In atentia mea

Lipsa banilor si modul in care ea te defineste

, , Un comentariu
Foto: zirconicusso, freedigitalphotos.net

Foto: zirconicusso, freedigitalphotos.net

Iti propun sa faci un exercitiu mental. El este foarte simplu:

Imagineaza-ti ca din acest moment nu vei mai avea voie sa detii bani, ca cetatean. Acest lucru te afecteaza doar pe tine, ceilalti oameni neavand aceasta problema. Care va fi viata ta din acel moment?

Ce se va intampla…

Fara bani:

  • nu vei putea sa-ti cumperi mancare
  • daca esti chirias, nu vei putea sa-ti platesti chiria si vei ajunge pe drumuri
  • nu vei avea acces la medicamente, in caz de boala
  • chiar daca ai unde sa stai, nu vei putea sa te incalzesti, daca e iarna
  • nu vei avea acces la telefon, internet, televiziune
  • nu vei putea sa-ti cumperi haine si orice alte lucruri de uz personal

Din acest punct de perspectiva al existentei tale, ajungi sa inveti  despre importanta lucrurilor in viata ta.

Esti dependent de bani

Aceasta este cea mai mare problema a unei mari parti a populatiei globului. Societatea ne indeamna sa fim super specializati intr-un domeniu foarte ingust. Iti poti castiga un trai comod daca stii sa faci anumite meserii cu specializare mare, care necesita o pregatire lunga in timp. Acest lucru te face un impotent din punct de vedere al supravietuirii. Un „om normal” nu e in stare sa supravietuiasca daca nu are bani, deoarece nu stie cum sa-si procure hrana sau, mai mult, cum sa si-o produca. Sa zicem ca intr-un oras mare ai posibilitatea de a gasi o sursa de apa gratuita, dar cand vine vorba de hrana… mancarea e pe bani. Acelasi lucru se poate spune despre sanatate. Suntem, in marea majoritate, absolut ignoranti cand vine vorba de propria stare de sanatate sau boala. Lasam totul pe seama medicilor si a industriei farmaceutice. Am spus „totul” si e adevarat, pentru ca sanatatea inseamna „totul”, fara ea nu e posibila viata in normalitate. Adapostul este esential pentru supravietuire. Trebuie sa intelegi ca nu ai „casa ta” decat daca e platita. Iluzia casei personale, atunci cand stai intr-o casa cumparata cu credit ipotecar, este doar… o iluzie: daca te opresti din plata ratelor, esti dat afara din casa. Chiar si asa, o casa fara energie este o casa in care poti foarte bine sa mori, daca afara este minus 25 de grade Celsius si nu poti sa-ti platesti caldura sau, mai mult, nu esti in stare sa aprinzi un foc!

Traiesti intr-o iluzie

Banii pe care ii castigam plus locul nostru ca o rotita in societatea de astazi ne cladeste o iluzie: iluzia ca putem sa traim comod si bine. Iluzia este atat de puternica, incat nici nu ne punem problema ca realitatea ar putea fi alta. E suficient sa luam din acest binom (bani-societate) doar unul dintre cei doi constituienti, ca sa ne dam seama ca intregul castel de nisip se darama.

Ce ramane daca luam banii?

Singurul lucru pe care societatea ti-l ofera, inca, pe gratis, este apa potabila. In lumea civilizata, aproape oriunde, gasesti surse de apa buna de baut, in orase sau in localitati, surse accesibile liber pentru publicul larg. In rest, totul e pe bani. In schimb, exista cel putin trei elemente care nu se cumpara cu bani si care tin de tine si de relatia ta cu cei din jur:

