Finante personale

10 idei pentru o viata frugala

, , 10 comentarii

Putem economisi fara sa a trai o viata cu privatiuni? Putem cheltui acelasi buget pe bunuri de care sa ne bucura mai mult timp? Ce am putea schimba, ici si colo, astfel incat sa economisim cativa banuti si, in acelasi timp, sa traim satisfactii multiple?

Iata cateva idei. Lista poate fi continuata cu ideile voastre creative.

1. De unde cumperi alimentele? Principalele optiuni sunt hipermarketul si piata. Cred ca fiecare stie ca piata, ca loc de desfacere a bunurilor micilor producatori, este de multe ori o optiune mai ieftina decat hipermarketul. Dar nu doar pretul ma determina de multe ori sa o aleg: este localizata mai aproape, dar mai important decat asta, am certitudinea ca produsele sunt naturale, mai bio.  Si nici nu trebuie sa platesc o avere ca sa ma inscriu in noul trend – bio. Pe langa acestea, mai traiesc si un sentiment placut ca ajut micii producatori, tarani sa supravietuiasca economic.

2. Ce cantitati de bunuri cumperi? Ma refer aici la acele oferte care ne atrag privirea (2 la pret de 1, 25% gratis) si care ne obliga sa bagam mana mai adanc in buzunar. Psihologii au demonstrat ca dispunand de o cantitate mai mare de produs vom avea tendinta sa consumam mai mult decat am face-o in mod obisnuit. Astfel, daca ne luam un balsam de rufe cu 50% mai multa cantitate (si un pret evident mai mare) il vom termina la fel de repede ca si pe cel in cantitate normala.  Mergi pe varianta clasica la pret mai mic, asta daca nu esti un „as” la consumul rational al resurselor.

3. Unde mananci? Mancatul in oras este un sport care se plateste scump. In schimb de ce nu ai incerca sa aduci restaurantul la tine acasa? Internetul e plin de bloguri care iti prezinta, prin poze, pas cu pas toate retetele pamantului. Gatindm traiesti sentimentul ca ai reusit sa faci ceva cu mana ta, si mai ai si certitudinea ca ingredientele sunt proaspete. Mananci si creezi timp de calitate alaturi de partenerul tau.

4. Inchiriezi sau cumperi? Acesta este un subiect vast, dar vroiam sa subliniez doar cateva idei derivate din experienta personala. In momentul in care inchiriezi, costurile sunt clare: chiria prestabilita si cheltuielile de intretinere lunara,. In rest nu mai poti avea mari surprize, care sa-ti afecteze bugetul. In schimb, achizitionarea unei case continua sa fie o nebuloasa in care bancile au un rol major de a mentine costurile netransparente. Concluzia mea: pana nu esti relaxat finanaciar si iti permiti sa pui lunar deoparte in jur de 1000 Euro, eu zic sa lasi ideea achizitionarii unei case deoparte, pe o perioada mai indepartata.

5. Negociezi sau iei ce ti se ofera? Sunt locuri si momente in care lumea se asteapta de la tine sa intri in joc si sa negociezi. De exemplu: la piata, la intrari la muzee (cand sunteti mai mult de 4 ar trebui sa beneficiati de reducerea de grup), in alegerea ofertelor de turism, etc. Am abordat acest subiect deoarece am prieteni care sunt foarte reticenti la acest obicei, considerand ca nu vor sa trasnmita ideea ca nu-si permit. Eu nu cred ca despre asta e vorba,  ci mai curand demosntram ca ne cunoastem drepturile si faptul ca tinem la banii nostri.

6. Cumperi iarna sanie si vara trasura? Reusesti sa profiti de reducerile de sezon? Orice produs din colectia de sezon va fi cu mult mai scump decat cel de anul trecut, sau daca-l achizitionezi in anotimpul urmator. 

