In atentia mea

Criza din 2008 – pierderile din activitatea de cabinet dentar

Lasa un comentariu
Imagine: Cristina Romano, freeimages.com

Imagine: Cristina Romano, freeimages.com

De la inceputul activitatii mele profesionale, timp de multi ani de zile, cabinetul dentar personal a reprezentat singura sursa de venit pentru familie. El ne-a asigurat banii pentru cheltuielile de zi cu zi si tot el a permis o acumulare, la inceput minima, de capital, necesara inceperii investitiilor imobiliare si apoi a investitiilor financiare.

Odata cu inceperea investitiilor financiare, a fost prima data cand am castigat mai multi bani din investitii decat din meseria pentru care m-am pregatit in facultate. Acest lucru a continuat pana la aparitia crizei financiare din 2008.

Atunci, in 2008, lucrurile au luat o intorsatura cat se poate de negativa: cele mai bune surse de venit financiar, cabinetul dentar si investitiile financiare, au inregistrat cele mai mari pierderi. Problema majora era ca, pentru viata de zi cu zi, aveam nevoie de bani cash.

De ce au scazut incasarile la cabinet

Criza economica a lovit extrem de dur in incasarile cabinetului. Acestea au scazut cu 40% pe luna, uneori mai mult. Acest lucru s-a datorat catorva factori:

  • salariile angajatilor au inghetat sau chiar au scazut
  • unii angajati au fost disponibilizati
  • incasarile firmelor au scazut
  • in general, toata populatia a avut veniturile diminuate, iar populatia reprezenta clientii mei
  • in acelasi timp, costurile vietii au ramas la fel, cel putin la inceputul crizei, cu costuri ridicate ale creditelor acumulate de populatie.

Ca atare, lumea a inceput sa ramana cu tot mai putini bani si a inceput sa economiseasca. La inceput a redus cheltuielile dentare. Oamenii au optat pentru materiale si proceduri dentare mai ieftine. Apoi, cand criza s-a intensificat, au renuntat in totalitate la tratamente si au venit la cabinet doar pentru urgente: in caz de dureri dentare.

Adevarul este ca in acea perioada cheltuielile noastre familiale au fost croite dupa veniturile de la cabinet. Cand veniturile au scazut, a trebuit sa ne adaptam si noi, continuand eficientizarea cheltuielilor si incercand sa marim veniturile, ceea ce era extrem de greu, daca nu imposibil, mai ales la inceputul crizei economice.

Cu alte cuvinte, au fost vremuri foarte grele. Dar stii cum se zice: „Ce nu te doboara, te intareste.” In perioada crizei am avut cresteri ale business-ului de educatie financiara si am pornit noi business-uri, care au crescut chiar in timpul crizei financiare. Dar despre aceasta, in viitorul articol.

Ce am gresit

Privind in urma, retrospectiv, pot spune ca puteam sa insist mai mult in gasirea de metode de crestere a veniturilor la cabinet. Am facut acest lucru, ceea ce a dus la oprirea scaderilor veniturilor la cabinet, pentru ca la un moment dat veniturile sa se stabilizeze, la un nivel inferior celui dinainte de criza. Dar sunt sigur ca puteam gasi si alte modalitati de crestere a veniturilor. In schimb, m-am concentrat pentru cresterea veniturilor celorlalte surse, care „se descurcau” mai bine pe timp de criza. In final, acest lucru s-a dovedit a fi o decizie buna, pentru ca noile surse de venit au intrecut ca marime cele de la cabinet.

Te invit sa citesti ultimul articol din serie, in care iti descriu plasa de siguranta care ne-a salvat finantele personale si ne-a asigurat revenirea pe plan financiar.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.