  • rudele, in special cele apropiate
  • partenerul de viata
  • prietenii

Aceste resurse sunt cu adevarat importante, si poti sa-ti dai seama de asta daca banii dispar din viata ta, dar nu si din viata lor. Daca ai rude cu care te intelegi bine, daca ai un partener de viata loial, care te iubeste, daca ai prieteni care te pretuiesc, supravietuirea ta e asigurata. Ai unde sa stai, poti sa mananci, ai cine sa se ingrijeasca de tine, chiar daca in momentul acesta esti un ignorant in lucruri de baza cum sunt procurarea hranei si asigurarea sanatatii. Un alt element deosebit de important sunt cunostintele tale. Daca esti informat, poti sa supravietuiesti in aproape orice mediu. Marturie stau asezarile omenesti, case se intind din cele mai calde deserturi la cele mai reci deserturi ale globului. Sunt oameni care stiu sa culeaga plante comestibile, sau care stiu sa vaneze, care stiu sa-si construiasca o casa si care stiu sa faca foc in cele mai vitrege situatii. Sunt oameni care stiu sa cultive plante si oameni care stiu sa creasca animale, oameni care stiu cum se manifesta bolile si ce plante medicinale sa foloseasca pentru a te vindeca de ele. Te-ai intrebat vreodata de ce nu stii si tu aceste lucruri, de ce te invata la scoala integrale si derivate, in loc sa-ti dea o lista cu boli pe care le trateaza planta de sunatoare?

Lucruri pe care le credem importante, dar nu sunt

In viata ta de acum sunt o multime de lucruri care nu sunt importante, dar pe care le ridici la rang de virtute. Chiar nu e important daca  te imbraci cu haine de firma, daca ai ultimul timp de telefon celular sau daca conduci o masina de 100 de cai putere. Nu conteaza daca azi  ti-ai updatat contul de Facebook sau daca  ai aflat ultima veste despre vedeta pop pe care o idolatrizezi. Toate acestea nu sunt importante, daca ajungi intr-o situatie in care nu mai ai acces la bani. Ele vor pali pe lista de lucruri din viata ta, daca le pui alaturi de lipsa de mancare, adapost si caldura. Aceasta este a doua mare iluzie care ne inconjoara: iluzia importantei unor lucruri marunte. Ne gandim la ce cred ceilalti despre noi, la cat de importanti parem si suntem daca ne putem cumpara un iPhone sau un iBook. E doar un balci al desertaciunii, in care ne acoperim cu pene colorate in dorinta de a atrage privirile. In schimb penele colorate nu ne tin nici macar de cald.

Esti in stare sa iesi dincolo de iluzie?

Poti sa-ti traiesti viata asa cum doresti:

  • ca pana acum, crezand cu tarie ca iluzia este realitate
  • trecand dincolo de iluzie, pentru a pune pret pe lucrurile cu adevarat importante

Poate e cazul sa pretuiesti mai mult partenerul de viata, sau chiar sa-ti gasesti altul, cu adevarat potrivit pentru tine, care te-ar proteja, in cazul in care nu ai mai „face doi bani” Poate e timpul sa inveti lucruri cu adevarat importante in viata, lucruri care sa te tina in viata, in cazul in care nu vei mai avea bani, lucruri legate de mancare, adapost, sanatate. Poate a venit momentul in care sa iesi din cursa inarmarii pentru ultimul model de telefon si ultima rochie la moda, alocand bani si energie spre lucrurile care au cu adevarat o importanta in viata ta. Sau poate nu. Vei trai in continuare in iluzia alimentata de binomul bani-societate, pana cand iluzia iti va consuma viata, te va consuma pe tine. Ori vei fi in stare sa faci atat de multi bani, incat banii vor inceta sa fie un slujitor al iluziei. Daca crezi ca acestea sunt doar vorbe, te provoc sa traiesti trei luni fara bani. Si apoi mai vorbim.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Lipsa banilor si modul in care ea te defineste

  1. Anonim zice:

    Felicitari pt articol.Sper sa il citeasca in special tinerii desi se regasesc destui adolescenti intarziati si printre cei trecuti de prima tinerete.Intelepciunea nu vine obligatoriu odata cu varsta iar prostul nu invata nici macar din propria experienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.