In atentia mea

Printre stele cu racheta e-ducatiei

Lasa un comentariu

Viata ta depinde de ce stii si ce stii sa faci, iar la baza acestor doua elemente, a dezvoltarii tale personale, ce spun, la baza succesului tau, in orice domeniu, sta educatia.

In ultimii ani, educatia a suferit modificari si imbunatatiri majore, determinate de progresul tehnologic si ubicuitatea informatiei. Azi este mai usor, mai comod si mai ieftin decat oricand sa te educi. In aceasta serie de articole o sa-ti prezint o serie de unelte moderne care au intrat in domeniul educatiei si au transformat fata acesteia.

Origini

Educatia a fost, eminamente, din cele mai vechi timpuri, un proces de transmitere a informatiei unu-la-unu sau unu-la-putini. Din antichitatea greceasca aflam despre mentor si discipol, un cuplu care defineste educatia de calitate.

Mentor a fost dascalul lui Ulise (Odiseu) care, dupa cum aflam de la Homer, a fost unul dintre cei mai inteligenti (ca sa nu zicem shmekeri) barbati prezenti in epopeea homeriana. Acest lucru l-a salvat de nenumarate ori din pericole mortale si l-a adus, in final, dupa multe incercari, acasa la sotia si copilul sau.

Daca ar fi sa amintim un alt mentor de epopee, acesta este filosoful Aristotel, care l-a educat pe Alexandru cel Mare, pentru ca acesta sa devena, mai tarziu, cel mai mare cuceritor al tuturor timpurilor.

De-ar fi doar aceste doua exemple si ar fi suficient pentru a demonstra importanta educatiei.

Desigur, educatia unu-la-unu este cea mai puternica forma de educatie. Pe de alta parte, cererea de educatie de calitate a dus la aparitia, tot in antichitatea greaca, a academiei. Mentorul s-a transformat in profesor, ridicand educatia la o noua stacheta, necesara in democratia ateniana.

Academia lui Platon a fost prima institutie de invatamant „superior” din istorie, unde a studiat chiar si Aristotel (de care am vorbit mai inainte) si care, ulterior, si-a deschis propriul sistem educational, fondand Lyceum-ul.

De aici incolo, lucrurile au intrat pe un fagas care a continuat pana in ziua de astazi.

Tehnologizarea educatiei

Tehnologia a dus, in diferite etape ale istoriei, la salturi calitative si cantitative ale procesului de educatiei. Inventii cum este tiparul si transmiterea informatiei la distanta (incepand cu radioul, continuand cu televiziunea si internetul) au dus, in diferite perioade, la o largire a bazei de invatamant.

Ca sa fiu mai precis, exista doua dezvoltari tehnologice care au influentat educatia:

  • suportul educational
  • modul de transmitere la distanta a educatiei

Suportul educational

La inceput transmiterea informatiei in educatie se facea preponderent oral.

Inventarea scrisului a dus la un nou tip de educatie, autoeducatia. Avantajele erau clare:

  • stocarea informatiei
  • accesarea ulterioara a informatiei
  • nu mai era necesara prezenta mentorului

Dezavantajul: lipsa de interactivitate.

Urmatoarea etapa a fost inventarea tiparului. Dintr-o data, autoeducatia prin lectura a devenit posibila pentru mult mai multi oameni, ceea ce a dus la primul pas spre democratizarea educatiei.

Ulterior, odata cu aparitia suportului electronic (pentru sunet si ulterior pentru imagine), s-a produs un nou salt calitativ, care simultan a dus si la proliferarea mai usoara a informatiei prin metode electronice.

Transmiterea informatiei

Informatia stocata in forma fizica presupunea o portabilitate relativ scazuta. Portabilitatea s-a imbunatatit continuu, de la tablitele de lut, la papirusirile egpitene, la carti.

Suportul electronic a insemnat nu numai o mai usoara stocare a informatiei, cat si o portabilitate mai mare. Mai mult, trecerea la computere si apoi la internet a dus la virtualizarea informatiei si accesul instantaneu la (aproape) intreaga zeste de informatiei a umanitatii. Informatia si, odata cu ea, educatia, a fost complet eliberate.

Asa a aparut e-ducatia, mult mai accesibila, eficienta, comprehensiva si comoda forma de educatie.

Unelte moderne

In articolele urmatoare o sa abordez cele mai puternice unelte de e-ducatie de la ora actuala (cartea electronica, webinariile, cursurile audio, cursurile online) si, in plus, o sa dau, de fiecare data, exemple de surse de informatie gratuite care pot fi accesate cu aceste unelte.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.