Finante personale

Cc: E timpul pentru analize si planuri de viitor

, , , 2 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

De cativa ani buni am un ritual legat de sfarsitul unui an si inceputul celui nou. Acest ritual are o componenta de finante personale, pe care o vad ca deosebit de importanta:

 • imi centralizez bugetul de venituri si cheltuieli realizat in toate lunile anului trecut si imi calculez balanta (care poate iesi pe plus sau pe minus)
 • analizez aceste date si trag concluziile
 • imi revad lista cu tintele financiare pentru anul care a trecu, analizez care s-au realizat si care nu, tragand concluziile de rigoare
 • imi creez lista cu tintele financiare pentru anul viitor

Bugetul

Sunt un promotor fervent al bugetului de finante personale, care consta in urmarirea veniturilor si cheltuielilor personale (sau familiale, de la caz la caz). Stiu cu exactitate care au fost veniturile membrilor familiei, pe surse de venit. Am o evidenta clara a cheltuielilor, pe categorii. Fac statistici lunare la venituri si cheltuieli iar odata pe an, la trecerea de la vechiul la nou an, fac analiza acestor date.

Acest ritual imi da posibilitatea sa cunosc in detaliu cum se misca banii (circuitul banilor sau cash flow) in cadrul finantelor personale. Acest lucru inseamna ca pot sa analizez ce s-a intamplat, sa gasesc ce nu merge bine si sa propun modalitati de rezolvare a problemelor financiare.

Daca vreti sa aflati cum se face un buget personal si sa beneficiati de un fisier excel cu care sa va puteti urmari veniturile si cheltuielile (fisier inspirat din cel pe care il folosesc eu) puteti descarca gratuit cartea in format electronic „Bazele finantelor personale” de aici.

Tinte

Nu poti obtine ceva daca nu stii cu exactitate ce vrei. Cand e vorba de bani, e nevoie sa-ti faci tinte clare, care contin suma pe care vrei s-o obtii si durata de timp in care vrei s-o obtii.

M-am obisnuit sa fac acest lucru o data pe an, in ziua de revelion. Atunci analizez tintele propuse pentru anul care a trecut si imi stabilesc tintele pentru noul an.

Tintele mele sunt variate, legate de proiecte si dorinte personale. Voi detalia in continuare tintele financiare:

 • cat vreau sa castig din activitatea profesionala medicala pe care o desfasor
 • tinta mea de venituri din activitatile online pe care le desfasor (milionarulmioritic.com, fapturbo.ro)
 • tinta mea de profit din investitiile la bursa (in procente)
 • tinta mea in domeniul investitiilor imobiliare (vanzari, achizitii, profituri obtinute)
 • valoarea donatiilor pe care le voi face (aici intra sustinerea financiara a proiectelor mele gratuite, in special Avantaj la start)
 • tinta mea de vanzari a cartilor pe care le scriu (acesta este un capitol nou, tinand cont ca incepand cu 2010 voi vinde prima mea carte, Iesi din labirint)
 • lista cu cheltuielile mari pe care planific sa le am in anul care vine (fie ca e vorba de achizitia de lucruri, cum este un automobil, investitii in casa personala sau concedii in diferite destinatii)

Aceasta lista de tinte imi permite sa am clar in fata ochilor atat veniturile pe care doresc sa le obtin cat si lista cheltuielilor majore pe care vreau sa le fac.

De-a lungul anului, deschid aceasta lista cu tinte si analizez daca sunt pe drumul cel bun pentru a obtine ceea ce vreau.

Voi ce ritualuri asemanatoare aveti de Anul Nou?

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cc: E timpul pentru analize si planuri de viitor

 1. hopefree33 zice:

  da, de cativa ani tin tot asa un buget de cheltuieli. De obicei in ianuarie fac bugetul pe anul in curs si vad ce cheltuieli is. Inca nu am reusit la investitii sa fie ce aveam propus, dar perseveram.

 2. Pingback: uberVU - social comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.