In atentia mea

Ho’oponopono: cum te ajuta in finante personale si in business

Un comentariu
Rasarit de soare in Maui, insula din arhipelagul Hawaii, de unde vine Ho'oponopono Foto: M-Pics, freedigitalphotos.net

Rasarit de soare in Maui, insula din arhipelagul Hawaii, de unde vine Ho’oponopono
Foto: M-Pics, freedigitalphotos.net

In urma cu trei sau patru ani am auzit de o metoda hawaiiana cu nume ciudat si lung. Numele era atat de exotic, incat am fost curios si am citit cateva randuri despre ea, pe un post de Facebook, si am inteles ca are legatura cu dezvoltarea personala. Asta a fost tot. Pe moment nu m-a atras prea mult, pentru  ca nu parea sa se lege de domeniul in care activez: finantele personale si investitiile.

Ho’oponopono

Au trecut ceva ani si am fost contactat de Emil Moldovan, care organizeaza evenimente Ho’oponopono in Romania, caci despre aceasta este vorba. Mi s-a parut un bun prilej sa ma informez despre metoda, de la cineva care chiar se pricepe. A urmat o discutie mai lunga pe Skype, mi-a recomandat o carte de Joe Vitale, „Zero limits…”, pe care am audiat-o ca si audiobook, si am inteles cat de cuprinzatoare este aceasta metoda. Mai mult, mi s-a parut interesant ca ea te poate ajuta in relatia cu banii personali si in business.
Am fost de acord sa-l ajut pe Emil in popularizarea metodei printr-un interviu, dar l-am rugat sa se concentreze pe modul in care Ho’oponopono te ajuta in relatia cu banii si in business.
Mai jos ai acest interviu (cu bold sunt intrebarile mele).

Emil, Te rog sa te prezinti in cateva cuvinte.

Am 46 de ani, sunt casatorit si am o sotie extraordinara si 2 copii minunati. Sunt preocupat de dezvoltare personala si descoperirea potentialului interior de la varsta de la 14 ani. Am invatat si practicat de-a lungul timpului arte martiale, yoga, TaijiQuan (pe care l-am si predat ca instructor autorizat), qigong, meditatie, NLP. De formatie sunt inginer, iar in prezent sunt antreprenor, instructor al metodei I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono® si Health Coach. Ca instructor Ho’oponopono am predat pana acum in Romania, Cehia, Slovacia, Japonia si Rusia, in fata unor audiente intre 10 si 300 de persoane. Ca antreprenor detin un site si magazin online pe nisa de sanatate si sunt in curs de lansare a unui al doilea site dedicat dezvoltarii personale.

Ce reprezinta ho’oponopono: sistem filozofic? credinta religioasa? unealta de dezvoltare personala?

I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono® (SITH®) este o metoda Hawaiiana actualizata de solutionare a problemelor, prin eliberarea amintirilor (programelor subconstiente) care apar ca probleme in viata noastra de zi cu zi. SITH® invata practicantul sa se cunoasca pe sine insusi prin practicarea Ho’oponopono. Obiectivul principal al metodei este atingerea echilibrului in interiorul tau si al experientei tale cu toata existenta.

SITH® nu este o credinta religioasa si nici un sistem filozofic in sine. Din punctul meu de vedere este chiar mai mult decat o metoda de dezvoltare personala, si duce la transformari profunde in viata celor care o practica. Prin practica Ho’oponopono poti sa obtii relatii armonioase, prosperitate sau o sanatate mai buna. Dar beneficiul major vine din dobandirea capacitatatii de a fi in pace si in echilibru orice s-ar intampla in viata ta.

SITH® iti ofera instrumente prin care poti sterge ceea ce noi am numi programele negative din subconstient. Conform acestei metode, tot ceea ce ti se intampla in viata, fie ca ai probleme financiare, probleme in relatii sau probleme de sanatate, este rezultatul unor programe care ruleaza in subconstientul tau. Pana cand aceste programe nu sunt sterse din subconstient, situatia ta nu se va schimba.

