Finante personale

Cc: Gestionarea crizelor financiare personale acute

Lasa un comentariu

Cuprinsul seriei Cum sa iesi dintr-o criza financiara majora

  1. Cc: Cum sa iesi dintr-o criza financiara majora- introducere

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

In momentul in care s-a instaurat, criza financiara personala acuta are un efect devastator. Situatia este cat se poate de problematica:

  • persoana sau familia respectiva intra in incapacitate de plata
  • nu mai exista surse de venit si este amenintata insasi capacitatea de supravietuire fizica
  • sunt pierdute rand pe rand posesiunile materiale, prin confiscare de catre banca sau prin executie silita

Toate aceste elemente necesita actiuni imediate, energice, pentru a asigura in primul rand supravietuirea fizica. Ma voi referi la situatia cea mai complicata, in care se gaseste o familie.

crisis

Masuri imediate

Asigurarea supravietuirii fizice

Supravietuirea este asigurata de trei elemente esentiale:

  • existenta unui adapost
  • asigurarea hranei
  • mentinerea sanatatii

Deoarece exista situatii in care dispar toate posesiunile materiale si familia se trezeste „in strada”, fara adapost, este necesara sa se faca o lista de prioritati.

Prioritate maxima

In cazul in care exista copii, acestia trebuie lasati temporar in grija unor rude de gradul I sau II, preferabil bunici, unchi sau matusi sau a unor prieteni deosebiti de apropiati. Este important ca durata de timp in care se instraineaza copiii sa fie cat mai mica, pentru a reduce stresul acestora.

In acest fel, copii sunt la adapost de privatiuni extreme si lasa adultilor libertatea de a-si dedica tot timpul pentru redresarea situatiei economice.

Prioritati

  • prima prioritate este gasirea unor slujbe, indiferent in ce domeniu, indiferent de retribuire. Este esentiala repornirea surselor de venit, chiar daca acest lucru inseamna angajarea in slujbe mult sub nivelul de calificare pe care il au persoanele respective. Ambii parinti trebuie sa-si gaseasca de lucru pentru a putea avea cat mai multe surse de venit
  • dupa ce exista cel putin o sursa de venit, trebuie renegociate obligatiile bancare care nu au fost stinse in urma executarilor silite. Pe baza salariilor existente la acel moment se stabileste durata de plata si volumul ratelor, in asa fel incat rata sa fie cat mai mica
  • simultan se stabileste un buget minim de cheltuieli. Nu sunt admise decat cheltuielile strict legate de supravietuire. Se renunta la orice alte cheltuieli, mai ales la cele determinate de obiceiuri cum este fumatul. Transportul la si de la servici se face pe jos sau cu bicicleta, chiar daca acest lucru inseamna un consum ridicat de timp. Orice alte cheltuieli trebuie abordate la fel (gasirea unor solutii gratuite care nu implica efort financiar)
  • se cauta o noua locatie pentru familie, care sa aiba un spatiu minim necesar (maxim doua camere, una pentru parinti iar cealalta pentru copiii sau o singura camera daca exista doar un copil).
  • in continuare parintii cauta un al doilea job, pentru maximizarea veniturilor sau un job mai bine platit, in concordanta cu nivelul de educatie si specializare

O varianta foarte eficienta este relocarea de la oras la sat ( in cazul in care familia a locuit la oras).  Aceasta solutie reduce extrem de mult cheltuielile de supravietuire si reprezinta o interesanta tendinta actuala in Romania cuprinsa de criza. O recomand calduros celor care au putere de munca si au unde sa se mute (la parinti, frati sau alte rude care dispun se spatiu).

In momentul in care situatia s-a stabilizat, familia se va reuni in noua locatie.

In timpul acestei perioade este foarte important ca familia sa ceara sprijin rudelor si prietenilor. O criza financiara acuta este un bun moment in care trebuie acceptate greselile care au fost facute si in care sa se renunte la mandrie. Orice ajutor, cat de mic, fie si de ordin psihologic, este binevenit.

Recuperarea

O noua abordare a finantelor personale

Criza financiara personala acuta trebuie sa fie evenimentul major care sa schimbe modul in care familia priveste finantele personale. Acest aspect esential din viata zilnica trebuie abordat cu atentie, acordandu-i-se importanta pe care o merita.

Cel mai important lucru este instituirea unor masuri de baza:

  • urmarirea veniturilor si cheltuielilor
  • mentinerea obligatorie a cheltuielilor sub venituri
  • realizarea unui buget lunar si anual
  • economisirea

Se va acorda o importanta deosebita achitarii datoriilor restante (vezi renegocierea lor). Fiecare membru al familiei trebuie implicat in acest proces, pentru ca iesirea din criza necesita un efort comun.

Educatia financiara

Educatia financiara este singura modalitate prin care se poate iesi mai repede dintr-o criza financiara acuta. Scurtarea perioadei de recuperare este realizata numai daca membri familiei stiu sa aprecieze exact gravitatea situatiei in care se afla si sunt in stare sa faca un plan de iesire din criza. Acest lucru este posibil numai prin educatie financiara.

Tinand cont de situatie, cea mai ieftina metoda este studiul in cadrul unor biblioteci publice, in care accesul este gratuit. Exista o multime de carti de finante personale traduse, care asteapta sa fie citite. Chiar si asa, informarea nu e suficienta, ea trebuie urmata de aplicarea principiilor de finante personale in cadrul vietii de zi cu zi.

Educatia financiara nu trebuie sa se opreasca niciodata! Ea trebuie sa fie o prioritate continua, menita sa imbunatateasca eficienta cu care se combate criza financiara iar apoi sa aduca prosperitate familiei.

Prosperitatea

Pe termen lung este necesar ca familia sa-si castige sau recastige prosperitatea. Acest lucru se poate realiza prin:

  • cresterea nivelului de calificare
  • cresterea nivelului de educatie (liceu, facultate, masterate, etc.)
  • schimbarea calificarii prin alegerea unor meserii mai bine retribuite

Acestea sunt solutii primare. Pe masura ce creste gradul de educatie financiara, se pot aborda si  metode mult mai eficiente, cum sunt deschiderea unei afaceri sau investitiile.

Planurile pe termen lung sunt foarte importante. Ele sunt destinate sa indeparteze familia de amenintarea unei noi crize financiare acute si sa asigure un viitor mai bun pentru copii.

Am prezentat schematic, foarte pe scurt, etapele pe care le trece o familie in incercarea de a iesi dintr-o criza financiara acuta. Desi majoritatea dintre noi nu vom trece printr-o  experienta de acest gen, e bine sa simulam o asemenea situatie pentru a vedea tragedia pe care o traiesc unii oameni. De asemenea ne face constienti de faptul ca educatia financiara este singurul lucru care ne poate proteja de tragedii. Doar daca stim cu exactitate ce se intampla in finantele noastre personale, cum se fac si cum se cheltuie banii dar mai ales ce trebuie sa faci pentru a fi in siguranta, numai atunci vom putea dormi linistiti la gandul ca indiferent ce crize economice vor veni peste noi, vom fi in stare sa trecem peste ele.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.