Finante personale

Robert Kiyosaki se ia de Suze Orman

, , 8 comentarii

Sursa: Getty Images

Saptamana trecuta am asistat amuzat la un „deuel” pe Twitter intre Suse Orman (@suzeormanshow)  si Robert Kiyosaki (@therealkiyosaki).

In total au fost schimbate patru replici (scurte si taioase) din care trei a lui Kiyosaki (cel care a deschis „discutia”) si una a lui Suze Orman (deci barbatii sunt mai vorbareti…).

Iata replicile lui Kiyosaki:

(dati click pe imagine pentru marire)

…si replica lui Suze:

sursa: Your Money Mogul

Dupa cum vedeti, imaginea a doua este luata de pe un site, pentru ca acest tweet nu se mai gaseste pe contul lui Suze Orman. Iar acest lucru nu este singura ciudatenie a situatiei de fata (voi reveni mai incolo asupra subiectului).

Pareri pe net

Incidentul nu a putut trece neobservat pe internet, fiind comentat incepand cu bloggeri care sunt impotriva lui Kiyosaki si terminand cu un articol de pe site-ul postului TV ABC, sectiunea „Money”. Au mai fost si articole ale unor bloggeri cu atitudine rezervata sau neutra.

Ultimul articol citat este interesant de urmarit, mai ales de citit comentariile, care sunt extrem de echilibrate. Publicul interesat de finantele personale urmareste in acelasi timp atat pe Orman cat si pe Kiyosaki, iar fiecare dintre ei spun lucruri care rezoneaza la un anumit segment de cititori.

Recomand in special articolul de la ABC, care analizeaza in detaliu evenimentul si prezinta mai multe opinii ale specialistilor in finante personale, referitoare la incident. Nu-l ratati.

Ce s-a intamplat, de fapt?

Povestea a inceput si a escaladat deoarece fiecare din cei doi autori de finante personale au o pozitie clara, in general antagonista, pe care si-o sustin. Suse Orman are un show TV in care da recomandari de finante personale la cei care prezinta situatia lor particulara, prin scrisori sau emailuri. Intr-un astfel de show, Orman recomanda planul de pensii 401k, care presupune investirea banilor de pensii in actiuni ale firmelor americane, pe bursa.  Ca urmare, Kiyosaki nu s-a putut abtine si trimis primul tweet:

„Nu pot sa cred , aceasta doamna… nu crede o iota din ce spune.”

Reactia a fost determinata de faptul ca majoritatea americanilor au pierdut o groaza de bani din fondul de pensii, odata cu prabusirea bursei americane din 2007.

Reactia  lui Suze a fost prompta:

„Cel putin eu nu am indemnat milioane de oameni sa ia drumul prin care si-au pierdut tot banii in investitii imobiliare. Sa-ti fie rusine.”

Robert a continuat (explicand primul tweet):

„Daca vorbim despre pierderi, atunci sa vorbim despre trilioanele pierdute prin planul 401k”

si apoi…

„Investitorii imobiliari speculativi (flipperi) au pierdut bani, dar eu recomand investitiile pentru flux de numerar, nu pentru cresterile de capital”.

Cine sunt cei doi?

O analiza ar trebui inceputa de la pozitia celor doi:

Suze Orman

Scrie carti de finante personale, are un show TV de finante personale, este deosebit de populara in SUA, fiind privita ca un guru al finantelor personale. Ea sustine actualul sistem de pensii si sistemul de carti de credit. Este pe statele de plata ale FICO (firma care realizeaza scoruri dupa care sunt apreciati utilizatorii cartilor de credit si in functie de care se acorda creditele).

Are aproape 1.100.000 urmaritori pe Twitter.

Robert Kiyosaki

Scrie carti de finante personale, are o firma de consultanta si training de finante personale (intre multe altele), tocmai a inceput o serie de documentare de finante personale (despre care o sa scriu cu alta ocazie).

Recomanda exact inversul a ce „predica Suze”:

  • sa nu te increzi in sistemul de pensii, care la un moment dat va intra in faliment (vezi „Profetiile tatalui bogat
  • sa tratezi cu circumspectie, sa fii bine informat in legatura cu actualul sistem financiar, incepand cu Wall Street (marile finante americane) si sistemul de impozitare, care stimuleaza bogatii si taxeaza muncitorii si clasa de mijloc (vezi Conspiratia bogatilor)
  • sa-ti deschizi o firma si sa faci investitii

Are aproape 32.000 de urmaritori pe Twitter.

