Finante personale

Investitia in aur (partea I)

, , 5 comentarii

Cuprinsul seriei Goana dupa aur

  1. Goana dupa aur – introducere

Investitia in aur a reprezentat, traditional, o metoda rezervata celor bogati. Mai ales in trecut, cea mai populara metoda era stocarea lingourilor de aur. Un lingou „normal” care este detinut de bancile centrale are 400 oz (Troy Ounce) adica are o valoare azi de aproximativ 440.000 USD (la pretul actual de 1100 USD uncia).

In ultimi zeci de ani investitiile au adoptat un trend de „popularizare” iar investitia in aur a fost fidela acestui trend. Au aparut modalitati de investitie accesibile marelui public. Pentru o mai buna intelegere o sa fac o clasificare a investitiilor in aur:

1.detinerea fizica de aur, in proprietate directa

  • lingouri si alte variante fizice
  • monede de aur pur
  • numismatica (monede ce detin aur in proportie variabila)
  • bijuterii de aur (unii specialisti nu considera a fi o metoda de investitie)

2.detinere fizica in proprietate indirecta, la banca sau brokeri specializati

  • in forme fungibile
  • in forme infungibile

3.hartii de valoare legate de aur

  • ETF (Exchange Traded Funds sau Fonduri de Tranzactionare)
  • Certificate

4.derivate legate de aur (tranzactionate pe pietele bursiere)

  • contracte forward
  • contracte futures
  • contracte options

5.actiuni ale firmelor miniere care extrag aur

Dupa cum vedeti, variantele sunt multe, fiecare din variante reprezentand o lume in sine. De aceea in continuare voi da informatii generale despre fiecare metoda sau grup de metode.

Detinerea fizica in proprietate directa

Lingouri

gb

Descriere
Lingourile reprezinta printre cele mai populare modalitati de stocare a aurului. Pentru investitorul obisnuit, lingourile care contin o cantitate mare de aur (zeci de kilograme) sunt prea scumpe. Ca atare, firmele specializate au inceput sa produca mini-lingouri sau chiar variante mai mici, de 1-20 grame (de exemplu kinebar).

Avantaj
Detinerea fizica de aur este cea mai sigura, pentru ca ai aurul in proprietate directa. El trebuie tinut in cutii de depozit in banci, in seifurile firmelor specializate sau in seiful propriu, acasa.

Dezavantaj
Pentru a vinde acest tip de lingouri iti trebuie dealeri specializati. Acestia se gasesc doar in marile centre financiare din lume (New York, Londra, etc.). De asemenea, pretul de achizitie in cazul in care veti dori vanzarea este sensibil sub pretul cotatiei internationale.

Monede de aur pur (bullion gold)

geagle

Descriere
Contin de obicei o uncie de aur pur, cu o puritate similara a lingourilor. Este o modalitate populara de detinere a aurului.

Exemple:

  • Gold Eagle  (SUA), probabil cea mai populara varianta, deosebit de cerut astazi.
  • Gold Maple Leaf (Canada)
  • Gold Nugget (Australia)
  • Gold Dinar (lumea islamica)
  • Gold Panda(China)
  • Gold Sovereign (Anglia, dar cantareste sub o uncie)

Avantaj
Detinut in proprietate directa, contin aur pur, se pot tranzactiona direct de catre banci.

Dezavantaj
Pot fi achizitionare numai de catre anumite banci plus de dealerii specializati.

Numismatica

gcoins

E vorba de medalii comemorative sau monede cu valoare istorica ce contin aur. Contin aur in proportii variate iar valoarea lor se apreciaza nu numai dupa cantitatea de aur cat si dupa raritate.

Avantaje
Pot avea o valoare suplimentara datorita raritatii.

Dezavantaje
Sunt deosebit de greu de apreciat, numai de catre specialisti. Nu se achizitioneaza decat de specialisti sau colectionari ceea ce face ca  procesul de vanzare sa fie deosebit de greu, uneori mult sub valoarea nominala.

Bijuterii de aur

gold jew

Este o forma populara de detinere a aurului. Contin o varietate mare de tipuri de aur, in concentratii diferite, aliaje diverse, in functie de necesitatile tipului de bijuterie.

