In atentia mea

Drepturile si libertatile noastre

, , 10 comentarii

Ayn Rand in 1957 (sursa: Wikipedia)

In cartea „Iesi din labirint” aminteam de curentul filosofic obiectivist, a carui exponenta este Ayn Rand si de faptul ca unul dintre presedintii FED, Alan Greenspan, a publicat un articol despre bani si sistemul monetar, in „The Objectivist Newsletter”, revista a curentului obiectivist.

Zilele trecute am descoperit un blog in limba romana, in care sunt traduse articole si scrieri din opera lui Ayn Rand. Va recomand citirea integrala. Pentru a va deschide apatitul, voi cita cateva pasaje relevante:

Daca înainte de a întreprinde o actiune trebuie sa obtii permisiunea societatii, înseamna ca nu esti liber, indiferent daca permisiunea îti este sau nu acordata. Numai un sclav actioneaza prin permisiune. Permisiunea nu este un drept.

Drepturile inalienabile ale omului sunt: viata, libertatea si cautarea fericirii.

Dreptul la viata înseamna ca omul nu poate fi lipsit de viata sa spre binele altui om si nici al oricarui numar de alti oameni.

Dreptul la libertate înseamna dreptul omului la actiune individuala, la optiune individuala, la initiativa individuala si la proprietate individuala. Fara dreptul la proprietate individuala nici o actiune independenta nu este posibila.

Dreptul la cautarea fericirii înseamna dreptul omului de a trai pentru el însusi, de a alege ceea ce constituie pentru el fericirea personala, individuala, si de a actiona pentru realizarea ei, atâta timp cât respecta acelasi drept al altora. Aceasta înseamna ca omul nu poate fi fortat sa si consacre viata fericirii altui om si nici unui numar de alti oameni. Aceasta înseamna ca colectivul nu poate decide care sa fie scopul existentei unui om si nici sa i prescrie ce sa constituie, pentru el, fericirea.

Un individualist este un om care spune: „Nu voi dirija viata nimanui si nu voi lasa pe nimeni sa mi o dirijeze pe a mea. Nu voi conduce si nu voi fi condus. Nu voi fi stapân si nu voi fi sclav. Nu ma voi sacrifica altcuiva si nu voi sacrifica pe nimeni mie însumi”.

Un stat de tip adecvat nu initiaza folosirea fortei. El foloseste forta numai ca riposta împotriva celor care au initiat utilizarea ei….Când, însa, statul devine el însusi initiator al fortei, nedreptatea si coruptia morala implicate sunt cu adevarat de nedescris.

Sursa drepturilor omului nu este legea divina sau legea Congresului, ci legea identitatii. A este A, iar un Om este un Om. Drepturile sunt conditii de existenta cerute de natura umana pentru propria ei supravietuire. Daca e ca omul sa traiasca pe pamânt, este drept ca el sa si foloseasca mintea, este drept ca el sa actioneze în conformitate cu propria i judecata libera, este drept sa munceasca pentru valorile sale si sa si pastreze roadele muncii. Daca scopul sau este viata pamânteana, el are dreptul sa traiasca ca o fiinta rationala, caci natura îi interzice sa fie irational (Atlas Shrugged).

A viola drepturile omului înseamna a l forta sa actioneze împotriva propriei sale judecati sau a i confisca valorile. Exista, în esenta, o singura cale de a o face: prin folosirea fortei fizice. Exista doar doi potentiali violatori ai drepturilor omului: criminalii si statul.

Subiecte de meditatie si de studiu, inainte de a declara cu emfaza ca suntem liberi sau ca traim intr-o societate libera…

Comentarii

comments

Standard

10 gânduri despre „Drepturile si libertatile noastre

  1. Alex zice:

    NU suntem liberi si NU traim intr-o societate libera, nici noi si nici nimeni altcineva de pe planeta asta…cu cateva exceptii, care sunt reprezentate de un nr de oameni care probabil sunt de ordinul sutelor…poate chiar zecilor. Sunt liber sa cred asta nu? 🙂

  2. Mi-a placut articolul publicat.

    Nu am avut in vedere pana acum acest curent filosofic. Multumesc pentru informatie.

    Apreciez articolele de acest gen!

  3. Alan Greenspan si multi alti neoconservatori americani erau in tinerete admiratori ai lui Ayn Rand, dar dupa ce au ajuns la putere au facut exact pe dos ceea ce promova ea, marind puterea statului, crescand datoriile, generand crize economice artificiale, pornind noi razboaie…

  4. Mereu, drepturile omului au fost o chestiune de interpretare, de regim politic. Cat despre faptul de a fi sau nu liber…cred ca suntem cu totii liberi. In interior. Atat. Felicitari pentru blog!

  5. manea gabriel zice:

    Aceste afirmatii sunt extraordinare.Imi satisface conceptia despre {libertate}.Ar trebui ca asertiunile ,prezentate mai sus ,sa fie studiate in scoli.Obiectivizmul filosofic al Ayn-ei Rand elibereaza identitatea individuala de cea colectiva.Daca as prezenta elevilor mei, comparativ Carta Univerala a Drepturilor Omului si rationamentele sus amintite ,va asigur ca , acestia n-ar sta pe ganduri si ar opta pentru entitatea obiectivista,unde lucrurile sunt concise,clare si ferme.

  6. Alexandru Leibovici zice:

    Blogul cu traduceri din Ayn Rand (http://ayn-ro.blogspot.com/) nu este al meu, nu stiu al cui este. Traducerile sunt insa ale mele (recitindu-le, le gasesc cam slabe) si au aparut in anii 90′ in doua publicatii din Romania si una din emigratie.

    Alex (aleibovici AT solnet.ch)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.