Concluzii

Lucrurile sunt clare:

  • Suze Orman se adreseaza marii majoritati a populatiei, fiind sustinatoarea actualului sistem financiar (aflat in plina criza); ea indeamna la o atitudine lipsita de riscuri (cum e investirea in sistemul de pensii, care numai lipsita de riscuri nu e, cum o dovedeste actuala criza bursiera)
  • Robert Kiyosaki este „contra sistemului”, indemnand la educatie financiara, indepedenta financiara, luarea de riscuri calculate
  • desi recomanda si speculatia in imobiliare, Kiyosaki este sustinatorul investitiei pentru venit pasiv (vezi „Conspiratia bogatilor”), el insusi avand sute de imobile cumparate pentru a fi inchiriate, deci acuzatia lui Suze Orman este cumva lipsita de obiect
  • proportia de urmaritori de Twitter (30:1 in favoarea lui Orman) spune clar despre numarul de oameni si profilul lor financiar (cei mai multi oameni nu doresc sa riste si nu se gandesc la independenta financiara)

Eu ii urmaresc pe amandoi autorii, pentru ca fiecare dintre ei are ceva de spus si poti invata ceva folositor. Desigur, cum toata lumea care citeste acest site stie, personal imi place Kiyosaki pentru ca sunt un adept al independentei financiare, care este pentru mine un tel important in viata.

Ce as vrea sa subliniez este atitudinea lui Orman referitoare la acest episod:

  • ea a sters de pe contul de Twitter comentariul legat de Kiyosaki
  • a refuzat sa raspunda interpelarii postului ABC legata de incident (Kiyosaki in schimb a dat o declaratie)

Nu stiu care este motivul pentru care Suze Orman a decis sa faca cele de mai sus, dar e clar ca ea vrea sa se distanteze de aceasta poveste. Pe de alta parte e clar ca Robert este cel care a declansat toata „tarashenia”.

Voi ce parere aveti?

Comentarii

comments

Standard

8 gânduri despre „Robert Kiyosaki se ia de Suze Orman

  1. Cristi B. zice:

    Nu se poate spune ca numai unul sau altul are dreptate. Ambii sint bogati nu datorita sfaturilor pe care le dau, ci datorita cartilor/faimei pe care o au. Kiyosaki este un tip controversat, jumatate din cititori cred ca este un geniu, cealalalta jumatate cred ca este un idiot. El da sfaturi generale, fara nimic concret, si spune povesti care par de multe ori inventate. Are totusi un mare dar de a scrie intr-o maniera placuta, motiv pentru care mare parte din averea sa vine din cartile vindute si nu urmind sfaturile pe care le tot da. Orman, pe de alta parte, este pe deplin acceptata ca specialista in finante personale, sfaturile ei sint concrete, la obiect, in deplina cunostiinta de cauza, aplicabile la marea masa. Proportia de 30:1 este fireasca, cam la 30 de oameni normal este unul care sa gandeasca un pic diferit. As fi curios care este parerea lui Dave Ramsey despre asta.

