Finante personale

Zice:”…de la corporatist pompos la pensionar batran si prost”

, , Lasa un comentariu
Old man

FOTO: ultimulceas.ro

Nu trece o zi fara sa primesc un email sau un mesaj pe Facebook, in care cititorii, abonatii sau clientii mei sa ma abordeze, legat de problemele, temerile sau interesele lor. De fiecare data incurajez acest tip de contact si incerc sa raspund la toata lumea, chiar daca o fac dupa cateva zile, prins de lucru sau evenimentele zilei.

Evident, intre mesaje sunt si cateva care devin memorabile, care ies in evidenta intr-un fel sau altul. Un asemenea mesaj am primit deunazi, legat de articolul meu despre reactia unor persoane in varsta, la anuntul cursului gratuit de pensii pe care tocmai l-am lansat.

Deoarece este deosebit de interesant, am sa reproduc aproape in intregime acest mesaj, lasand anonim autorul acestuia (din motive evidente).

Draga Luca,

nu trebuie sa te intristezi in legatura cu mesajele de care vorbeai in articol. […] Sunt scrise de oameni care isi merita soarta, care nu pot sa iasa din mocirla in care sunt pentru ca nu vor sa miste un deget. Se multumesc sa tipe, sa urle, sa-si verse scarbele pe FB, ca doar avem libertatea opiniei.

Iti spun acest lucru in cunostinta de cauza: am cunoscut un astfel de specimen, la firma la care lucrez, o multinationala, la […]. Sunt de multi ani acolo si am putut sa observ persoane si comportamente si modul in care viata ii rasplateste. Pot spune ca exista o anumita categorie, pentru ca e un comportament pe care l-am vazut repetat.

E simplu. E vorba de oameni care au salarii mari, in comparatie cu ce se castiga in tara asta de […], si care traiesc pe picior mare, de multe ori incercand sa-si arate superioritatea fata de ceilalti, cu bani, pentru ca nu prea au cu ce altceva sa-si arata. Pentru asta intra in datorii mari, finantate de salariile lor mari si isi iau case supradimensionate fata de nevoile lor, masini cu sute de cai putere, numai ca sa arate cat sunt de importanti.

Problema nu ar fi asta, dar aceiasi oameni ajung la pensie, le scad veniturile, dar ei continua sa ia credite si sa traiasca nesustenabil, chiar daca veniturile s-au diminuat. E cazul de care iti spuneam. Dupa ce s-a pensionat, a continuat sa plateasca pentru casa enorma in care traieste, pe care si-a construit-o, vezi Doamne, ca sa traiasca cu el fata lui. Evident fata a plecat de-acasa, dupa facultate, si a ramas omu’ cu baba lui intr-o casa imensa, la care inca plateste rate. Costa o avere numai s-o incalzeasca.

Mai mult, dupa pensie si-a luat masina noua, nu  stiu pentru ce, ca nu merge cu ea niciunde, ca nu mai e la servici. Acum o luna am auzit sa vrea sa-si vanda casa, ca nu mai face fata la rate. Evident, nu cred ca o va vinde prea repede, mai ales ca mai are credit pe ea.

Ce sa zic, uite asa a ajuns de la un corporatist pompos la un pensionar batran si prost, ca nu e in stare sa inteleaga ca banii se cheltuie in functie de venituri, si nu de fumurile pe care le ai in cap.

[…]

Trebuie sa spun de la inceput: emailul e direct, poate prea direct, scris cu o doza de dispret si acuzare. In schimb face o analiza corecta a unei situatii care, se pare, e destul de intalnita in randul clasei medii din Romania: daca nu esti in stare sa-ti gestionezi banii cum trebuie, chibzuit, in timpul varstei adulte, odata ajuns la pensie vei avea o sansa marita sa intri in faliment financiar.

Frica de pensie

Am observat un paradox interesant: desi majoritatea oamenilor vor sa ajunga la pensie, pentru „a se odihni si a avea timp pentru ei”, cei mai multi au o frica la gandul pensiei. Numai asa se poate explica faptul ca ezita, amana si in final nu se mai gandesc la pregatirea situatiei financiare pentru pensie.

Perioada de dupa incheierea activitatii profesionale este speciala:

 • veniturile scad
 • forta musculara scade
 • pofta de munca scade
 • necesitatile financiare se moduleaza (unele dispar, apar altele noi)

Este o schimbare majora in viata noastra, care are nevoie de planuri noi si actiune pentru ca sa intram in pensie si „sa ne fie bine”. In loc sa ne preocupe acest aspect, il evitam, pana cand e prea tarziu.

Realitatile pensiei

La pensie ne confruntam cu cateva realitati importante:

 • scaderea venitului
 • unicitatea venitului (de obicei doar pensia de la stat, adica Pilonul I si II)
 • lipsa unor surse suplimentare de venit (cash flow)
 • lipsa, de mutle ori, a unor rezerve financiar
 • dependenta de stat pentru pensie (dependenta care poate sa ne coste mult, tinand cont ca specialistii afirma ca pana in 2035 sistemul de pensii de stat va colapsa)
 • cresterea cheltuielilor cu sanatatea
 • nevoia, de multe ori, de a ajuta financiar copii

Toate aceste realitati necesita un plans special, pentru a fi abordate cu succes. Consider ca cele mai importante provocari sunt:

 • gasirea unor surse alternative de venit, pe langa pensie
 • construirea unor rezerve financiare

Mai devreme e mai usor

Cei mai multi oameni se trezesc tarziu. E adevarat, si pentru ei se gasesc solutii creative (cum vei vedea la cursul meu), dar cel mai usor este sa incepi sa planifici si sa actionezi pentru pensie cat mai devreme, dupa 25 de ani.

Incepand devreme, vei avea cateva avantaje majore:

 • nu e nevoie de multi bani (pentru ca ai suficient timp pentru strangerea lui)
 • beneficiezi de efectul de inmultire al banilor (care apare atunci cand profitul- de exemplu dobanda la un depozit bancar- este adaugat la suma totala, producand o crestere exponentiala)
 • poti gandi in liniste planul tau pentru pensie
 • poti alege si incerca diferite metode si tehnici de castig pasiv (depozite bancare, fonduri de investitii, imobile pentru inchiriere, ca sa nu le amintim decat pe cele mai simple si mai accesibile)
 • poti testa planul si il poti imbunatati

Un curs gratuit pentru tine

Despre toate acestea si despre multe altele voi vorbi in cursul gratuit care a inceput de cateva zile. Este un curs destinat tuturor:

 • atat tinerilor care sunt inteligenti si incep sa se preocupe de pensie devreme
 • celor care sunt in plina energie si succes profesional, care pot usor sa puna deoparte sume pentru planul lor financiar de batranete
 • celor care sunt in preajma pensiei, dar care inca mai au solutii care sa le asigure stabilitatea financiara pe care si-o doresc.

Pentru a participa la curs, da click pe linkul de mai jos si lasa-ti adresa de email pe care o folosesti zilnic:

http://gratuit.lucadezmir.com/cpll

Te astept la curs!

 

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.