Finante personale

Cc: Tigari, masini si saracia la romani

15 comentarii

Acest articol a aparut ca guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro, sub titlul „Romanii, obiceiurile si finantele personale”

Am aflat de o statistica interesanta prezentata in Ziarul Financiar: in primele sase luni din 2009 romanii au cheltuit pe tigari mai mult decat pe achizitionarea de autoturisme (1,1 miliarde de euro fata de 860 de milioane de euro).

smoking_man

Aceste cifre sunt socante din mai multe puncte de vedere:

  • suma imensa pe care o cheltuie romanii pe tigari (ceea ce se traduce prin incasari mari ale producatorilor si ale statului, prin intermediul accizelor, impozitului pe profit, etc.)
  • faptul ca tigarile sunt in topul vanzarilor. Ele sunt considerate ‘bun de larg consum’, dar in esenta e vorba de un drog acceptat social si legal
  • tigarile au depasit ca vanzari automobilele

Situatia de azi se datoreaza, fara indoiala, crizei financiare si economice. In conditii de criza, esti nevoit sa reduci cheltuielile. Desigur, e mai usor sa renunti la schimbarea masinii vechi cu una noua (in fond, ‘aia batrina’ mai poate sa ne duca o vreme…) decit la un obicei vicios, care produce dependenta. Cu dependenta nu e de jucat. Sigur, mai reduci din ele sau poate schimbi brand-ul, dar in nici un caz nu te lasi!

‘ Pai daca renunt si la astea, cu ce placere mai ramin? ‘

Consider relevanta o comparatie cu situatia dinainte de criza, din anul 2008. In acel an vinzarile de autoturisme produceau 5 miliarde de euro, fata de ‘doar’ 2,5 miliarde cit au fost vinzarile de tigarete.

E clar, consumul s-a redus drastic la autoturisme ( 860 milioane  versus 2,5 miliarde) dar la tigari mai putin (1,1 miliarde versus 1,25 miliarde). Cum spuneam, mai greu cu fumatul.

Daca te dai un pas in spate si incerci sa analizezi logic situatia, beneficiile renuntarii la fumat sunt de departe mai importante decat aminarea cumpararii unei masini:

  • iti imbunatatesti calitatea vietii
  • iti prelungesti viata
  • reduci din riscul de a face o boala incurabila (cancer pulmonar)
  • facieconomii importante din cheltuielile zilnice

Conform unui studiu, pretul actual al tigarilor este in medie de 6 lei dar conform acordurilor de aliniere a accizelor cu cele din UE, va ajunge in 2010 la 10 lei.

Pentru un consumator obisnuit, un pachet de tigari pe zi e norma. Intr-o luna el consuma 180 de lei pe tigari, iar intr-un an 2160 de lei. Din 2010 cheltuiala anuala va fi de 3600 de lei, ceea ce inseamna aproape 860 de euro pe an (la cotatia de acum).

Daca ai renunta la tigari in timpul vietii active de adult (sa zicem intre 25 si 65 de ani, adica 40 de ani) ai putea face o economie de  38400 de euro.  Daca ai pune acesti bani la banca, an de an, cu o dobanda anuala de 3%,  la sfirsitul perioadei vei putea ajunge la o suma de 66790 euro, prin capitalizarea sumelor si a dobanzii. In fisierul de mai jos ai calculele detaliate.

economii din tigari

Acesti bani, tinuti la banca ar putea sa-ti produca numai din dobanzi (3% pe an) o ‘pensie’ lunara de 167 de euro. Sau un bonus anual de 2003 euro.

Asta fara sa punem la socoteala eventualele cheltuieli de sanatate produse de consumul cronic de tutun. Iar economia e obtinuta numai prin renuntatul la tigari.

Stai si te intrebi de ce romanul de rand (care in mare parte este fumator) nu isi poate rezolva problemele financiare. Solutii, dupa cum vezi, exista. Ele sunt la indemina oricui. Iti trebuie doar motivatie si disciplina. E nevoie de motivatie si disciplina ca sa te poti lasa de fumat, numai cu motivatie si disciplina iti poti pune in ordine finantele personale.

