Nu demult, initiam un protest impotriva SOPA/PIPA, un proiect de lege american care, odata votat, ar fi dus la amputarea internetului intr-o masura atat de mare, incat acesta nu ar mai fi fost niciodata mediul de comunicare liber, de care inca ne bucuram astazi. Daca vrei sa afli ce va produce aceasta lege, urmareste acest film.
Au trecut doar cateva saptamani si s-a intamplat inimaginabilul: am aflat ca Romania a ratificat, la Tokyo, se pare prin intermediul unor reprezentanti ai ministerului de externe, acordul ACTA. ACTA este acronimul de la Anti-Counterfeiting Trade Agreement, adica Intelegerea impotriva de tranzactionarii bunurilor contrafacute.
Ce prevede ACTA
Din numele acordului, ai putea crede ca el se refera la bunurile fizice contrafacute, indiferent ca ele sunt obiecte de imbracaminte, ceasuri sau aparate electronice de firma. Toata lumea a auzit de aceasta industrie si stie despre ce vorbesc.
Dar asta nu e totul. Tratatul se refera si la drepturile de proprietate intelectuala, ale unor produse prezente pe internet. In aceasta categorie vor intra nu numai cartile, muzica si filmele, ci orice produs care incorporeaza un drept intelectual, cum este software-ul. Orice tentativa de posesie sau distrubutie a unor asemenea produse virtuale, care au fost obtinute de la terte persoane, fara plata, va fi pedepsita drastic de lege.
Acest lucru pare destul de ciudat, pentru ca definitia procesului de obtinere a unui obiect contrafacut este urmatoarea:
Din acest punct de vedere, procesul de partajare a fisierelor, pe internet, care irita atat de tare industria muzicii si filmului, nu s-ar incadra in termenul si spiritul acordului. Dar ce conteaza asta?
Cine a initiat ACTA
Intreg acordul a fost inconjurat de o secretomanie demna de un roman de spionaj. Desi negocieriloe pentru acest acord au fost initiate de trei ani, presa internationala s-a sesizat deabia in urma cu cateva saptamani. Informatiile sunt extrem de firave, pentru ca acest acord nu s-a dat publicitatii decat acum (click aici) si, spre deosebire de alte acorduri, nu a fost prezentat pentru dezbatere publica.
Se pare ca acordul a fost initiat de Japonia si Coreea, care au dorit sa-si protejeze multiplele patente tehnologice pe care le-au dezvoltat in ultimul timp. Pe parcurs, „in barca” au urcat reprezentantii gigantilor din industria muzicii si filmului, care au introdus reglementarile legate de drepturile de proprietate intelectuala.
Cu ce te deranjeaza ACTA
Problema cu acest acord este aceea ca termenii sai sunt extrem de vagi si pot duce la interpretari extrem de largi. In esenta, in ceea ce priveste produsele ce se incadreaza in categoria proprietatii intelectuale (filme, carti, muzica, software), prezente pe internet, orice informatie legata de acestea, va fi monitorizata.
Monitorizarea va fi efectuata de firmele care ofera serviciile de conectare la internet (internet provideri) care sunt obligati sa realizeze activitati de monitorizare permanenta a clientilor sai, prin tehnica denumita Deep Packet Inspection. Aceasta tehnica va fi aplicata la toate nivelurile de comunicare, incepand cu vizitarea site-urilor de internet, download-urile efectuate de clienti, activitatea de comunicare prin chat si email. Cu alte cuvinte, tot traficul efectuat de tine va fi monitorizat, in cautarea continutului ilicit.
Mai mult, se vorbeste ca legea ar putea duce la aplicarea unor proceduri de verificare inopinata a telefoanelor mobile si a laptopurilor, de catre politie, pentru depistarea materialelor (filme, muzica etc.) care sunt prezente pe aceste dispozitive, a caror prezenta trebuie sa fie dublata de dovada achizitionarii lor.
In ambele cazuri, daca s-au obtinut dovezi ca persoana detine pe computer sau tranzactioneaza produse ce intra sub incidenta proprietatii intelectuale, obtinute din surse nelegitime, acea persoana va fi deferita justitie, iar pedeapsa este amenda penala sau inchisoarea, in functie de gravitatea faptei.
