Finante personale

10 moduri (mai mult sau mai putin) gratuite de a fi in forma

, 2 comentarii

Dragii mei, este iarna dar asta nu ar trebui sa ne opreasca sa facem miscare pentru a fi in forma maxima. Doresc sa va propun cateva idei pe care eu le aplic de cate ori am ocazia. Astept ideile voastre de a face miscare cu buget mic.

1. Mersul pe jos: suntem norocosi ca locuim intr-o tara care are parte de 4 anotimpuri si putem beneficia de multa lumina in fiecare sezon. Chiar acum cand scriu aceste randuri, desi iarna a dat startul, afara e soare si este o temperatura placuta. Nimic nu este mai simplu si la indemana de a scapa de stresul cotidian decat de a-ti pune tenisii in picioare si a iesi la o plimbare. Pe langa efectul de alungare a gandurilor gri, plimbarea are avantajul de a te tine in forma maxima daca reusesti sa mergi 20 min pe zi. De exemplu, mergi la cumparaturi pe jos. Vei reusi astfel sa impusti doi iepuri: faci miscare si nu cumperi lucruri inutile. Cine isi doreste sa care multe sacose??? In pauza de masa invita-ti colegii la o plimbare in zona si redecoperiti imprejurimile. Acasa, daca ai catel esti un norocos, ai miscarea asigurata zilnic.

2. Ofera-te voluntar: poate nu te-ai gandit pana acum, dar a fi voluntar iti ofera sansa de a face lucruri noi si de a te tine in miscare. Astazi avem multe resurse la care putem apela si sa alegem o activitate apropiata noua. Daca esti ecologist, incearca la MaiMultVerde si vei fi tinut in forma prin actiunile lor de plantari copaci. Poti ajuta copii cu probleme sau aflati in centre de adoptie prin simpla ta prezenta. Afla despre nevoile de voluntariat pe site-ul Voluntar.ro. Pe langa actiunile cu accente sociale, poti gasi evenimente cu tema pur sportiva care isi cauta voluntarii. Inscrie-te!

3. Gradinaritul: da stiu, o proportie covarsitoare dintre noi sta la bloc. Dar in momentul in care ne dorim anumite lucruri, facem ceva ca ele sa se intample, nu? In strainatate a inceput de ceva vreme miscarea de guerilla gardening care isi propune sa readuca la viata spatiile abandonate, de oameni sau primarii, prin plantarea de flori si arbusti. In Romania, miscarea a inceput in mai multe orase, in Timisoara fiind chiar un program sustinut de Primarie. Nu cred ca ducem lipsa de spatii abandonate si ar fi foarte frumos daca am putea sa facem ceva pentru locurile langa care traim. Avem si optiunea de gradinarit in balcoane unde ne putem planta propriile plantute in ghivece si daca avem curaj, chiar legume.

4. Mergi cu bicicleta: daca nu ai avut ocazia pana acum, este un moment bun sa iti iei prietenul/ prietena si sa inveti sa mergi pe bicicleta. Odata invatat, poti fi sigur ca nu il vei uita niciodata, nu?
🙂
Mersul pe bicicleta este cel mai non-invasiv pentru mediu si placut mijloc de a de deplasa pe distante apreciabile. Deoarece in oras inca nu avem la dispozitie un sistem care sa ne permita inchirierea de biciclete si returnarea lor in punctul in care am ajuns, putem totusi practica mersul pe bicicleta cu propriile aparate daca le avem in folosinta. Nu sunt scumpe si ne face bine la muschi. Evident daca esti dispus sa platesti cativa banuti, sunt mai multe centre in Bucuresti in care le poti inchiria.

5. Inoata: inotul face bine la dezvoltarea corpului, musculaturii si iti scufunda toate gandurile negre. Deoarece este iarna afara, singurele mijloacele sunt subscriptiile la piscine private. Din cunostintele mele, in Bucuresti exista bazinul Floreasca si Dinamo, dar din acest an am observat ca au aparut si salile de sport cu piscine incluse, in fiecare cartier. Sunt convinsa ca in fiecare oras putem gasi o piscina care sa va faca placere sa reveniti. Odata cu venirea verii, avem la dispozitie toate strandurile si escapadele la mare.

6. Mersul pe role: odata achizionate, patinele iti vor aduce momente de „panica” dar si multa relaxare dupa kilometri intregi parcursi. Nu ai nevoie decat de o pista buna de pavaj si miscarea e asigurata.

7. Urca un munte: puneti bocancii de munte si porneste in aventura. Cel putin din punctul asta de vedere, Romania este generoasa si indiferent in ce oras te afli, vei gasi un munte pe care sa te cateri. E un motiv bun sa-ti aduni cativa prieteni si sa porniti la drum.

8. Alearga: dimineata sau seara, in week-end alege-ti adidasii comozi si parcurge cateva ture. E un mijloc simplu si non-invaziv pentru buzunar de a face miscare. Este totusi preferat sa facem aceasta miscare in parcuri, deoarce este important ca aerul pe care-l respiram, si circula in organism, sa fie curat.

9. Inscrie-te intr-o echipa sportiva: nu stiu cati dintre voi ati reusit, dar mie mi-ar placea sa fac parte dintr-o echipa de voley cu care sa ma intalnesc in fiecare saptamana pentru o infruntare de cartier. In afara, aceasta este o practica obisnuita, generatoare de mult fun. In Romania, stiu ca exista multe echipe de fotbal unde se aduna prieteni, colegi si se confrunta intre ei. Daca se poate in fotbal, probabil putem organiza si confruntari in voley, tenis sau basketball, nu? 🙂

10. Joaca-te cu copii: de ai copii, miscarea ti-e asigurata. Nu ai decat sa ii urmezi in parcuri si cu o minge sau in freesbee veti aveat miscare pentru intreaga zi. E fun si tonic pentru muschii tai.

Accepti provocarea? Ce metoda se potriveste cel mai bine? Tu ce ai adauga la lista mea?

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „10 moduri (mai mult sau mai putin) gratuite de a fi in forma

  1. R.S. zice:

    EU as adauga mersul la sala sau eventual…sa faci acasa niste abdomene, flotari, eventual dak ai niste gantere, o bara de traciuni, etc. Mersul cu bicicleta si basketul ma incanta si pe mine pe langa fitness. 🙂 Cam atat as avea eu de adaugat la lista ta:-?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.