Finante personale

Cc: Diferenta dintre evaziunea fiscala si optimizarea fiscala

, , 4 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Cand am inceput sa scriu noua mea carte, „Manual de guerilla fiscala„, am facut la fel cu prima carte („Iesi din labirint„): am deschis un blog, in care public gratuit capitolele introductive. In plus, saptamanal, scriu articole pe tema optimizarii fiscale.

Exista avantaje deosebite legate de aceasta metoda „deschisa” de a scrie o carte. Cel mai important este faptul ca primesti feedback direct de la cititor, chiar in momentul in care scrii cartea. Acest lucru este deosebit de important, pentru ca te informeaza permanent de modul in care este receptata lucrarea dar si de nivelul de educatie al cititorului.

Una dintre greselile in care poate cadea un autor, mai ales de non-fiction, este de a considera ca cititorul este neinstruit.  Desigur, exista o parte a publicului care citeste asemenea carti (de finante personale, in cazul meu) tocmai pentru a se instrui. Dar in momentul in care iesi pe piata cu un produs informational, exista persoane care nu numai ca se ridica la nivelul tau de informare, dar chiar il depaseste.

Nu despre ei vreau sa vorbesc in acest articol, ci mai degraba despre perceptia (sau receptia?) informatiei de specialitate. In cazul perceptiei, nu se mai poate spune ca cititorul nu cunoaste problematica. El este informat, dar modul in care receptioneaza continutul este diferit. Voi fi cat se poate de concret: in cazul meu, e vorba de perceptia distorsionata a termenului de optimizare fiscala, versus termenul de evaziune fiscala.

Evaziunea fiscala este sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor , taxelor , contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale , bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice române sau straine, denumite în cuprinsul legii contribuabili.

Optimizarea fiscala se defineste ca tehnica prin care, contribuabilul, procedeaza la o alegere între diferite solutii oferite de legislatia fiscala în sensul cel mai favorabil intereselor proprii. Este vorba despre un fapt permis, situat în afara ilicitului penal sau contraventional, chiar daca tinde spre limita legalitatii.

Mai sus am reprodus definitiile celor doi termeni. Am optat pentru acest lucru deoarece vreau sa existe o claritate in termeni, pentru a nu exista vreun dubiu.

Diferenta dintre cele doua notiuni este foarte clara: daca evaziunea fiscala este un fenomen ilegal (sustragerea prin orice mijloace), optimizarea este opusul: folosirea de metode legale pentru a plati cat mai putine taxe si impozite („Este vorba despre un fapt permis, situat în afara ilicitului penal sau contraventional”).

Cu toate acestea, in mod repetat, am primit comentarii, emailuri si mesaje pe Facebook, in care cititorii imi aratau perceptia lor despre optimizarea fiscala: este o metoda care poate sa te aduca in conflict cu statul.

Am incercat sa caut explicatia. Am gasit-o chiar in definitiile de mai sus:

 • in definitia evaziunii fiscale nu se foloseste explicit termenul „metode ilegale”
 • in definitia optimizarii fiscale se spune despre ea ca „ tinde spre limita legalitatii”

Ce urmeaza este o parere personala.

Cred ca acest echivoc in definitiile de mai sus este voit, tocmai pentru a descuraja procedeele de optimizare fiscala. Tonul echivoc nu este adresat specialistilor, care stiu cu exactitate ca optimizarea fiscala este legala si se poate demonstra acest lucru, pentru ca foloseste metode exclusiv legale.

Aceasta metoda de descurajare  este utilizata pentru cititorul „de rand”, care incearca sa se documenteze. Tonul lanseaza un mesaj subliminal, care iti spune ceva de genul „Faci optimizare fiscala? Vezi ca esti pe muchie de cutit!

Cred ca e momentul ca aceasta perceptie sa fie schimbata, prin explicarea exacta a termenilor. Sunt convins ca acest lucru nu se poate face „peste noapte”, dar este necesar, pentru ca publicul larg sa aiba intelegerea clara asupra fenomenului.

Culmea, perceptia gresita poate fi realizata si invers. Sunt un mare sustinator al optimizarii fiscale dar, in acelasi timp, un mare sustinator al declararii tuturor veniturilor. Cand spun „toate veniturile”, ma refer si la cele greu reperabile, cum sunt banii proveniti din tranzactiile online.  Acest lucru mi-a atras observatii negative, de genul <<Ma mir ca sustii declararea veniturilor dar scrii o carte precum „Manual de guerilla fiscala”>>.

