Carti, filme si evenimente

Valorile personale – Busola vietii TALE

, , , Lasa un comentariu

Data trecuta, dupa ce am aflat ca intr-adevar, „Cu jocurile nu-i de joaca!” hotarasem sa merg neaparat la urmatoarea intalnire „Steps4change”.
Raluca Mohanu anuntase un subiect MARE, mare de tot: Valorile personale.
Cand am primit iar invitatia de la Luca, am fost in al noualea cer. Inca o data, draga Luca, multumesc pentru dar!

Si nu m-am inselat. Subiectul este intr-adevar MARE.
O sa va scriu despre el asa cum s-a facut si lucrul in cadrul intalnirii: cu inima.

Asa ne-a invitat si Raluca sa facem, inca din deschiderea seminarului. Asta pentru ca subiectul este foarte „adanc”, si lucrul cu sine e delicat si cere patrunderea in interior, dincolo de tiparele restrictive ale gandirii.E un fel de scufundare launtrica, pe baza intuitiei, pentru a ne descoperi valorile personale.

Am aflat de ce sunt ele atat de importante. Valorile personale sunt reperele care ne orienteaza, care ne „conduc” viata.
Antony Robbins spunea: „valorile ne ghideaza deciziile si, prin urmare, destinul”.
Am incercat cu totii sa ne dam seama de ce e asa. Pentru ca ele sunt niste principii, ele contin practic esenta a ceea ce ne determina miscarea intr-o directie sau alta in viata.
Sunt cuprinse in unul-doua cuvinte si contin, practic, realitatea noastra. Arata ce e CU ADEVARAT important pentru noi, si ele sunt cele care
– ne filtreaza relatiile; in functie de ele legam sau nu prietenii, asocieri, relatii de cuplu etc. si ne raportam mental-emotional la acestea
– ne determina deciziile; in functie de ele alegem un loc de munca, cu o activitate care sa ne reprezinte, o relatie cu un partener etc.
– ne motiveaza, „ne mana in lupta”, cum se zice; facem sau nu facem ceva in functie de ele
– ne limiteaza, marcand ce si pana unde acceptam, ce respingem

In intalnirea aceasta s-au sondat adancurile fiecaruia, deschis, in incercarea de a gasi valorile personale, acelea care arata ce este CU ADEVARAT important pentru noi.
Asta pentru ca nu e chiar usor sa le vedem, sa le reperam. Ele apar ca niste simboluri si sunt mai greu de decelat. Putini sunt cei care incumeta sa isi identifice valorile, astfel incat sa stie cum sa se miste mai usor, mai placut in viata. Multi nu isi dau seama de conflictul interior, acela dintre contextul in care se afla (cariera, relatie personala, alte relatii) si propriile valori, si traiesc un stres zilnic, in loc sa fie aliniati cu valorile lor, traind implinit si cu bucurie.

Raluca a facut, ca intotdeauna, o intalnire plina de surprize frumoase, conducandu-ne de data asta, cu multa delicatete, pe un teren sensibil.
Ne-am identificat valorile personale, prin simbolistica desprinsa din propriile descrieri, pe imagini luate la intamplare. Mie mi-a placut fantastic si imaginea gasita aleator, intoarsa cu spatele, astfel incat „hazardul” sa dezvaluie ce se ascunde acolo, in subconstient. O valoare-cheie, numita valoare nucleu se afla acolo, gata sa fie descoperita. Iar imaginea pe care am gasit-o a fost uluitoare: arata exact drumul spre „ochiul Sinelui”, cautarea mea interioara, de ani de zile…
Prin dialogul pe care am invatat sa-l conducem, ne-am ajutat unii pe altii sa ne identificam valorile esentiale, cele cu adevarat importante. Asa am descoperit ca ne dirijeaza in viata cam aceleasi valori. Interesant! Oameni diferiti, dar cu falori fundamentale comune… Cei mai multi oameni vor sa fie iubiti, sa fie liberi, sa fie in siguranta… isi ghideaza viata dupa Iubire, Libertate, Frumusete, Armonie, Unicitate, Eficienta, Siguranta, Prietenie.
Am aflat ca unele valori sunt mijloace pentru atingerea altora, numite valori-nucleu. De pilda, pentru unii prietenia e un mijloc pentru atingerea sigurantei.Pentru altii acceptarea e un mijloc pentru atingerea linistii…
Totul s-a lucrat foarte intens. In dialog si in lucrul pe echipe am aflat care sunt cele mai importante valori pentru noi. Sunt cateva, care ne ghideaza toata viata. Si cand le atingem, traim implint. Cand suntem departe de ele, ajungem, uneori fara sa ne dam seama de ce, sa tot facem schimbari in viata, in dorinta, de a le atinge…

Intalnirea s-a terminat prea repede. In final, era multa liniste si sala vibra de acea tensiune placuta, care marca lucrul intens cu sine, lucrul in „adancime”. Am apreciat, ca si Raluca, faptul ca oamenii si-au deschis mult inimile si au lucrat cu sinceritate, cautand sa se descopere. Iar unii au fost chiar foarte surprinsi de ce au descoperit despre ei insisi.
In final, nu m-am putut abtine si am povestit si eu o… istorioara personala. V-o spun si voua, celor ce cititi aici:

Veneam seara de la un interivu, unul din cele la care fusesem cand cautam un job… Felul in care se discutase ma dusese iar la o veche preocupare, si venind noaptea pe strada, am intrebat, asa, in sinea mea: „Doamne, oare care este cu adevarat valoarea unui om? La urma urmei, ce-i da valoare?”
Si am bagat mana in buzunar, sa pregatesc cheile, ca sa intru in bloc. Cand le-am scos, mi-a cazut pe jos un biletel. Era blietul de maxi-taxi, pe care scria:
„Bon cu valoare fixa: 10.000 lei”.

Am ramas fara aer si am simtit cum ma scufund in asfalt.
Valoare fixa: 10.000…
Zece mii. In traditia taoista, cele zece mii de lucruri s-au tras din Tao. Din El s-a facut Universul – cele zece mii de fapturi. Mi-am amintit asta instant: Tao te Ching:”Tot Universul este in tine„.

Valoarea unul om: tot Universul

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.