Acesta este doar un exemplu. Ca el sunt si alte modalitati de a reduce cheltuielile, in asa fel incit sa-ti imbunatatesti viata si situatia financiara. Intrebarea este: ai motivatia si disciplina sa le pui in practica?

Articol ZF

Comentarii

comments

Standard

15 gânduri despre „Cc: Tigari, masini si saracia la romani

  1. St Murgeanu zice:

    😉 hmmm, cred ca as avea cel putin 10 oameni in jurul meu carora ar trebui sa le recomand acest articol 🙂

  2. The Fan zice:

    Teoretic totul este foarte bine si frumos, dar cand vine vorba de practica parca nu mai functioneaza.

    1. Daca renunti la fumat iti gasesti un alt viciu. Cateodata chiar mai scump.
    2. Cunosc zeci de persoane care nici macar nu s-au apucat de fumat si tot se plang ca n-au bani.
    3. Cunosc persoane care s-au lasat de fumat si totusi n-au bani.

    Deci…?

  3. Suntem o tara de fumatori.
    Din pacate, Pentru ceilalti care sunt obligati sa suporte viciile majoritatii.

    Ar trebui crescute accizele si mai mult.
    Aceste statistici ne spun ca se poate.

  4. Suma de 1,1 miliarde de euro cheltuita de romani pe tigari in primele sase luni din 2009 pare mare …dar tinand cont de contrabanda cu tigari care se face in tara noastra …in realitate ea este mult mai mare. 🙂

  5. tricu rodica zice:

    dragii mei pot sa spun ca sunt o fericita.am avut curajul sa indrazanesc a ma lasa de fumat.SI EU SI SOTUL.in ultimul timp fumam ca niste nebuni din ce fumam de aia fumam mai mult parca pusese ceva in ele de multe ori aveam aprinsa tigara in scrumiera si ma intindeam sa aprind alta.si atunci ne-am hotarit sa nu mai ardem banii sa-i folosim altfel si iata ca minunea s-a intimplat.va recomand cu placere sa face-ti la fel nici nu va imaginati ce bine este mai ales ca am indurat cu vitejie toate simtomele ce se produc atunci cind te lasi de fumat (sevraj)deci sa va fie clar ca in tigari au si drog in adevaratul sens al cuvintului cred ca si de aceea aprindeam de multe ori si a doua tigare dupa ce fumam din prima doar pe jumatate.in viata mea nu mai pun tigare in gura este o mizerie care i-mi invadeaza tot organismul acum am sa fac o detoxifiere si am sa lupt sa trec de suta.uitativa la mine ca mi-am pus ambitia sa trec de suta de ani va pup si nu mai stati pe ginduri lasativa de fumat

  6. claudia zice:

    Salut Luca,
    De cand a inceput criza, a devenit un fel de part-time job pt mine sa gasesc modalitati de a mai face economie.
    Dupa ce sotul meu a renuntat la fumat acum un an (parca a simtit ca se apropie criza) sa stii ca am simtit o mica economie acolo. Pur si simplu erau mai multi bani in casa. In ex tau fumatorul consuma un pachet pe zi, dar el ajunsese la 3 pachete in ultimul an.
    Ca sa revin on topic, am reusit sa fac economii la inca doua cheltuieli:
    1. telefoanele mobile: am renuntat la unul din abonamentele fiului meu si mi-am modificat planul tarifar la abonamentul meu – economie 60%! Cand ma gandesc ca puteam sa fac asta demult…
    2. factura de energie electrica: la mine in casa este cea mai „groasa” cheltuiala, dupa mancare desigur, mai mult decat la intretinere. Am inlocuit monitoarele cu tub cu monitoare lcd la toate calculatoarele din casa. Economia n-a fost atat de mare ca la telefoane, dar a fost o economie. Nici investitia n-a fost mare, nu am cumparat monitoare noi, ci second hand. Deja si-au scos banii.
    Mai fac economii si la altele, dar mai las si pe ceilalti cititori ai tai sa ne spuna, poate imi dau idei noi.