Gandeste-te la programele din subconstientul tau ca la niste programe sau fisiere din calculatorul tau. Un anumit program iti va afisa o imagine pe ecran, un altul va face sa cante o melodie. Unele dintre ele sunt ca niste virusi, prin faptul ca iti creeaza probleme si fac sistemul – viata ta – sa nu mai functioneze.

Ce ai face daca ai avea un virus in calculator? Ai putea sa rogi frumos virusul sa plece din calculator, aplicand tehnici de persuasiune. Sau ai putea sa afirmi hotarat ca in calculatorul tau nu exista virusi. Sau ai putea sa ameninti calculatorul ca il dezasamblezi daca nu reincepe sa functioneze normal.

Functioneaza metodele amintite in situatia de mai sus? Nu. Ce ar functiona? Un program antivirus care sa stearga fisierul virusului din calculator. Exact asta este I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono®, un fel de antivirus sau de tasta Delete pentru programele din subconstient. De fapt noi numim procesul Ho’oponopono ca fiind procesul de curatare.

Mintea constienta nu poate controla subconstientul, si nu il poate forta sa schimbe programele care ruleaza in el. Exista studii stiintifice care au demonstrat ca in fiecare secunda mintea constienta percepe 15 biti de informatie, pe cand subconstientul percepe 11.000.000 (unsprezece milioane!) de biti de informatie. Cu alte cuvinte, mintea constienta habar nu are ce se intampla in realitate, dar doreste sa controleze totul. Nu functioneaza.

I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono® te invata cum poti sa creezi o relatie corecta intre mintea constienta si subconstient, astfel incat subconstientul sa devina aliatul tau.

Partea cea mai frumoasa in acest proces este ca totul depinde de tine. Odata ce ai invatat metoda, nu mai ai nevoie sa dai vina pe altcineva pentru ce ti se intampla, sau sa astepti ca altcineva sa se schimbe pentru ca tu sa fii fericit. Stii ca totul provine din tine si sta in puterea ta sa corectezi ceea ce este in tine care iti aduce rezultate nedorite in viata.

Un alt aspect important este ca pe masura ce faci procesul de curatare si o parte din programele negative sunt sterse, apare ceea ce in Ho’oponopono numim inspiratia. Inspiratia este informatia corecta si perfecta pentru tine la un moment dat.

Ce inseamna asta pentru tine? Inseamna ca intr-o anumita situatie de viata, ai o idee inspirata despre cum poti face acel lucru mult mai usor si mult mai bine decat il faceai de obicei. Este ca si cum de obicei tu cand aveai nevoie de o informatie cautai doar in calculatorul tau. Folosind Ho’oponopono, este ca si cum te conectezi la internet si ai acces la un volum de informatii urias, incomparabil mai mare decat ceea ce ai tu salvat in calculator.

Fiecare dintre noi putem avea acces la inspiratie dar pentru aceasta trebuie ca, macar pentru o clipa, programele care ruleaza in subconstient sa fie oprite. Inspiratia si programele nu pot rula simultan.

Cine a structurat/inchegat acest sistem si care sunt radacinile lui?

SITH® a fost creat? de c?tre Morrnah Nalamaku Simeona, o Kahuna Lapa’au (Kahuna vindec?toare) Hawaiian?. Ca Master Teacher al acestei metode, ea a tinut seminarii in toata lumea, inclusiv in spitale, colegii si universitati. Morrnah a tinut cursuri chiar si la ONU, de trei ori. Ea a fost recunoscut? de c?tre Statul Hawaii ca o Comoar? Vie în 1983.

Morrnah a creat aceasta metoda prin actualizarea si modernizarea vechii practici Ho’oponopono hawaiiene. Practica originala presupunea ca toate persoanele care aveau probleme intre ele si voiau sa si le rezolve sa se adune impreuna in prezenta unui kahuna, care juca rol de mediator al procesului.

In I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono® fiecare poate sa faca pentru sine insusi procesul de curatare, fara a fi nevoie de prezenta persoanelor cu care acesta are probleme sau de un mediator.

Cine preda in Romania acest sistem si de cand?