  2. Florix zice:

    Da, asa este, d-na Orman are sfaturi concrete, la obiect, in deplina cunostinta de cauza, aplicabile la marea masa. Intrebarea este: Vreti sa faceti parte din marea masa? Cred ca deja sunteti acolo si ati ajuns fara sfaturile acestei doamne. Sfaturile ei sunt acceptate de o masa mare de oameni tocmai pentru ca se potrivesc foarte bine cu ceea ce-si doresc acestia, si anume, siguranta. Ei bine, asa ceva nu exista si nu cred ca va exista. Dovezile sunt clare si numai un orb nu le poate vedea.
    Kiyosaki, dupa parerea mea, nu este un geniu, cu atat mai putin un idiot. Este un tip care a avut incredere in el, a urmat niste principii si a ajuns la mult ravnita independenta financiara. Spun, mult ravnita independenta financiara pentru ca undeva in interiorul nostru cu totii ne dorim asta, dar putini sunt cei care au curajul sa aleaga acest drum. Este la fel ca in filmul Matrix, cad personajul Neo este pus in situatia sa aleaga intre pilula albastra(sa ramana in retea, sistem) si pilula rosie(sa iasa din retea, sistem, sa vada realitatea).
    Cei care aleg pilula albastra, sunt cei care se lasa condusi de nevoia de siguranta, de nevoia de integrare(ideea este acceptata de un numar mare de persoane, ei simt ca fac parte din acel grup), de nevoia de acceptare(este mai greu sa fii acceptat de cei din jur atunci cand esti diferit), de starea de confort(cel mai bine ma simt pe canapea butonand telecomanda) si mai ales acestia nu-si asuma responsabilitatea pentru situatia lor financiara(am facut ce mi-a recomandat „Isarescu”, el este vinovat ca nu mai am bani). Acest ultim aspect este foarte important pentru ca facand doar ce ne recomanda altii, nu mai suntem nevoiti sa gandim singuri, astfel se atrofiaza aceea parte a gandirii, respectiv gandirea financiara. Fara gandire financiara nu poate exista independenta financiara.
    Cei care aleg pilula rosie, sunt treziti la realitate, iar realitatea este ca nu cunosc mai nimic despre finante sau tot ceea ce stiu este fals. Acest lucru este cel mai greu de acceptat de catre majoritate, pentru ca este un efort foarte mare ca la 30-40 de ani, dupa ce mai ai si o familie de intretinut, sa incepi sa schimbi totul. Ai de ales, te poti mintii in continuare sau poti confrunta realitatea. Tu decizi. Alegerea este a ta. Acesta este motivul pentru care imi place Kiyosaki, el imi ofera conceptele de baza, principiile care stau la baza unei bune educatii financiare, iar in final decizia este a mea. Acest lucru ma ajuta sa-mi dezvolt gandirea financiara. Nu am nevoie de el sa-mi spuna ce sa fac cad voi fi pus in situatia sa-mi investesc banii, iar daca gresesc este greseala mea si pot invata foarte multe gresind. Cand am inceput sa merg primul pas l-am facut gresit.
    Cred ca fiecare poate hotara singur pentru el ce este mai bine. Nimic nu este sigur, totul este doar in mintea noastra.
    Le doresc, succes, tuturor celor care sunt in cautarea independentei financiare.

  3. Stefan Murgeanu zice:

    si cam 30:1 este si raportul intre numarul celor care au o situatie financiara ok si cei care se zbat in relativa saracie 😉

    pana la urma, fiecare cum isi asterne, asa doarme 🙂

  4. Stefan Murgeanu zice:

    kiyosaki a spus f clar ca el intotdeauna recomanda investitiile imobiliare (dar si de alta natura) in primul rand pt fluxul de numerar, nu pentru eventuala ipotetica crestere a preturilor activelor (imobiliare, actiuni etc)

    deci cine a investit in imobiliare (sau pe bursa) cu gandul sa astepte sa creasca preturile si sa vanda, mi se pare normal sa piarda (la un moment, mai ales in criza)

    cine a investit pt flux (chirie, dividende etc) este prea putin afectat de fluctuatiile pietei (datorate crizei)

  5. Cristi B. zice:

    Si mie imi plac cartile lui Kiyosachi, are talent la scris/povestit, dar nu iau totul de bune, ca un adevar absolut. Si eu am ajuns la o relativa independenta financiara (stau intr-un apartament, il inchiriez pe celalalt). Plus ca mi-a permis sa calatoresc vreme indelungata (8 luni). Teoretic, nu mai trebuie sa muncesc toata viata. Practic, lucrurile sint mai complicate. Trebuie sa te ocupi de proprietati (gasit chiriasi, platit taxe si impozite, asigurare, urmarit facturi, reparatii, etc.). Venitul este variabil, functie de multi factori. Nu e nici o garantie ca in caz de cutremur iti mai recuperezi ceva. Sa nu mai ai stresul unei slujbe este una, sa faci tot ce poftesti e cu totul alta (e mult mai scump). Sint multi care isi fixeaza o anumita suma pentru se a retrage. De ex. e o femeie din Boston care si-a calculat ca 3.5 milioane dolari i-a ajunge. Sfatul meu ar fi sa nu asteptati pina atunci (poate ajungeti la 50-60 de ani). Mai degraba, faceti totul posibil sa va luati un an de vacanta in care sa faceti tot ce v-ati dorit. Este un experiment din care puteti invata multe lucruri despre voi insusi si ceea ce va doriti. O sa priviti lumea cu alti ochi.

  6. Luca Dezmir zice:

    Cristi,

    chestia cu „un an de vacanta” ma tenteaza si pe mine, e pe lista mea de planuri 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.