Finante personale

Cc: Americanii si educatia financiara a tinerilor

, , Un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Criza economica a pus educatia financiara in general si finantele personale in special, intr-un prim plan pe care il meritau. Abundenta aparenta a anilor de crestere economica, creditul facil pe care putea sa-l acceseze oricine a dus la situatia de azi, in care o multime de familii, din straturi sociale diferite, se lupta cu problemele economice.

Nu poti invata decat din greseli. Aceasta zicala plina de adevar si-a validat continutul inca o data. Acum, cand toata lumea simte aceste vremuri ciudate ca o gaura in buzunarul propriu, e momentul sa invatam ce inseamna gestionarea finantelor personale.

Unii inteleg necesitatea educatiei

Zilele trecute am fost uimit de fluxul de stiri din zona Americii de Nord, care arata o preocupare pentru educatia financiara a adolescentilor in special si a tinerilor in general. Am dat cateva linkuri pe contul meu de Twitter. In statele Whashington, Carolina de Nord sau New York au aparut initiative de educatie financiara pentru tineri, in scoli sau in preajma lor. Adolescentii sint invatati ce inseamna bugetul, cum trebuie sa-ti planifici cheltuielile pentru a nu avea o balanta negativa, sint avertizati despre pericolele utilizarii cartilor de credit. Elevi se orienteaza spre disciplinele de finante personale din cadrul scolilor.

Mai mult, se organizeaza tirguri de finante personale, un concept inedit (cel putin pentru mine). La aceste manifestari, se simuleaza de catre adolescenti un buget familial virtual, pentru a vedea ce inseamna sa-ti consumi chenzina si sa ramai fara bani pina la sfirsitul lunii, cind primesti salariul.

Initiativele mi se par extraordinar de potrivite pentru ca se adreseaza celor care experimenteaza cea mai fascinanta perioada a vietii, adolescenta. E singura varsta la care te poti schimba cu adevarat, pentru nu ai ajuns sa te formezi complet.

Altii mai putin

Inevitabil a inceput discutia: la noi ce se face?

Parerile lui Ionut Ciurea si ale Liei Stelea, exprimate live in momentul in care am lansat linkurile pe Twitter, au fost transante (reproduc direct de pe Twitter):

@liastelea cred ca o sa moara si copiii mei si tot nu o sa vad in sistemul public de invatamant din RO cursuri de finante personale. (mesaj trimis de Ionut Ciurea)

@ionutciurea zice @lucadezmir ca ar fi. eu nu mai stiu, dar sa am copii nu ii las la scolile din romania. (mesaj trimis de Lia Stelea)

Exista in Romania, de mai multi ani, doua initiative sustinute de organizatii non guvernamentale, care promoveaza educatia financiara in scolile romanesti, la nivel de ciclu primar si gimnazial. E vorba de Junior Achievement Romania (JAR)  si Centrul Roman pentru Educatie Economica (CREE)

Sint proiecte realizate in parteneriat cu Ministerul Educatiei, care pregatesc profesori pentru ca acestia sa poata preda ore de educatie financiara. Sint elaborate manuale (am vazut si eu unul) si sint prevazute discipline optionale care pot fi predate in cadrul scolilor.

In teorie totul este frumos. In practica, disciplinele optionale isi fac loc in programa numai in masura in care se stringe un numar minim de elevi. Ca atare, aceste discipline nu sunt vizibile in curriculum-ul multor scoli din Romania.

Nici macar criza economica actuala nu a fost un imbold suficient. Ce sa mai vorbesc de evenimente de genul celor organizate in SUA (tirguri de finante personale). Chiar daca ar exista, ele nu si-ar gasi locul in mass media romaneasca, preocupata mai ales de crime realizate cu toporul, pensionare violate sau ‘personalitati’ agramate care ajung la pirnaie.

Educatia este un subiect bun numai in timpul campaniei electorale. Chiar si atunci nu am auzit vreodata sa se vorbeasca de educatia financiara a cetateanului roman. Initiative, chiar daca exista (vezi Bugetul familiei) se scalda intr-un anonimat dulceag.

Anul trecut am declansat un proiect de educatie informala a tinerilor, Avantaj la start. Au fost distribuite sute de DVD-uri cu materiale informative, care au ajuns la profesori si la reprezentanti ai ONG-urilor care lucreaza cu tineri. Feedback-ul venit ‘din teren’ mi-a aratat un lucru deranjant pentru mine: in prezentarea continutului DVD-ului s-a preferat difuzarea materialelor din categoria ‘preventia consumului de droguri’ in dauna celor dedicate finantelor personale sau dezvoltarii personale. Cred ca parte din vina imi apartine pentru ca nu am insistat in promovarea materialelor de finante personale.

Cred ca una din problemele noastre de educatie e legata de perceptie. Se crede ca tinerii sint prea putin maturi pentru a invata lucrurile de baza despre bani, cum sa-i faci si cum sa-i gestionezi. E o conceptie cu care trebuie sa luptam, o conceptie pe care trebuie sa ne straduim sa o schimbam, in noi si in cei din jur, fie ca e vorba de profesori sau de parinti.

Americanii nu au aceasta problema. Ei privesc ca pe un lucru normal faptul ca un tinar  se angajeaza de la 16 ani pentru a-si face bani de buzunar. Tocmai de aceea, in timpul acestei crize, ei au stiut ca trebuie sa aduca finantele personale in atentia tinerilor, sa ii faca de timpuriu sa se gindeasca la bani. Ar  trebui sa invatam din aceasta initiativa.

Daca statul si societatea civila nu se implica, nu ne ramane decat noua, persoanelor particulare, in calitate de parinti, profesori sau pur si simplu oameni care au contact cu adolescentii si cu tinerii, sa promovam finantele personale. E si in avantajul nostru. Daca generatiile care vin vor fi mai prospere, noi toti, ajunsi la virsta a treia, vom avea o sansa mai mare ca sa ni se plateasca pensiile.

Resurse:

Finante personale pentru tineri in Carolina de Nord

Despre finantele personale in scolile din statul Washington

Studentii invata despre realitatile finantelor personale (tirg de finante personale)

Stire TV despre tirgul de finante personale

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cc: Americanii si educatia financiara a tinerilor

  1. Octavia zice:

    Bravo! E bine ca exista astfel de initiative si in Romania! Evident, inceputul e greu, dar pentru performanta e nevoie de curaj si perseverenta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.