar mai ales ca economie de energie si timp, pentru ca in loc de 2 sau 3 saptamani, am fost ocupati doar o saptamana cu taberele (si eu particip activ la taberele Simonei, fiind instructor de activitati fizice). Noutatea a fost impartirea copiilor in grupe de 7-10 persoane, fiecare fiind gestionate de un profesor, cu desfasurarea de activitati in paralel. A fost un concept experimental, care a dat rezultate excelente.
Sursa de venit pasiv a Simonei
In 2021, Simona si-a indeplinit un vis mai vechi: a creat un joc educativ pentru copii si parinti (board game, joc de societate). Jocul „Spune-mi!” a fost lansat in prima parte a anului si a devenit una din sursele de venit ale Simonei, alaturi de cartea sa „Mami, vreau un pierce in limba” si DVD-ul educational „Parinte inteligent sau dresor eficient?” Toate cele trei produse se gasesc la Luca Dezmir Shop.
Sursa mea de venit pasiv
Produsele educationale create de-a lungul timpului de mine (carti in format tiparit, format electronic sau carti audio) si cursuri online (cu subiecte de investitii si finante personale) au continuat sa se vanda „la foc automat” prin Luca Dezmir Shop. Anul 2021 nu am creat cursuri inregistrate, dar a fost un an foarte activ in privinta cursurilor live.
Cat priveste vanzarile la produsele create in anii anteriori, am observat o scadere de 16% fata de anul 2020, ceea ce m-a determinat ca in 2022 sa ma orientez spre o regandire si o noua structura a modului de promovare si marketing a produselor educationale pe care le am in portofoliu.
Investitiile imobiliare
In 2021, toate investitiile imobiliare s-au concentrat pe renovare si extinderea primului sediu de afterschool si a noului sediu. La vechiul sediu am facut o compartimentare suplimentara in mansarda, pentru a creea o bucatarie. Am gandit aceasta bucatarie ca sa faca parte, in mansarda, dintr-un apartament cu doua camere, pentru ca existau deja doua camere decomandate si o baie. In bucatarie am amplasat o fereastra de mansarda, tip Velux, si am instalat o centrala pe gaz, pentru ca pana acum am folosit o centrala cu lemne, destul de moderna. Instalatia de incalzire a fost performanta, cu termostat de ambient. Am imbunatatit si acest aspect, pentru ca am instalat doua zone de reglare a temperaturii, una pentru mansarda si una pentru parter. Pe parcursul lui 2022 vom face o reamenajare majora a intregului imobil, pentru a-l pregati pentru o noua utilizare, fie ca sediu pentru a treia grupa de aftershool, fie pentru inchiriere in regim hotelier.
La noul sediu, ne-am concentrat pe amenajarea curtii exterioare, prin infiintarea de alei pavate si a unei zone pavate in care am amplasat o masa mare, cu banchete si scaune de mobilier de gradina, plus doua umbrele, pentru a crea un spatiu de lucru pentru copii, pe timp frumos. Restul suprafetelor au fost acoperite cu gazon. In plus, am utilat si dotat complet noul sediu cu mobila, mese, scaune, televizor smart, carpete, perne, materiale didactice etc., tot ce e nevoie pentru o sedere comfortabila a copiiilor, dublata de o atmosfera propice activitatilor educationale si practice.
Surse de venit activ: cursuri educationale, evenimente si consultanta
2021 a fost un an propice pentru activitatile educationale legate de criptomonede. La inceputul anului am organizat doua serii de workshop practic, online, de cumparare si detinere in siguranta a criptomonedelor. A fost o versiune imbunatatita si adusa la zi a unui workshop similar pe care l-am facut in anii trecuti. Conceptul s-a dezvoltat apoi in doua moduri: intr-un eveniment practic dedicat incepatorilor in domeniul criptomonedelor si intr-un calup de 4 intalniri de training si consultanta in criptomonede.
Workshopurile de la inceputul anului au avut serii mici, de maxim 20 de cursanti, asa cum facusem si inainte. Fiind un concept testat anterior, am observat ca numarul de cursanti se poate extinde, fara a prejudicia calitatea procesului educational. De aceea, in momentul in care prietenul si partenerul meu de afaceri, Dan Sulica, a venit cu propunerea de a face un eveniment educational practic de o zi, dedicat investitiilor in criptomonede, am acceptat. Crypto Profit a avut loc in 11 decembrie 2021 si a fost un succes deosebit, peste 200 de participanti au plecat entuziasti dupa cele 8 ore de activitati in mare parte practice, asa cum atesta feedback-ul primit de la public, pe Luca Dezmir Shop.
