In atentia mea

Cum sa supravietuiesti cu un meniu de 1 $ pe zi

, 3 comentarii

Intimplator am dat peste o emisiune TV despre un cuplu american care a trait treizeci de zile cu un meniu care a costat 1 (un) dolar american pe zi (circa 3 RON).Un dolar pe zi pentru mincare...

Cuplul a declarat ca nu dorea sa faca acest experiment dintr-un motiv de protest politic. Sint multe asemenea exemple, care doresc sa atraga atentia publicului din tarile dezvoltate asupra faptului ca in lumea a treia un dolar pe zi pentru mincare este un buget obisnuit.

Karry si Christopher au vrut, pur si simpla, sa incerce. A fost, dupa spusele lor, o experienta extraordinara. Trei RON pe zi pentru o persoana mi se pare putin chiar si in Romania. Totusi, cei trei au supravietuit luna septembrie 2008 cu acest buget de super-criza.

Blogul lor, care relateaza acest eveniment, e o lectura interesanta, fiind o posibila sursa de informatii pentru un meniu frugal dus la extrem. Daca nu aveti rabdarea sa cititi cele treizeci de intrari (e vorba de luna septembrie) va invit sa vizionati un scurt reportaj despre odiseea lor.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cum sa supravietuiesti cu un meniu de 1 $ pe zi

  1. D.E. zice:

    Multumesc pentru aceasta serie de articole, privind economisirea si cumpatarea in cheltuieli.
    Vreau sa adaug un lucru pe care multi romani il uita adesea: mai multa munca, mai multi bani.
    Ca sa cresti veniturile si resursele financiare, ai putea lucra suplimentar, part time. Venitul in plus poate fi consistent si poate duce la supravietuire sau economii in plus.
    Personal, la angajare, am fost mai interesat de plata orelor suplimentare decat de salariul in sine. Salariul oricum ar fi fost unul extrem de mic (din auzite, de la colegi).
    Dupa angajare, am cerut program de lucru de 14 ore/zi. Salariul meu este mai mult decat dublu acum (fara alte bonificatii).
    In prezent, am securizate toate cheltuielile (chirie, telefon mobil, intretinere, haine, mancare, tot) pentru SASE luni. Toate riscurile sunt acoperite.

  2. Ovidiu zice:

    Vreau mentionez de la bun inceput ca fac o distinctie clara intre a munci 14 ore pe zi pentru tine si a munci 14 ore pe zi pentru altul.

    14 ore de munca pe zi pentru altul inseamna practic ca alegi sa iti vinzi viata pentru bani. De acord, sunt oameni pe lumea asta care sunt nevoiti (sau fortati de imprejurari) sa faca asta, insa nu pot intelege cum ar putea cineva alege sa faca asta de bunavoie. Banii nu inseamna totul, iar la un program de 14 ore pe zi :

    * viata trece pe langa tine fara sa intelegi nimic din ea
    * sanatatea iti este pusa in pericol, banii pe care ii castigi cu dreapta s-ar putea sa ii dai cu stanga la doctor
    * te dezumanizezi, te transformi intr-un robot care nu stie decat sa munceasca
    * pierzi contactul cu lumea si societatea in care traiesti
    * risti sa intri intr-un cerc vicios (dpdv psihic) din care cu greu mai poti iesi

    Argumentele de genul „imi asigur viitorul, pun bani deoparte pt o viata mai buna, vreau sa fac economii pt viitor” pica din start. Sunt O GRAMADA de demersuri pe care le poti face in acest sens si care nu te vor costa NICI UN BAN, dar care pe termen lung iti vor aduce castiguri materiale si spirituale infinit mai mari. Daca petreci 6 ore pe zi facand aceste demersuri si 8 ore muncind „la patron” ajungi la acelasi numar de ore muncite, insa satisfactia la sfarsitul zilei va fi mult mai mare iar pe termen lung resursele astfel investite (timp, munca) vor avea un randament mult mai mare. In plus, vei munci pentru tine, nu pentru altul. Desigur, este mai comod si mai sigur sa te bazezi pe banii patronului, sa accepti un program de 14 ore de munca pe zi, si desigur ca stomacul tau va fi (in prima faza) mai plin la sfarsitul zilei daca vei lucra „la patron”, insa pe termen lung iesi in paguba.

    Totul e sa vrei, si sa fii suficient de deschis la minte pentru a-ti da seama ca „program de lucru de 14 ore/zi” nu reprezinta o solutie, ci o problema.

  3. adi zice:

    salut

    1 – e interesanta ideea de a incerca sa traiesti cu cat mai putini bani pe zi dar deja un dolar e absurd….cu toate astea eu personal pot sa traiesc cu 10 lei pe zi linistit….am incercat deja…adica am constatat treaba asta ca nu am intentionat sa fie asa.
    2 – referitor la acele 14 ore lucrate pe zi nu mi se pare a fii asa l mare tragedie…eu personal, nu sunt angajat, sunt liber profesionist, deci lucrez pentru mine,iar datorita naturii serviciului meu cel putin pe timpul verii lucrez de pe la 7 dimineatza pana pe la 10 11 seara,dar in schimb banii vin cu nemiluita, la sfarsit de luna trag line si ma uit destul de multumit la venituri, dar asta ma face sa nu imi refuz nimic atunci cand imi doresc ceva.

    avantajul meu fata de D.E. este ca nu lucrez pentru patron sa ii bag lui bani in buzunar ci pentru mine trag cat se poate de tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.