In atentia mea

De la speranta la frustrare: odiseea actualului sau viitorului pensionar roman

, Lasa un comentariu

Acum mai bine de trei luni am inceput sa lucrez la un nou curs online: cursul de pensii Senecto. Am pornit in acest proiect cu credinta ca pot schimba ceva in bine, prin informare si posibile solutii la o problema cu adevarat complicata a romanului de rand: veniturile din pensii.

Cum vad eu educatia financiara si publicul ei

Sunt mai bine de opt ani de cand scriu carti, produc cursuri online, tin traininguri si conferinte, vorbesc la evenimente educationale si de business. Pana acum am reusit sa primesc un feedback direct de la zona adolescentilor (prin proiectul AVANTAJ LA START) si a adultilor pana in 50 de ani. Ca observatie generala, am aflat, pe proprie piele, ca pe masura ce omul inainteaza in varsta, este tot mai greu sa il convingi ca exista si alta realitate decat cea pe care o stie el, mai bine zis fiecaruia dintre noi ii este tot mai greu sa acceptam ca lumea este mai complexa si „altfel” decat am crezut noi ca este.

Asa cum stii, daca ma urmaresti de ceva timp, am incercat ca de fiecare data cand lansez un nou produs educational, sa ofer ceva gratuit, pentru persoanele care nu ma cunosc sau nu au puterea financiara sa cumpere. Daca era vorba de o carte, ofeream capitole gratuite. Daca e vorba de un curs online, e vorba de un mini-curs gratuit, care incearca sa sintetizeze cateva elemente importante din cursul platit. Asa am facut si cu cursul de pensii: zilele trecute am inceput sa promovez prin reclama platita cursul Senecto, oferind acces la un curs gratuit, care precede cursul platit. Tot atunci m-am lovit, pentru prima data, de feedback-ul direct al persoanelor de peste 50 de ani, cand vine vorba de educatie financiara.

Contactul cu realitatea

Sincer, am fost socat, din pacate, nu in mod pozitiv. La postarea sponsorizata, dedicata doar persoanelor peste 50 de ani (se poate trimite tintit reclama pe Facebook prin alegerea varstei) am intalnit un potpuriu de sentimente negative si atacuri la persoana (mea), cum nu mi-a fost dat pana acum. Priveste aceasta captura de ecran:

negativ

(click pe imagine pentru detalii)

Din mesajele acestor oameni poti simti:

  • deznadejdea
  • incrancenarea
  • disperarea
  • acuza
  • ura
  • abandonarea in fata greutatilor

Sunt o pleiada de sentimente negative, o radiografie a sufletelor persoanelor respective. Nu poate decat sa-mi para rau de acesti oameni, pentru veninul pe care il au acumulat in suflet.

Sunt persoane care nu ma cunosc (asa a fost setata distribuirea reclamei) si care judeca un material educational inainte de a-l consulta (cursul gratuit de-abia incepe), persoane care resping cu vehementa orice varianta a realitatii, daca ea nu este in concordanta cu realitatea pe care o cunosc personal.

Ce am invatat?

Aceasta experienta imi spune mai multe lucruri lucruri:

  • cu cat o persoana inainteaza in varsta, cu atat e mai greu sa-i oferi informatii si sa duci un dialog pe o tema data
  • cu cat o persoana sufera mai mult, cu atat va cauta sa atace, nediferentiat, pe oricine ii aduce aminte de suferinta ei, indiferent daca ii vrea binele sau raul
  • mai mult, exista o cumplita nevoie de informare exact la acest nivel, al persoanelor ajunse in zona de varsta a „seniorilor”, cum spun americanii

Aici intervine paradoxul: cum poti sa ajungi la mintea si la inima unor persoane care nu vor sa poarte un dialog, mai mult, te ataca cu incrancenare, pentru ca le aduci aminte de suferinta lor?

Pana acum nu am reusit sa gasesc un raspuns la aceasta intrebare.

Exista speranta?

Am numarat 11 comentarii negative la adresa propunerii de participare la cursul gratuit. Pe cealalta parte, am peste 120 de Like-uri si 60 de Share-uri la acest curs gratuit.

pozitiv

(click pe imagine pentru detalii)

Lucrurile par sa fie clare: sunt de zece ori mai multe persoane care aproba mesajul, activ, prin click, decat cele care lasa mesaje negative. Cu alte cuvinte, 90% din cei care isi exprima activ o parere sunt pentru a primi informatii gratuite despre sistemul de pensii, pe cand 10% acuza vehement aceasta actiune educationala, ca malefica si jignitoare.

Un lucru e sigur: chiar daca ar exista un singur om pe care stiu ca pot sa-l ajut, oferindu-i din experienta mea si din solutiile pe care le testez eu (la curs voi aborda si metoda prin care eu imi construiesc pensia), iar restul lumii va fi impotriva mea, voi alege sa continui demersul meu, pentru ca stiu ca voi face bine cuiva.

Te invit sa-mi spui daca fac bine sau nu, lasand un comentariu la acest articol.

 

 

 

 

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.