Acest sistem a fost predat pentru prima data in Romania de catre Dr. Ihaleakala Hew Len, cel mai cunoscut exponent al metodei si Master Teacher, in mai 2010. Ulterior au fost organizate seminarii anuale I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono® in Romania, la care au predat instructori autorizati IZI LLC: Mary Koehler, Patrice Julien, Willem Vreeswijk si eu. La seminarul de anul acesta de exemplu vom preda eu si colega mea din Turcia, Sena Alp.

Cum e structurat cursul predat de tine (parti teoretice, parti practice…)?

Seminarul dureaza doua zile, sambata si duminica. Cursul este in cea mai mare masura practic. Informatia teoretica este clara si sintetizata si se transmite in primele cateva ore ale seminarului. Ceea ce urmeaza este explicarea si practicarea uneltelor specifice de curatare Ho’oponopono. Participantii la seminar, dupa ce inteleg modul de functionare al metodei si primesc primele instrumente de curatare deja incep sa foloseasca procesul pe toata durata cursului.

O alta parte a cursului este curatarea de dinainte de curs. Dr. Ihaleakala Hew Len a devenit cunoscut in lume dupa ce a lucrat cativa ani ca psiholog la Sectia de criminali cu boli nervoase a Spitalului de Stat din Hawaii. Folosind instrumentele de curatare ale metodei I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono®, el a reusit sa vindece bolnavii din acea sectie fara sa fi stat vreodata de vorba cu ei, doar aplicand procesul de curatare asupra lui insusi. Tot ce s-a intamplat acolo este descris mai in detaliu in cartea lui Joe Vitale, Zero Limite.

Un proces de curatare identic cu cel aplicat de catre Dr. Len in Spitalul de Stat din Hawaii are loc inainte de fiecare seminar. In momentul in care cineva se inscrie la curs si plateste, datele lui sunt incluse pe listele de participanti, asupra carora se aplica zilnic procesul de curatare. Persoanele care fac acest proces de curatare sunt Dr. Ihaleakala Hew Len, ceilalti mebri ai IZI LLC, precum si instructorii seminarului si echipa de organizare. Deci seminarul nu are doar partea de predare, el incepe cu mult inainte de weekendul in care se preda informatia.

Care sunt domeniile in care se aplica sistemul?

Metoda are efect in orice domeniu de viata, pentru ca lucreaza asupra tuturor programelor din subconstient. Deci fie ca iti doresti relatii mai bune, mai multi bani, o sanatate mai buna sau evolutie interioara, I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono® te poate ajuta.

Trebuie spus insa ca nimeni nu poate garanta anticipat rezultatele care apar in cazul fiecaruia. Fiecare individ este unic, si rezultatele difera de la om la om. Scopul metodei este sa te ajute sa descoperi cine esti cu adevarat si sa primesti ceea ce este mai potrivit pentru tine. Uneori vei primi altceva decat iti imaginai, dar de cele mai multe ori ceea ce iti poate oferi Universul daca ii permiti, iti intrece asteptarile si imaginatia.

Cum te poate ajuta sistemul in business?

Iata cateva moduri in care Ho’oponopono te poate ajuta in afaceri si finante:

1. Iti poti descoperi prin inspiratie activitatea sau tipul de afacere ideale pentru tine, in care vei avea success pentru ca este cea mai potrivita pentru tine. Un exemplu poti gasi aici: http://www.hooponoponoromania.ro/marturii/testimonial-1/

2. Vei reusi sa fii in pace si echilibrat chiar si atunci cand timpurile sunt grele si exista probleme. Nu este ceva de neglijat, imi aduc aminte de cazul unui miliardar german care s-a sinucis cand a inceput criza financiara pentru ca a pierdut cateva sute milioane de euro datorita devalorizarii actiunilor pe care le detinea pe bursa. A ramane echilibrat in vremuri tulburi iti permite sa iei decizii corecte care sa te scoata din impas.

3. Prin curatarea continua a programelor care iti ruleaza acum in subconstient si care acum te fac sa repeti tipare de gandire sau actiune vei fi inspirat si vei vedea oportunitati noi, cee ace iti va permite sa dezvolti noi afaceri, sa lansezi noi produse, etc.

