Carti, filme si evenimente

Despre importanta lecturii si „110 trepte de cunoastere”

, , , Lasa un comentariu
imaginesitecarte4

„110 trepte de cunoastere”

 

Nu stiu cum a fost la tine, dar la mine apetitul pentru lectura a aparut brusc: la fel cum apare lumina intr-o camera intunecoasa, atunci cand apesi intrerupatorul de la lampadar. Pe la 12 ani am inceput sa citesc si, in primii 15 ani de la „click” am citit continuu. A fost o perioada de acumulari haotice, pana pe la 18 ani cand am intalnit un mentor, poet, care mi-a pus la dispozitie biblioteca personala si m-a indrumat in meandrele beletristicii.

Mai apoi, pe la 20 de ani am descoperit literatura „non-fiction”, cum zic americanii, non-bletristica. Am inceput sa citesc carti de dezvoltare personala, de toate felurile si, incet-incet, apetitul meu de lectura s-a deplasat spre aceasta zona. Mi se parea o pierdere de timp sa citesc „povesti” beletristice, dar acest lucru s-a schimbat dupa inca vreo zece ani.

Mintea si tiparele mentale

Adevarul este ca ceea ce sunt astazi se datoreaza, in mare parte, cartilor citite de mine. Ele mi-au slefuit mintea si inca o fac, au transformat-o imprimand in ea tipare mentale, cu ajutorul carora interpretez lumea si imi conduc viata.

Ideea de baza: e bine sa fii expus la cat mai multe informatii, pentru ca mintea ta sa poata alege din ele cele care i se par  mai potrivite cu personalitatea ta si sa alcatuiasca, bazandu-se pe ele, o biblioteca de tipare cu ajutorul carora lucreze. Evident, pentru ca vei acumula  tot mai multe informatii pe masura ce trece timpul, tiparele tale mentale vor fi tot mai eficiente in a evalua si modifica realitatea… dar asta se intampla numai daca alimentezi continuu creierul cu informatii. In continuare, cititul ramane una din metodele cele mai eficiente de a face acest lucru.

Nevoia de filtrare

Anual se publica milioane de titluri, in lume. Aceste milioane se adauga la alte multe milioane de titluri deja existente in zestrea cunoasterii umane. In plus, internetul geme de continut, a carui calitate este extrem de variata, de la informatii de calitate, la gunoi fara valoare (de cele mai multe ori).

In aceasta diversitate si complexitate de continut, suntem pusi in fata necesitatii de a impune un filtru, in functie de calitatea continutului si nevoile noastre de cunoastere. E un lucru greu de facut, dar absolut posibil.

Cel mai simplu este sa pornesti de la recomandarile altora. E un filtru extern, modelat dupa cunostintele si personalitatea unei alte persone, dar care iti da o idee despre ce ai putea gasi in cartea respectiva si despre valoarea informatiei. E un punct de inceput, daca nu ai altul.

„110 de trepte ale cunoasterii”

Poti incepe de la o persoana si o carte, sau poti face primul pas de la o personaa… si multe alte carti. E cazul cartii pe care ti-o propun: „110 trepte ale cunoasterii”, scrisa de Irina Gherghilescu. Irina a citit toate cele 110 titluri pe care ti le propune, printr-o metoda mai speciala, fotocitirea.

In „110 trepte…” ti se propun urmatoarele domenii:

 1. Spiritualitate
 2. Dezvoltare personal?
 3. Comunicare
 4. Rela?ii
 5. Succes
 6. Leadership
 7. Afaceri
 8. Marketing
 9. Vanzari
 10. Financiar
 11. Gestionarea timpului

Fiecare dintre domenii este abordat intr-un capitol, iar in fiecare capitol gasesti notele de lectura a mai multe carti din domeniul respectiv. Simplul, clar, intuitiv.

Nu are rost sa spun mai mult, decat ca iti recomand aceasta carte daca esti in criza de titluri spre care sa-ti indrepti ochii sau, poate, daca esti la inceput in ale lecturii. Cartea este un ghid interesant din care poti alege, in functie depropunerile Irinei. Cartea poate fi gasita la site-ul Irinei, urmeazatiinima.ro

Spor la citit!

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.