Tot in 2021 am inceput seria de training si consultanta, de 4 intalniri, concept promovat in timpul Money Days 2021. Imediat au inceput sa vina cererile de consultanta, iar clientii multumiti au adus noi clienti pentru aceasta activitate. Trainingul si consultanta personalizata a inregistrat o crestere de 6 ori a cifrei de afaceri din aceasta sursa, lucru care m-a mirat, desi ma asteptam la o cerere crescuta.
Cat priveste Money Days, editia din 2021 a fost un succes, nu numai financiar (cu o crestere fata de 2020), dar si din punct de vedere educational. Am reusit sa-l aducem ca oaspete special pe William D. Danko, unul dintre autorii cartii „Milionarul de langa tine”, care a avut o prezentare si o sesiune de Q&A foarte bine primite de participanti.
Tot in 2021, am organizat a treia editie a Money Forum, forumul educatorilor financiari din Romania, la Conacul Vinalia de la Ceptura de Jos. A fost un succes, tinand cont ca in 2020 nu s-a tinut evenimentul, din ratiuni de restrictie epidemica. Numarul de participanti a fost similar cu cel din 2019, editia precedenta.
Ca sa concluzionez, veniturile din evenimente au inregistrat o crestere de 212% a cifrei de afaceri, cele din cursuri o crestere de 64% iar cele din training si consultanta personalizata de 622%, in comparatie cu anul 2020.
Investitii in criptomonede
Anul 2021 a fost bun pentru investitiile in criptomonede. Detinerile mele in Bitcoin au crescut in termeni reali, prin activitatea de investitie de tip DCA (Dolar Cost Averaging- cumparare constanta a unui activ financiar, indiferent de pret, pe parcursul anului), plus activitatii de trading cu altcoins. In 2021 au fost doua minisezoane de crestere a altcoin-urilor (altcoin seasons), unul in Mai si unul in Septembrie. In Mai am avut un profit de 35% pe portofoliu de trading (care e 13% din portofoliul total de criptomonede), iar in septembrie am pierdut sezonul altcoin, pentru ca m-am ocupat cu organizarea festivalului de film TGIFF.
Pretul BTC a crescut de la 29.000 USD in 1 ianuarie 2021 la aproape 69.000 USD in noiembrie, pentru a ajunge la 42.925 USD, in momentul in care scriu acest articol. Per ansamblu, in 2021 am avut o crestere a portofoliului de criptomonede de 18.37% in BTC si 82.5% in USD.
Planul personal
Per ansamblu, 2021 a fost mai bun decat 2020. Am calatorit mai mult, fie in concediu (in Muntenegru), fie in city breaks (3 iesiri), in tara si strainatate. Am reusit sa organizez a doua editie a festivalul de film TGIFF, cu mai multi invitati la locatie si mai multe evenimente online. Am fost initiatorul si coordonatorul Antologiei Est Europene de Science Fiction, in limba engleza. Am fost invitat sa scriu prefata unei culegeri de povestiri SF in limba engleza, de Arvind Mishra si am continuat sa promovez literatura SF romaneasca, la nivel international, la evenimente cum sunt Refesticon si Eurocon, unde am promovat o culegere de povestiri in limba engleza, de autori romani, si am facut lobby pentru Galaxia42, cea mai populara revista online de SF din Romania, care a primit premiul Eurocon pentru fanzin.
Mai important decat toate, am inceput un stil de viata mai sanatos, cu o dieta care mi se potriveste si cu un program saptamanal de activitate fizica. Desi lucrez 2 zile pe saptamana la cabinetul de stomatologie, nu m-am imbolnavit de Covid, ceea ce a fost o mare realizare, tinand cont de expunerea profesionala pe care o am. Acest luru s-a datorat in cea mai mare masura faptului ca m-am vaccinat cu trei doze de vaccin anti-Covid.
Concluzie
Anul 2021 a fost un an mai bun decat 2020 si a continua seria de cresteri a veniturilor financiare, de la an la an, pe care il experimentam, ca familie si la nivel personal, de cativa ani. Cresterea s-a manifestat mai ales la nivelul veniturilor active (afacerea mea cu educatie financiara si cea a Simonei cu afterschool si tabere educationale), dar a avut loc la aproape toate nivelurile, mai putin veniturile mele pasive din vanzare de carti si cursuri inregistrate.
Am planuri mari pentru 2022, pe care o sa ti le impartasesc pe larg in urmatorul articol.