4. Vei putea sa cureti programele negative care iti pot afecta relatia cu partenerii de afaceri, furnizorii, bancile cu care lucrezi, etc. ceea ce va duce la relatii de business cu mult mai putine tensiuni si mult mai fructuoase.

5. Pentru ca totul are o identitate, vei putea sa aplici metoda de purificare a programelor negative chiar si asupra afacerii / firmei tale, a unei investitii sau a unui imobil. Astfel poti sa alegi cel mai potrivit imobil pentru o investitie de exemplu, atunci cand ai de ales intre mai multe variante. Sau vei putea sa iti ajuti firma sa se dezvolte prin aplicarea procesului de curatare a programelor negative asupra identitatii firmei tale.

Din proprie experienta pot spune ca mie imi merge din ce in ce mai bine financiar de cand am inceput sa practic metoda asta in 2010. Evident ca au fost si suisuri si coborasuri, dar nici nu exista comparatie intre ceea ce este acum si ceea ce a fost.

Dar in finantele personale, in managementul banilor personali?

In finantele personale, este important in primul rand sa ai o relatie corecta cu banii. In Ho’oponopono se considera ca totul este viu si are o identitate proprie, deci si banii au o identitate. Folosind metode de curatare in legatura cu identitatea banilor, poti inlatura blocaje care provin din faptul ca in trecut ai abuzat de energia banilor – poate i-ai risipit, poate ai cumparat lucruri inutile, poate ai facut credite fara rost (datoriile si dobanzile sunt in acest caz abuzuri asupra banilor). Daca ai abuzat de bani, acestia tind sa te ocoleasca, deci vei avea probleme financiare.

Pe masura ce faci procesul de curatare in legatura cu identitatea banilor, banii vor incepe sa vina din nou la tine pentru ca ai reinceput sa ii tratezi corect, si banii “simt” asta. Stiu ca nu e ceva foarte palpabil, dar functioneaza.

Cine poate veni la acest curs?

Orice persoana poate participa la curs, nu exista limitari de varsta sau alt tip de limitari.

Care este pretul cursului?

Pretul cursului este acelasi in toata lumea. Pretul in Romania anul acesta este de 1705 lei. Important de retinut este ca e suficient sa participi o singura data la curs si inveti aceasta metoda pe care apoi o folosesti toata viata. Nu ai nevoie de un maestru sau profesor ulterior, nu depinzi de un grup de practica, esti liber. Exista persoane care dupa prima participare la curs aleg sa mai participe ca reviewer deoarece vor sa aprofundeze sau vor sa mai beneficieze de curatarea dinainte de curs, dar este ceva optional.

Exista si o forma de inscriere in absenta in care participantul nu vine fizic in sala, ci se inscrie si beneficiaza doar de curatarea dinainte de seminar si de cea din timpul seminarului, ca si cum ar fi acolo. Pentru acest tip de inscriere, numit World Wide Absentee, te poti inscrie pe tine insuti sau orice alta persoana sau entitate asupra vrei sa se aplice procesul de curatare Ho’oponopono. De exemplu sunt persoane care au o firma si inscriu firma la un curs ca participant in absenta, astfel incat blocajele in dezvoltarea acesteia sa fie inlaturate. Sau sunt persoane care isi inscriu in absenta partenerii de afaceri, din motive similare.

Cum se fac inscrierile?

Inscrierile la cursuri se fac online pe site-ul nostru hooponoponoromania.ro, la sectiunea Seminarii. Linkul catre seminarul de anul acesta este aici: http://goo.gl/knUKwp

Unde gasim, pe net, alte detalii despre curs?

Informatii despre cursul din Romania si informatii in limba romana despre I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono® gasiti pe site-ul nostru, hooponoponoromania.ro.

Informatii despre cursurile din toata lumea, instructor acreditati si orice alte informatii despre I-Dentitatea Sinelui prin Ho’oponopono® gasiti pe site-ul official IZI LLC http://www.self-i-dentity-through-hooponopono.com/

 

 

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Ho’oponopono: cum te ajuta in finante personale si in business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.