7.  Se simte anotimpul in farfurie? A manca utilizand legumele de sezon este o metoda la indemana oricui de a economisi cativa banuti. Este toamna afara, si sper ca ai gatit macar odata pana acum o placinta de mere, si o supa de dovleac. Unde mai pui ca sunt si mai gustoase decat daca gatesti cu legume crescute in sere.

8. Esti in pas cu moda? A te imbraca inseamna sa spui o poveste despre tine, despre cum te simti sau despre statutul tau. Dar cat esti dispus sa platesti pentru asta? Incearca sa gasesti cele mai bune oferte sau magazine care nu te falimenteaza de la prima cumparatura.

9.Iti place sa daruiesti? A darui inseamna sa dai din prea multul tau cuiva in nevoie sau care ar putea sa se bucure de ceea ce-i oferi. In plus, te face sa te simti bine, ai sentimentul unei fapte bune. Poti oricand sa gasesti lucruri care-ti prisosesc si pe care nu le mai folosesti sau faci o placinta si vrei sa se bucure si vecinii tai de ea. La randul tau ai putea sa primesti lucruri de care ai nevoie, economisnd un buget considerabil.

10. Care a fost momentul vietii tale? Incearca sa-ti amintesti cele mai bune momente din viata ta si sa intelegi ce anume ti-a produs aceea stare de fericire, bucurie. Prietenii, zambetul iubitei, impacarea dupa o perioada de cearta? Ce anume? Lectia este ca  nu e nevoie sa cheltui prea multi bani pentru a fi fericit si impacat cu tine.

Tu ce trucuri folosesti pentru a trai bine pe bani putini? Cum reusesti sa-ti tii in frau cheltuielile si totusi sa-ti traiesti viata din plin?

Comentarii

comments

Standard

10 gânduri despre „10 idei pentru o viata frugala

  1. Marton zice:

    Ai auzit de legea atractiei universale? Ai grija, ceea ce-ti doresti s-ar putea sa se implineasca. Nu asta e calea, sa cauti sa imparti saracia in zece, sau sa fii bun manager cu ea, ci sa cauti surse suplimentare de venit.Stai prea mult timp sa gindesti un bun management al saraciei? Rezultatul va fi ca vei deveni un bun manager al saraciei si atit.Pierdere de timp si de energie pe o cale infundata.

  2. Andreea Gind zice:

    Draga Mara,
    Imi place ideea ta de a scrie acest articol. Am citit multe articole americane similare si e bine ca incepem si noi sa vorbim despre asta, mai ales in conditiile crizei economice care ne afecteaza pe toti. De asemenea, cred ca astfel de deprinderi ne vor ajuta si dupa ce trecem de criza, pentru un mai bun management al finantelor personale.
    Tin totusi sa te contrazic (am citit pareri avizate in acest sens in articolele de care vorbeam mai sus, si personal chiar cred asta) la partea cu cumparatul in cantitati mai mari. Cred ca este foarte oportun sa cumperi unele produse de larg consum in cantitati mai mari, daca reusesti astfel sa faci o economie. Produse ca detergentul de rufe, demachiantul, gelul de dus si asa mai departe sunt necesare oricand. Faptul ca achizitionam in cantitati mai mari ne scuteste doar de cumpararea una-doua luni. Acelasi lucru este valabil si pentru conserve de exemplu. E foarte posibil sa consumi mai multe iaurturi 🙂 daca le iei la oferta, dar sunt convinsa ca nu vei mari consumul de mazare sau ciuperci pe acelasi principiu.
    Acestea fiind spuse, astfel de idei sunt mereu binevenite.
    Andreea

  3. Mara Ababei zice:

    andreea, multumesc pentru aprecieri. cred ca este o pornire naturala ca atunci cand dispui de un lucru in cantitati mari, sa nu fii atent la dozele pe care-l consumi. de exemplu daca am un detergent intr-o punga de 6 kg voi avea tendinta sa adaug mai mult in masina de spalat decat daca l-as avea intr-o cutie de 400 gr. repet, e vorba de o tendinta fireasca. evident, poti sa faci un consum rational in orice situatie, tine doar cat de mult iti propui.