Ca pe vremea comunistilor
Ceausescu a fost omorat in 1989, cand eu aveam 22 de ani. Mi-am trait copilaria, adolescenta si prima parte din tinerete in comunism. Pentru majoritatea tinerilor de azi, comunismul nu inseamna nimic. Pentru ei voi face o lista despre ce a insemnat comunismul pentru mine. E ca si cum, astazi:
-nu ai putea sa te intalnesti cu prietenii, in public, intr-un grup mai mare de trei persoane, pentru ca acel grup ar fi intrat automat in atentia politiei, care ar fi procedat la legitimarea membrilor grupului si dispersarea acestora, pentru ca legea prevedea acest lucru
-nu ai putea sa citesti revistele preferate (indiferent ca e vorba de Cool Girl, Playboy sau FHM) decat daca le-ai achizitiona, pe piata neagra, la preturi astronomice, reviste aduse de dincolo de granita
-nu ai putea sa vorbesti deschis pe celular, chat, email sau retele de socializare, pentru ca ele ar fi urmarite si la orice cuvant nelalocul sau, ai putea sa fii arestat
-nu ai putea sa vezi muzica sau filme decat aduse prin contrabanda, acasa la tine, cu atentie, ca sa nu afle vecinii, care ar putea sa te dea pe mana politiei
-nu ai putea sa asculti anumite posturi de radio sau TV, pentru ca daca ai fi fost surprins ca le asculti, ai ajunge la inchisoare.
Cam asta ar fi, transpusa in ziua de azi, interdictiile de atunci. Acum fii atent: cam astea ar putea deveni restrictiile de maine, in cazul in care ACTA ar fi ratificata de Parlamentul European si de Romania.
Ca sa fiu clar: acordul a fost ratificat de Romania, dar el trebuie aprobat de Parlamentul European si de guvernul roman (recomandabil de parlament, dar in Romania se guverneaza de mult prin ordonante de urgenta, o grava incalcare a democratiei…).
Din punct de vedere legal, el nici nu ar fi trebuit semnat la Tokyo, pentru ca este impotriva Directivei Europene 2000/31/EC care spune clar ca providerii de internet nu pot fi obligati sa monitorizeze informatiile pe care le transmit si a directivei 2002/58/EC care garanteaza cetatenilor europeni dreptul la privatiunea comunicatiilor.
Ce poti sa faci tu
- in primul rand trebuie sa intelegi cum te afecteaza ACTA. Ea iti distruge libertatea de a folosi internetul si te poate transforma cat ai clipi intr-un om care a incalcat legea si care se alege cu un dosar penal, amenda sau chiar inchisoare
- sa-i faci pe cei din jurul tau sa inteleaga acest lucru. Un bun inceput ar fi sa dai share la acest articol, sa dai linkul articolului intr-un email catre toata lista ta de email, scrii pe blog, twitter, facebook despre ACTA si implicatiile ei
- sa semnezi petitia online europeana contra ACTA (click aici)
- sa semnezi petitia romaneasca anti ACTA (click aici sau orice alta petitie asemanatoare)
- cand mergi la o demonstratie publica, indiferent de tipul ei, ia cu tine si un banner cu text anti ACTA
Ce se intampla daca se semneaza ACTA?
Intr-un articol viitor voi scrie despre masurile pe care va trebui sa ti le iei in cazul in care se va semna ACTA, pentru a reduce posibilitatea de a fi acuzat ca ai calcat termenii acestui acord.
La final, un film de 6 minute despre ce inseamna ACTA. Foarte informativ!
Surse:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-este-acta-fura-unul-si-sunt-perchezitionati-100-de-nevinovati-963891.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/internetul-ar-putea-fi-cenzurat-romania-a-semnat-acta-963483.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/internetul-ar-putea-fi-cenzurat-romania-a-semnat-acta-963483.html
http://www.youtube.com/watch?=N8Xg_C2YmG0&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=citzRjwk-sQ#at=13