  7. Luca zice:

    Claudia,

    abordarea ta este cea mai buna: trebuie sa incerci sa faci economie la cat mai multe surse de cheltuieli.

    pe de alta parte, e bine sa te gandesti cum poti castiga mai multi bani, pentru ca folosirea celor doua metode (economisirea si cresterea castigurilor) se potenteaza reciproc si produc rezultate cu adevarat spectaculoase 😀

  8. Stefan Murgeanu zice:

    apropo de economii, vezi ca exista un card de fidelitate valabil la peste 15000 de magazine in Europa (vreo 1000 in Romania) cu care ai discount intre 3 si 26%, pe viata

  9. Luca zice:

    Stefan,

    produse de acest gen nu fac propriu-zis economii, ci te „obliga” sa cumperi din magazinele respective in ideea ca faci economii prin primirea unui discount. e o strategie foarte fina de marketing: ca vanzator imi convine sa vand produsul la 10 lei, deci fac pretul la 13, 1 leu il dau celui care imi promoveaza sistemul de discount-uri (leu pe care-l incasezi tu, Stefan, pentru ca mi-ai propus „afacerea”), un leu il dau firmei care implementeaza sistemul de discount-uri (caruia nu-i dau numele ca sa nu-i fac reclama) iar un leu devine „discount” pentru cel care foloseste cardul de fidelitate.

    adevaratele economii se fac prin decizii constiente, zilnice, pe care le iei dupa un plan si pe care le aplici modificand obiceiurile tale de a cheltui banii 🙂

  10. claudia zice:

    e, aici e buba, dupa mintea mea e mult mai greu sa faci bani decat sa faci economii, mai ales acum…
    n-am sa exagerez niciodata cu economiile, nu voi manca niciodata supa de cartofi numai ca sa am multumirea ca am mai taiat niste cheltuieli, pur si simplu reduc cheltuielile „nesimtite”.

    teoretic e ideal sa le imbini pe amandoua, practic insa nu e viabil pentru mine. costul gasirii si implementarii unor noi surse de castig este mult prea mare in cazul meu, iar eu, ca orice lucru care se supune legilor fizicii, tind catre minim de consum de energie.

    dar mult succes celor care isi doresc asa ceva 🙂

  11. Luca zice:

    Claudia,

    te inteleg. la fel ca tine gandeste multa lume. de aceea in „iesi din labirint”, una dintre sectiuni ti se adreseaza fiind dedicata reducerii cheltuielilor.

  12. Stefan Murgeanu zice:

    hmmm, ma indoiesc ca firmele partenere isi permit sa mareasca preturile doar pentru clientii cu acest card, cred ca i-ar manca repede concurenta ;), este vorba totusi de lanturi de magazine la nivel national, care au sute de mii de clienti si nu cred ca maresc preturile doar pt a acoperi discounturile pt cumparaturile facute de cateva zeci de mii

    dar nu cred ca este aici locul pt aceasta dezbatere, asa ca imi cer scuze pt offtopic

    succes 🙂

  13. Luca zice:

    nu e vorba de a mari pretul ci de a ceda din profit .
    exemplul a fost didactic, lucrurile sunt putin mai complicate…

    cert este ca economiile se fac selectand comerciantii prin compararea preturilor si alegand discount-urile nu orientandu-te spre anumiti comercianti pentru ca doar acolo ai discount-uri furnizate prin sistemul de carduri.

    poate sunt un pic greoi in explicatii… dar sper ca m-am facut inteles 😀

  14. Pingback: Forta economiilor: dobanda compusa | Milionarul Mioritic ®

  15. Pingback: Cateva consideratii despre cum economisesc romanii | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.