  4. Pingback: Mancare frugala sau despre obiceiuri alimentare | Milionarul Mioritic ®

  5. claudia zice:

    Lasand la o parte chestiile care tin de psihologie (legea atractiei, promotiile care ne fac sa cumparam mai mult, etc) poate ca n-ar strica sa ne intoarcem un pic la realitate. Ma refer la punctul 1, de unde cumparam. Cred ca e inutil sa mai subliniez inca o data evidenta: e sfarsit de noiembrie, inceput de decembrie. Productia de vegetale din gradini e terminata demult, sere nu mai sunt sau produc insignifiant. As vrea sa intreb autoarea sau pe oricine imi poate raspunde: de unde pot cumpara alimente de care sa fiu sigura ca sunt naturale, organice, macar ca sunt ale taranilor nostri? Umblu prin toate pietele, peste tot aceeasi marfa, atat la tarabe, cat si la supermarket. Nici nu mai spun ca 80% din cei care vand in piata nu sunt producatori si deci nu pot fi sigura de provenienta marfii. Sunt de acord ca principiu cu consumul de vegetale autohtone, dar in lipsa unui petic de pamant unde sa ti le cresti singur, ce alternative avem noi cei de la bloc? Chiar as vrea sa stiu.

  6. Luca Dezmir zice:

    Claudia,

    trebuie doar sa folosesti balconul pe care il ai la apartament (mai ales daca e inchis!) si sa gandesti „la verticala”
    sunt o multime de articole pe net, oameni care cultiva in balconul de la bloc, de la mirodenii la spanac si salata, rosii in ghivece, unii chiar tin pastravi! nici nu-ti vine sa crezi in ce spatii minuscule. uite cateva articole, mai cauti tu cu google (cuvinte cheie:food, indoor, grow,balconies):
    http://www.timeoutsingapore.com/wellandgood/feature/creative-uses-of-plants-in-apartments
    http://www.growingtomatoe.com/grow-tomato/index.html
    http://organic-vegetable-gardens.suite101.com/article.cfm/grow_an_organic_indoor_vegetable_garden
    http://urbangrow.blogspot.com/2007/09/vertical-gardening.html

  7. claudia zice:

    foarte interesant, Luca, iti multumesc, voi studia toate chestiile astea, pt ca nu vad alta solutie decat sa mi le cresc in balcon, ce bine ca am deschis gura sa ma plang!

  8. Luca Dezmir zice:

    cu placere, Claudia 🙂

    sunt perfect de acord cu tine, singura solutie sigura pentru a avea alimente cu adevarat bio este sa le cresti singur…

  9. Arabella zice:

    Salve! Adaung cateva idei acestui articol:
    1. Sportul. Nu se poate fara, asta o stie orice om cu capul intre urechi! In loc sa merg la sala de fitness (platesc abonament luna) prefer alergatul in parc (nu platesc nimic iar aerul e mai oxigenat decat in sala), exercitii la mine in casa in fata compului (pe net gasesti o sumedenie de videoclipuri pentru oricare grupa de muschi), sar coarda, si multe alte activitati.
    2. Calculatorul. Toata lumea are (detine si are nevoie). Nu se poate intretine fara softuri. In loc de softuri ce trebuiesc cumparate, aleg aceleasi tipuri dar in varianta free – gratis. Si credeti-ma, exista cate o varianta pentru orice necesitate, trebuie doar sa cauti (gasiti aici cateva idei: http://www.stefamedia.ro/ ).
    3. Costul transportului. Las masina, merg cu mijloacele de transport in comun – in cazul in care vremea nu tine cu mine. Altfel, bicicleta! Are avantaje incontestabile 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.