Finante personale

Plasa de siguranta: ce m-a salvat de criza economica din 2008

Acest articol are numarul in seria de articole Cum am pierdut bani in criza din 2008
Imagine: copta, freeimages.com

Imagine: copta, freeimages.com

Criza din 2008 a reprezentat, pentru mine si familia mea, o experienta din care am invatat multe. Cum am spus in articolele anterioare, am avut si pierderi, dar pierderile reprezinta o parte inerenta a investitiilor: nu exista investitii care sa produca un profit consistent, fara sa aiba un risc atasat. Investitorul isi asuma acest risc si, prin managementul riscului, reduce cat de mult posibil acest risc.

Problema nu a fost in domeniul investitiilor, atat de mult, cat in sectorul finantelor personale. In aceasta perioada, au “secat” partial principalele mele surse de venit, care ne intretineau viata financiara.
In aceste momente am testat doua principii financiare pe care le foloseam deja, si am invatat un nou principiu, care a devenit o noua arma in arsenalul stabilitatii mele financiare.

Doua principii re-testate

Din cartile de educatie financiara am invatat ca, pentru stabilitatea ta financiara, ai nevoie de:
-un fond de rezerva
-surse multiple de venit

Am aplicat imediat aceste principii in finantele personale.

Fondul de rezerva trebuie sa contina bani care sa acopere cheltuielile tale sau ale familiei tale, pentru o perioada de minim 6 luni. Daca prevezi probleme mai grave, cum este o criza financiara, e bine sa ai un fond de rezerva care sa ajunga si pentru un an de zile.

Sursele multiple de venit trebuie sa fie moduri diferite in care sa faci bani, din zone economice diferite. Pot sa fie venituri salariale din doua joburi, dintr-un job plus venituri din dobanzi, sau din investitii. Pot sa fie venituri suplimentare dintr-o mica afacere, sau din orice activitate lucrativa care produce venituri.

Un principiu nou

In timpul crizei, am pornit doua afaceri, una a sotiei (cu taberele pentru copii si adolescenti) si una a mea (cu produse de educatie financiara). Ambele afaceri au fost construite pe eficienta si costuri minime, pentru a rezista perioadei de criza economica.

Aceste arme, doua vechi si una noua, mi-au asigurat stabilitatea financiara in timpul crizei si au contribuit la cresterea continua a veniturilor familiei.

Celelalte arme din arsenalul stabilitatii si prosperitatii financiare

In timpul crizei am avut o multime de experiente din domeniul financiar si am testat o serie de principii de finante personale si investitii. Experienta mea in acest domeniu a fost pusa alaturi de cea dobandita de alt educator in domeniul finantelor personale, cel mai mare trainer roman din acest domeniu, Eusebiu Burcas, pentru a alcatui un produs educational.

De ce “educatie pentru criza economica”?

Anotimpurile sunt o realitate a vietii noastre. Ele definesc cicluri naturale si marcheaza evolutia universala. La fel ca anotimpurile, exista cicluri economice, cu cresteri si scaderi. Chiar daca intr-un moment experimentezi perioade financiare bune, trebuie sa fii constient ca este doar o etapa a realitatii economice si financiare in care traiesti. Dupa aceasta perioada va urma un regres economic, o criza. Si, la fel cum un gospodar “vara isi face sanie si iarna car”, asa si tu trebuie sa te pregatesti pentru criza financiara care va veni.

O altfel de criza

La fel cum o vara nu e la fel ca alta vara, nici crizele nu sunt la fel. La momentul in care scriu acest articol, in vara anului 2016, exista semne multiple, observate de specialisti, ca va urma un alt fel de criza, o criza de o factura speciala, mult mai puternica decat cele de pana acum: o criza de sistem. Este o criza care, probabil, va zgudui din temelii sistemul economico-financiar actual. Este o criza in care lumea obisnuita, oameni ca mine si ca tine, vor fi expusi la pericole financiare deosebite, care ne pot aduce in stare de faliment financiar.

Cum te pregatesti de o criza financiara

Exista metode si principii prin care poti sa te pregatesti pentru o criza financiara si economica. Mai mult, in timp de criza, exista posibilitatea de a castiga multi, foarte multi bani, daca esti pregatit si stii ce faci.

Impreuna cu Eusebiu, am adunat experientele noastre din crizele financiare anterioare, de care ai auzit sau care nu te-au afectat, pentru a sintetiza un curs unic in Romania. Mai mult, este un curs dintre putinele cursuri la nivel mondial, in acest domeniu, pentru omul obisnuit.

Cursul este conceput in asa fel incat sa-ti protejezi lucrurile importante pentru tine: familia, banii si afacerea. Acestea vor fi afectate cel mai mult in timpul crizei economice si ai datoria sa le protejezi.

Te invit sa afli detalii despre acest curs online, dand click pe acest link.

Navigator prin seria de articoleCriza din 2008 – pierderile din activitatea de cabinet dentar >>

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *