Finante personale

Agitatie in jurul lui DAE

, , Un comentariu

Saptamana trecuta s-a iscat o mica furtuna in jurul unui articol scris de economistul Cristian Orgonas, legat de creditele acordate de Provident, care pot ajunge la un DAE de 437%. O lista lunga de comentarii a aratat ceea ce se stia din sondaje, anume ca populatia a auzit vag de DAE dar nu stie cu exactitate ce este, cu atat mai putin cum se calculeaza.

O parte din comentariile lasate la articol atacau mai mult sau mai putin direct autorul, acuzindu-l ca nu stie sa calculeze o dobinda, desi este economist. Acuzatiile erau lipsite de fundament, dupa cum a aratat cunoscutul expert Ion Radu Zilisteanu (doctorand in economie), unul dintre putinii care au luat apararea lui Khris. De altfel, Zilisteanu a scris si un articol in care explica ce inseamna DAE.

Am incercat sa explic, intr-un articol care a aparut a doua zi, in empower.ro, cum poate fi apreciat DAE, propunind o modalitate simpla de analiza a unui credit, indiferent de tipul acestuia. Fiecare dintre noi are datoria sa analizeze cu atentie inainte de a lua un credit, pentru a sti cu certitudine ce cheltuieli presupune acesta. Ignoranta, de cele mai multe ori, costa bani.

Resurse:
http://khris.ro/index.php/06/2009/despre-creditele-la-domiciliu-cu-432-dae/
http://reflectiieconomice.zilisteanu.ro/2009/06/dae-un-mister.html

DAE sau tenebrele formulelor matematice bancare

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Agitatie in jurul lui DAE

  1. sevenalice zice:

    Parerea mea este ca indiferent cât de pacalitoare este o reclama, fiecare este responsabil în a nu se lasa amagit. Azi, avem la acces nelimitat la informatii, astfel nimeni nu poate sa justifice prostia de a apela la un credit gen Provident doar prin faptul ca nu stie ce inseamna DAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.