Am spus-o si o spun raspicat, de fiecare data: este o dovada de naivitate sa crezi ca daca acum nu te vede nimeni, vei scapa basma curata, in cazul in care nu iti declari toate veniturile. In lumea actuala, in care fiecare tranzactie electronica poate fi urmarita, mai devreme sau mai tarziu vei putea fi descoperit.

In plus, e o prostie sa incerci metode ilegale, care te expun la probleme judiciare, inclusiv privarea de libertate, cand ai la dispozitie metode legale de optimizare fiscala, prin care poti sa platesti la minim taxe si impozite. Nu merita sa risti!

Sunt curios sa aflu cum vezi tu problema evaziunii fiscale si a optimizarii fiscale. Te rog sa lasi un comentariu la articolul de fata, in care sa-ti detaliezi opinia. Multumesc.

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Cc: Diferenta dintre evaziunea fiscala si optimizarea fiscala

 1. iulia zice:

  Ai foarte mare dreptate. Eu sunt studenta la contabilitate in Ploiesti si termenii de care tu vorbesti nu imi sunt straini. Daca evaziunea fiscala inseamna ilegalitate, optimizarea fiscala presupune cu totul altceva.
  Pentru cititorii tai mai sceptici vreau sa spun ca tu nu ne indemni sa facem ceva ilegal, care sa ne aduca probleme cu legea. Tu cauti cele mai bune metode legale prin care sa nu mai datorezi atatea taxe si impozite statului. Exista metode, insa numai cei inteligenti si cu pregatire sunt capabili sa le identifice si sa le foloseasca.

 2. VLADIMIR zice:

  MA BUCUR NESPUS CA AI INCEPUT ACEASTA SERIE FORTE NECESARA NOUA ROMANILOR. DIN CAUZA INCOMPETENTEI GUVERNANTILOR APAR TOT MAI MULTE TAXE SI IMPOZITE CE DESCURAJEAZA AFACERILE PERSONALE, IAR MANUALUL TAU VINE IN SUSTINEREA LOR. AUZISEM CINDVA DE UN MANUAL ASEMANATOR LA AMERICANI, SI VAZUSEM LA CINEVA SI VARIANTA TRADUSA IN RUSA, DAR ATUNCI NU AVEAM UN INTERES DIRECT. ORICUM, CE FACI TU ESTE ADAPTAT LA CONDITIILE ECONOMICE MIORITICE. ITI DORESC SA TRATEZI CIT MAI MULTE ASPECTE ALE PROBLEMEI. BAFTA IN CONTINUARE.

 3. Luca Dezmir zice:

  multumesc Vladimir 🙂

  intr-adevar, scopul Manualului de guerilla fiscala este de a informa publicul despre metodele legale de a plati cat mai putine taxe si impozite, metode adaptate legislatiei din Romania

 4. LIVIU GRINDU zice:

  Din nefericire si dumneavoastra si cititorii dvs fac parte din multimea „romanilor de bun simt ” pe care politicienii si birocratia centrala nu-i merita !
  Nu stiu cat va mai tine asta , dar oameni saraci , pensionari etc fac coada sa-si plateasca taxele si impozitele si zilnic, de peste 25 de ani ,vedem zeci de reprezentanti ai autoritilor de stat cum fura milioane , mint cu nerusinare si ne manipuleaza prin presa si televiziunile lor ! Sunt convins ca pe acestia nu-i va speria decat o confiscare rapida si totala a averii si prejudiciilor si o adevarata „guerilla fiscala ” practicata de contribuabilii onesti !
  Ingrozitor este faptul ca esti umilit de catre functionari indolenti ai acestui stat mamut si corupt chiar si cand le platesti birurile ! Cred ca o asociatie de oameni inteligenti ca dumneavoastra care sa stea cu ochii pe toate legile , licitatiile , ordonantele , hotararile etc celor care ne conduc si sa „developeze” rapid toate furaciunile ,ar aduce birurile la un nivel decent in tara asta!
  Oricum , cand o sa am sufienti bani o sa cumpar varianta electronica , mai ieftina , a” Manualului de guerilla fiscala” . Cu stima Liviu Grindu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.