Finante personale

Cc: Trei decizii financiare in momente emotionale

, 5 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

When you think about it, three of our biggest financial decisions in life are made at times of peak emotional excitement: deciding to get married, buying a home, and having kids.

Daca te gindesti, trei dintre cele mai mari decizii financiare din viata sint luate in timpuri de mare incarcare emlotionala: decizia de a te casatori, de a cumpara o casa si de a face copii.

Robert Kiyosaki

Ieri am citit un articol deosebit de interesant, scris de unul dintre mentorii mei, Robert Kiyosaki. Un pasaj mi-a atras atentia imediat. Este cel pe care vi l-am redat mai sus.

La o privire superficiala, afirmatiile par 66.66% gresite:

  • casatoria este una dintre deciziile majore pe care le luam in viata, care ne afecteaza mai ales la nivel emotional. Fie ca e vorba de situatia in care ai gasit iubirea vietii si omul linga care te simti cu adevarat implinit, fie ca te-ai „legat” de cineva pentru ca apoi sa gusti esecul nepotrivirii si amaraciunea divortului, acest lucru iti va produce trairi intense, care nu par sa aiba nimic de a face cu financiarul (am omis inadins situatia casatoriei din interes financiar pentru ca nu la ea se refera Kiyosaki)
  • copii… la fel; apar fie din iubire si dorinta de implinire a cuplului, fin din impulsul de moment al atractiei carnale, care ne face sa uitam de precautiuni si de calcule facute la rece
  • cu casa e clar, aici e o decizie a carui aspect financiar e foarte fizibil. E adevarat, ea este luata de cele mai multe ori dintr-un impuls emotional, fie din necesitatea de a te desprinde de parinti, fie ca e vorba de nevoia protejarii urmasilor (apare un copil iar casa in care sta cuplul nu este suficient de mare pentru noua „configuratie” familiala)

O tinta din trei. Oare sa fie asa?

doua

Casatoria

Aproape anecdotic:  in momentul in care am un pacient(a) tinar(a), necasatorit(a), care are de facut tratamente si lucrari protetice extensive si ezita, obisnuiesc sa-i spun: „Draga, acum e momentul sa-ti faci dintii. Esti tinar(a), probabil o sa te casatoresti in curind, poate apare si un copil. O sa vezi, banii o sa se duca rapid pe chestii mult mai presante iar dintii tai o sa fie lasati la urma pe lista de prioritati. Crede-ma, am o virsta la care am trecut prin asta.”

Cei care sint casatoriti pot sa certifice:

  • nunta, cu alaiul aparent interminabil de cheltuieli
  • dupa nunta, problema casei; fie ca stati in chirie, fie va cumparati o casa, trebuie sa scoateti bani (sau sa luati un credit)
  • de-acum sinteti la casa voastra; toate ideile de amenajare pe care le-ati visat o sa ve indemne sa cheltuiti (bani)
  • dincolo de amenajare sint cele necesare traiului zilnic, de la tacimuri si oale la mobila si electrocasnice
  • masina aproape ca devine necesitate, pentru deplasari rapide, transportul diferitelor lucruri legate de casa, concedii sau statut social (credit)

Hm, nu-i asa ca v-ati schimbat parerea? Casatoria nu mai pare acel lucru legat numai de emotii si sentimente, ci presupune o lista consistenta de cheltuieli. Aveti o situatie financiara care le poate sustine?

Copiii

Copiii apar mai ales din instinctul nestavilit al femeii  de a procreea, de a avea un copil. Fie ca se manifesta ca instinct sexual primar (la femeile tinere, care nu vor sa aiba deocamdata un copil), caz in care vorbesc instructiunile genelor si pulsiunile hormonale, fie ca e constientizare a femeii care se apropie de 30 de ani ca ceasul biologic ticaie si „e cazul”, femeia reprezinta principalul motiv pentru care specia noastra se perpetueaza.

Chiar daca nu ne place, noi, barbatii, avem un rol important dar strict secundar.

Sentimente si pasiuni, acestea sint cauzele. Dar tabloul nu e complet:

  • gasirea unui medic obstetrician, controale regulate in timpul sarcinii (bani)
  • alimentatie specializata si medicatie (vitamine, etc.) -bani
  • cheltuieli legate de nastere (chiar daca nasterea e gratuita, oficial…)
  • trusoul nou nascutului (bani)
  • mobilacopilului (bani)
  • lapte praf apoi mincare speciala pentru copii mici (bani)
  • ustensile specifice, incepind de la biberoane pina la jucarii si carucior (bani)
  • alte haine, cumparate la foc automat, pe masura ce copilul creste (bani)
  • medicamente si tratamente medicale (bani)
  • alte jucarii (bani)
  • o casa mai mare (credit)
  • mai are rost sa continui?

Kiyosaki a avut dreptate 100%: cele trei decizii importante din viata noastra, luate in timpuri cu mare incarcare emotionala, au o componenta financiara care este cel putin la fel de importanta. De multe ori trecem cu vederea aceste aspecte. Nu ne gindim la ele sau nu ne gindim suficient de mult. Cel putin o data cu educatia, acest aspect nu este ignorat dar dimensiunile implicarii financiare sunt trecute cu vedere.

Ca sa vedeti ce vreau sa spun,  cei care v-ati casatorit si/sau ati facut un copil, constienti de aspectul financiar, va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:

Citi dintre voi, in calitate de cuplu sau viitor cuplu, v-ati asezat la masa intr-o seara linistita si, inainte de a lua deciziile de casatorie sau de a avea un copil, ati facut o lista cu aspectele pe care le-am enumerat mai sus si cu „pretul” atasat fiecaruia? Citi ati calculat un buget pentru aceste evenimente, pe primele sase luni dupa casatorie/aparitia copilului?

Cei care ati facut-o, va felicit.

Cind a fost cazul, eu n-am facut-o. Pe atunci era un ignorant in domeniul finantelor personale, dar in acelasi timp ma consideram un intelectual plin de sine. Fumurile tineretii.

Pentru cei care n-au facut acest pas, e un subiect de meditatie. Pentru cei care l-au facut, trebuie sa se gindeasca la copii lor are, inainte de a ajunge in aceasta situatie, trebuie informati. Lucrurile importante din viata, cum sint casatoria, aparitia unui copil si cumpararea unei case, se fac in timpuri de mari intensitati ale trairii emotionale. Dar in acelasi timp trebuie sa gasim ragazul de a analiza la rece, din punct de vedere financiar, consecintele acestor decizii. Pentru a nu fi prinsi intr-un virtej din care vom iesi cu eforturi, dupa ani si ani de zile.

x   x   x

Pentru cei care vor sa citeasca articolul din care am luat citatul, il pot gasi aici.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Trei decizii financiare in momente emotionale

  1. Pingback: 'Prima casa' - ultima solutie | Milionarul Mioritic ®

  2. Pingback: Instinctele primare si finantele personale

  3. Pingback: Instinctele primare si finantele personale | Milionarul Mioritic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.