Investitii la bursa

Investitia in aur (partea a II-a)

, , , , , Un comentariu

Bursa din New York (sursa: sxc.hu)

Daca in prima parte a articolului m-am ocupat de detinerea fizica a aurului, ca modalitate de investitie, in aceasta a doua parte voi prezenta succint cum poti investi in aur prin intermediul derivatelor.

Derivatele sunt instrumente financiare care, asa cum le spune numele, sunt nascute (derivate) dintr-o alta categorie de obiecte, bunuri sau produse financiare. Pentru a intelege mai usor, va voi da un citat din Robert Kiyosaki, prin care explica genial ce inseamna un derivat, spunand: „Mustul este un derivat de struguri iar vinul este un derivat din must”.

Iata lista derivatelor care pot fi tranzactionate:

  • hartii de valoare legate de aur (ETF si certificate)
  • derivate directe legate de aurul fizic (contracte forward, futures, options)
  • actiuni ale companiilor miniere

ETF sau Exchange Traded Funds

In traducere sunt fonduri tranzactionate la bursa. Un ETF este legat direct de detinerea unui activ (actiuni, obligatiuni sau in cazul nostru aur fizic). ETF-urile, din cauza legaturii directe de aur, vor urmari modificarea pretului aurului in piata mondiala.

ETF-urile se pot tranzactiona la marile burse: Zurich, Bombay, Londra, Paris, New York. Ele sunt preferate de investitorii care nu vor sa detina aur dar vor ca vehicolul de tranzactionare sa fie legat direct de aur.

Exemple de ETF (simboluri si in paranteza bursele la care se tranzactioneaza): GBS(tari europene), GLD(SUA), GOLD (Dubai), GOLD(Australia).

Forme speciale de fonduri tranzactionate sunt Closed-End Funds (CET) si Exchange-Trade Notes (ETC) care se bazeaza (spre deosebire de ETF) pe urmarirea derivatelor de aur.

Certificatele de detinere a aurului

Aceste hartii certifica faptul ca detinatorul acestora are in portofoliu depozite fizice de aur. Cele mai cunoscute certificate sunt emise de guvernul Australiei de vest in cadrul programului The Perth Mint Certificate Program.

Derivate (Forward, Futures, Options)

Aceste contracte sunt tranzactionate pe pietele de futures sau options.

Contractele forward si futures sunt asemanatoare si reprezinta un contract de livrare a aurului, in anumita cantitate, la un anumit pret, la o anumita data ulterioara. Aceste contracte se cumpara de pe piata financiara. La termen, contractul trebuie onorat (adica se poate cumpara acea cantitate de aur, la pretul stabilit in contract) sau acest contract se poate vinde mai devreme decat data lui de onorare, pentru profit.

Contractele Options sunt de doua tipuri: CALL sau PUT si reprezinta optiunea (posibilitatea) de a vinde sau de a cumpara aur la un anumit pret, la o anumita data. Spre deosebire de contractele forward si futures, contractele option pot fi lasate sa expire pentru ca nu esti obligat sa cumperi sau sa vinzi aurul. Doar cel care „scrie” (vinde) contractul este obligat sa vanda sau sa cumpere daca cel care detine contractul doreste sa-si exercite dreptul.

Actiuni ale companiilor miniere

O modalitate indirecta de a investi in aur este aceea de a achizitiona actiunile firmelor care exploateaza zacaminte de aur.

Caracteristicile acestui tip de investitie

Derivatele descrise mai sus sunt produse eminamente financiare, care se tranzactioneaza la bursele lumii. Unele dintre ele se pot (cel putin teoretic) transforma in aur fizic. De aceea, pentru a investi in ele, trebuie sa cunosti cele doua modalitati clasice de analiza bursiera: analiza fundamentala si/sau analiza tehnica. Ca atare este sunt destinate cunoscatorilor si necesita experienta.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Investitia in aur (partea a II-a)

  1. titanium_fla zice:

    stim cu totii istoria banilor, cum ca ei la inceput aveau acoperire in aur si apoi au luat-o razna, inmultindu-se in baza unei cantitati de aur tinuta de banca la adapost fara sa o poti vedea si sa verifici daca toate hartiile tiparite numite bancnote mai acopera aurul ala asa cum era vorba la inceput.

    ma intreb daca nu cumva notiunea de bani pe care o avem acum nu se orienteaza din nou spre acelasi concept sub forma acestor certificate de „gold owner”(banca ce iti depoziteaza „aurul” pe care nu l-ai vazut veci). ca schema pare foarte simpla, adica aceeasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.