Avantaje
Se pot cumpara usor, pot avea o valoare suplimentara datorita raritatii piesei sau vechimii ei, se pot vinde la case de amanet.

Dezavantaje
Contin cantitati variate de aur, sunt greu de apreciat corect, necesita expertiza din partea specialistului pentru confirmarea tipului de aur si a puritatii, de obicei se achizitioneaza sub valoarea nominala, uneori mult sub valoarea nominala. Multi specialisti nu le considera un vehicol de investitie.

Detinerea fizica in proprietate indirecta

Se face la banci, la brokeri specializati sau chiar la firme  cu prezenta pe internet.

Proprietate in forma fungibila

Este o forma de proprietate de tip „comun” in care intreaga cantitate aur este de acelasi tip. De obicei se stocheaza in lingouri mari care cad in proprietatea mai multor persoane. Alocatie este virtuala, nu personalizata, adica nu se stie care proprietar are care parte din care lingou.

Acest gen de proprietate poate presupune taxe de stocare, plata unor taxe de asigurare, a unor taxe de manipulare, etc.

Avantaj
Se poate cumpara o cantitate mai mica din lingouri mari. Sunt brokeri prezenti pe internet (de exemplu Bullion Vault), altii ofera posibilitati de servicii de moneda de aur electronica (GoldMoney).

Dezavantaj
In caz de faliment nu primesti parte din aur ci devii creditor al firmei si va trebui sa primesti despagubiri in bani.

Proprietate in forma non-fungibila

Firma care detine aurul se va ocupa cu depozitarea, asigurarea si manipularea lui, inclusiv trimiterea catre proprietar prin posta, in cazul in care acesta doreste (Gold Silver Vault).

Avantaje
Acest tip de proprietate presupune segregarea conturilor si a proprietatii, in sensul ca aurul tau nu este „amestecat” cu cel al altui client. In caz de faliment a firmei, aceasta iti va da aurul tau inapoi.

Dezavantaje
Platesti taxe lunare de stocare, asigurare, taxe de manipulare in caz de trimitere, etc.

Precizare importanta:
Acest articol are rol informativ si nu constituie o invitatie la investitia in aur. Link-urile furnizate sunt cu titlul informativ si nu sunt legate de programe de afiliere.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Investitia in aur (partea I)

  1. Stefan Murgeanu zice:

    cred ca era deosebit de utila prezentarea de la inceputul articolului a raportului dintre uncie si gram (sau kilogram), ca sa fie mai usor de inteles (cel putin pentru mine, ca intotdeauna mi-e dificil sa transform barilul in tone sau litri, respectiv uncia in gram sau kilogram)

    in rest, multumesc pentru articol 🙂

    in Romania de unde se poate achizitiona aur (nu bijuterii), in afara de Piraeus Bank?

    http://www.piraeusbank.ro/Trezorerie/Produse-de-investitii-si-managementul-riscului/AURul_tau.html

    Multumesc 🙂

  2. Luca Dezmir zice:

    foarte buna informatia Stefan.

    ai aici un convertor intre Troy ounce si grame.

    dupa cunostinta mea in Romania Piraeus este singura banca de la care poti achizitiona aur. in schimb se poate cumpara aur sub forma de monede produse in Austria (Philharmonic Coin)

  3. adelinasic2007 zice:

    super ,m ar interesa 5 bani mamudele sau salba dar sa nu fie grosi,am avut una cu 10banuti dar am pierdut o si as dori sa mi iau alta sau separat 5 banuti de dimensiunimai mari ca moneda de 5 bani,ami trebuie sunt artist si trebuie la costumul national,dar daca se poate an rate,tel 0762519843 ,sunt o persoana serioasa.va multumesc

  4. Luca Dezmir zice:

    parerea mea este ca e un scam.

    orice firma care se respecta, da o adresa fizica, un numar de inregistrare fiscala, etc. ca sa poata fi verificata. mai ales daca vinde produse scumpe.

    RECOMAND ATENTIE MAXIMA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.