Cuprinsul seriei Cum sa iesi dintr-o criza financiara majora
- Cc: Cum sa iesi dintr-o criza financiara majora- introducere
Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro
Modul in care oamenii privesc si trateaza aspectele financiare din viata lor, aspecte pe care le voi denumi in continuare cu sintagma finante personale, difera foarte mult. Acest lucru este determinat de tipurile de personalitate existente. In functie de modul in care relationeaza cu realitatea, o persoana poate fi extrem neatenta cu acest aspect, lasand lucrurile sa evolueze de la sine (din rau in mai rau, cum bine spune una din legile lui Murphy) sau, dimpotriva, poate fi foarte grijulie, facand planuri in avans si pregatindu-se pentru orice eventualitate sau situatie cu implicatii negative.
Indiferent de modul in care abordeaza problema, ambele categorii se pot confrunta cu crize financiare in finantele personale, cel putin o data in viata. Acest lucru se datoreaza faptului ca situatia economica nationala si mondiala influenteaza fiecare membru al societatii, atat pozitiv cat si negativ. Acesti factori externi ataca indiscriminatoriu.
Pe de alta parte, prima categorie are tendinta de a resimti periodic crize in finantele personale, tocmai datorita modului deficitar in care gestioneaza problema monetara.
Inainte de a continua, voi defini ce inseamna o criza si, mai precis, o criza in finantele personale.
CRÍZ?, crize, s.f. 1. Manifestare a unor dificultati (economice, politice, sociale etc.); perioadade tensiune, de tulburare, de incercari (adesea decisive) care se manifesta in societate. (DEX 98)
sau… Lipsa acuta a ceva necesar vietii materiale sau spirituale. (Noul dictionar explicativ)
sau… Criza economica = stagnare si perturbare a vietii economice. (Dictionar de neologisme)
Cand vorbim despre o criza in finantele personale ne referim la o situatie de lipsuri, probleme si dezechilibre in finantele personale ale unei persoane sau ale unei familii. Aceasta situatie determina perturbari majore in multe sectoare ale vietii personale si familiare, pentru ca banii stau la temelia tuturor aspectelor traiului, incepand cu supravietuierea fizica si terminand cu dezvoltarea personala.
In functie de intensitate, crizele pot fi usoare, pasagere, care pot fi depasite mai mult sau mai putin ‘din mers’ si crize majore, care pot duce la probleme de multe ori insurmontabile. Acest tip de criza apare mai rar dar sunt greu de parcurs si pot lasa urme adanci, atat in situatia materiala cat si in psihicul uman, influentand viata noastra pe termen indelungat, de multe ori definitiv.
In capitolele viitoare ma voi referi la mai multe aspecte esentiale legate de aceasta problematica, abordand urmatoarele aspecte:
- cauzele crizelor in finantele personale (interne, externe)
- modul de manifestare al unei crize financiare acute; reactii personale in timp de criza
- gestionarea crizelor financiare acute (masuri imediate, pe termen mediu si lung)
- masuri de prevenire a crizelor financiare acute
- profilul psihologic al persoanelor care sunt mai susceptibile de a traversa o criza financiara majora; cum poti ajuta rudele sau prietenii care trec prin crize financiare majore
- concluzii
Multe din aspectele pe care le voi prezenta sunt cunoscute de majoritatea oamenilor. Cu toate acestea ele nu sunt aplicate sau sunt aplicate deficitar. Daca aveti tendinta de a trata cu indiferenta o criza financiara, este important sa intelegeti ca, de multe ori, in spatele unei crize aparent minore se poate afla o criza acuta, determinata de o conjunctura nefavorabila (cum ar fi cuplarea cu o criza economica la nivel national si/sau mondial).
Pe de alta parte, daca abordati cu seriozitate elementele pe care vi le voi prezenta, veti fi capabili sa abordati realist aceasta problema si veti fi inarmati cu cateva tehnici, metode si planuri de actiune. Pe parcurs, in functie de abilitatile personale si de feedback, veti putea sa va imbunatatiti modul in care gestionati criza.
Chiar daca nu ati trecut pana acum printr-o criza financiara majora, incercati sa va imaginati cum ar arata una: scadere pana la disparitia totala a surselor de venit, necesitatea stringenta de a plati creditele luate, cu amenintarea de a pierde casa in care locuiti, spectrul diminuarii calitatii vietii pana la sacrificii majore pentru a asigura supravietuirea fizica. Toate acestea vi se pot intampla, pentru ca exista situatii in viata in care elemente negative se combina pentru a produce o situatie disperata. E bine sa va pregatiti din timp pentru o asemenea situatie, e bine sa cunoasteti la ce va puteti astepta, e bine sa aveti un plan de actiune in caz de catastrofa.
Toate aceste elemente vor fi prezente in capitolele viitoare. Va invit la o lectura atenta, pentru a asimila cat mai bine informatia. Sau, cel putin s-o parcurgeti si sa stiti ca aceasta informatie exista undeva, sintetizata, o informatie pe care puteti s-o accesati la nevoie.
Pingback: Links 26.10 - Concediaza-ti seful!
Pingback: Retrospectiva lunii Octombrie 2009 | Milionarul Mioritic ®
Pingback: Cc: Blues de bugetar...partea a II-a | Milionarul Mioritic
Cand ne merge rau,(vezi crizele financiare)sa ne amintim ce faceam cand ne mergea bine..Altfel spus,toti oamenii castiga bani intr-un fel sau altul…,ei deosebindu-se in ceea ce vor face cu banii,dupa ce-i castiga.”Nici zeii nu mai pot schimba ceva in trecut”.Crizele pot sa ne INVETE totusi, cum SA NE SCHIMBAM pt.viitor..Aici este meritul celor care se straduiesc(precum dvs.) a ne constientiza de existenta problemei…, de altfel indemnindu-ne la primul pas spre „vindecare”.Ca atare sunt binevenite sfaturile din publicatiile dvs.cu toate ca A SFATUI are si el filozofia lui : „INTELEPTII NU AU NEVOIE DE SFATURI IAR PROSTII NU LE VOR URMA” Craciun fericit !