Finante personale

Agitatie in jurul lui DAE

, , Un comentariu

Saptamana trecuta s-a iscat o mica furtuna in jurul unui articol scris de economistul Cristian Orgonas, legat de creditele acordate de Provident, care pot ajunge la un DAE de 437%. O lista lunga de comentarii a aratat ceea ce se stia din sondaje, anume ca populatia a auzit vag de DAE dar nu stie cu exactitate ce este, cu atat mai putin cum se calculeaza.

O parte din comentariile lasate la articol atacau mai mult sau mai putin direct autorul, acuzindu-l ca nu stie sa calculeze o dobinda, desi este economist. Acuzatiile erau lipsite de fundament, dupa cum a aratat cunoscutul expert Ion Radu Zilisteanu (doctorand in economie), unul dintre putinii care au luat apararea lui Khris. De altfel, Zilisteanu a scris si un articol in care explica ce inseamna DAE.

Am incercat sa explic, intr-un articol care a aparut a doua zi, in empower.ro, cum poate fi apreciat DAE, propunind o modalitate simpla de analiza a unui credit, indiferent de tipul acestuia. Fiecare dintre noi are datoria sa analizeze cu atentie inainte de a lua un credit, pentru a sti cu certitudine ce cheltuieli presupune acesta. Ignoranta, de cele mai multe ori, costa bani.

Resurse:
http://khris.ro/index.php/06/2009/despre-creditele-la-domiciliu-cu-432-dae/
http://reflectiieconomice.zilisteanu.ro/2009/06/dae-un-mister.html

DAE sau tenebrele formulelor matematice bancare

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Agitatie in jurul lui DAE

  1. sevenalice zice:

    Parerea mea este ca indiferent cât de pacalitoare este o reclama, fiecare este responsabil în a nu se lasa amagit. Azi, avem la acces nelimitat la informatii, astfel nimeni nu poate sa justifice prostia de a apela la un credit gen Provident doar prin faptul ca nu stie ce inseamna DAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *