Finante personale

Cc: Casetele de valori

, , 3 comentarii

Articol aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Intr-un articol din seria dedicata crizei financiare mondiale pe care o traversam am amintit, ca o metoda de gestionare a banilor in aceste timpuri pline de incertitudine, caseta de valori. Voi detalia subiectul si voi sublinia avantajele si dezavantajele detinerii unei casete de valori intr-o banca.

Ce este o caseta de valori?

Este o… caseta, de obicei metalica, ce este tinuta intr-un dulap special construit, prezent zona sigura din interiorul sediului unei banci, unde publicul nu are acces, de obicei in camera seifului (dar aceasta nu este o regula).

Caseta de valori poate avea dimensiuni variate, de la cea a unui sertar de noptiera pina la dimensiunea unui sertar de sifonier.

Accesul

Accesul este impartit in doua etape:

  1. accesul in interiorul incaperii care contine dulapul (dulapurile) cu casete de valori; se face pe baza unui document care sa ateste identitatea (carte de identitate sau pasaport)
  2. accesul la cutie: de obicei se face cu doua chei (obisnuite sau magnetice), una detinuta de functionarul bancar, cealalta de catre posesorul casetei

Accesul se poate realiza conform orarului de functionare al acestui serviciu, care poate sa difere de cel al bancii (in cazul bancii mele este 8.30-15.00, de luni pina vineri).

Siguranta

Pentru ca accesul la caseta este realizat numai prin prezenta ambelor chei, in principiu continutul casetei este in siguranta, chiar si fata de functionarii bancii. Asta doar teorietic, pentru ca exista tari sau jurisdictii in care prin ordin judecatoresc se poate accesa continutul casetei, in diferite situatii (cercetari penale, etc.)

Cit priveste siguranta contra efractiei, aceasta este destul de buna; bancile au sisteme de alarma si personal specializat care se ocupa cu securitatea.  Desigur, exista cazuri notorii de atacuri asupra casetelor de valori ale unor banci, dar nu cunosc un asemenea caz in Romania.

Un aspect interesant semnalat intr-un articol este cel al sigurantei contra calamitatilor naturale. Au fost cazuri in SUA cind bancile au fost inundate iar continutul casetelor de valori s-a deteriorat. Mai mult, 250 de seifuri s-au distrus in timpul uraganului Katrina, cind acesta a afectat orasul New Orleans. Mai mult, in timpul atacurilor teroriste din septembrie 2001, odata cu caderea Turnurilor Gemene s-au distrus si continutul tuturor casetelor de valori din bancile care isi aveau sediu acolo. Acestea sint cazuri rare, de care nu o sa auzim in Romania 🙂

Cu toate acestea, daca banca in care vrei sa-ti inchiriezi o caseta de valori se afla intr-o regiune inundabila, e bine sa te gindesti de doua ori ce valori vei depozita, pentru ca aceste casete nu sint etanse.

Asigurare

Continutul casetei de valori poate fi asigurat sau nu.

Daca optezi pentru o caseta cu asigurare, trebuie sa te astepti sa platesti pina la 1,5% din valoarea declarata a bunului, ceea ce poate creste foarte mult taxele tale de depozitare. O alta varianta este sa faci o asigurare separata, la o societate de asigurari. Pentru aceasta e necesar ca, in prezenta asiguratorului, sa se faca inventarul continutului, dupa o prealabila evaluare a acestuia. Intreaba la societatea ta de asigurari daca face asemenea contracte.

De obicei, in cazul unor probleme, bancile sint dispuse sa conlucreze cu clientii care au suferit pierderi in cazul unor deteriorari sau furturi.

Unde?

Dupa ce am cercetat problema, am gasit doar citeva banci care ofera asemenea servicii in Romania:

  • BCR (11000)
  • HVB Tiriac (1000)
  • Reiffheisen
  • BRD (2000)
  • Bancpost (4150)

In paranteza sint numarul de casete disponibile la agentiile din toata tara. Datele sint din 2004.

Este important de retinut ca nu toate sediile bancilor in cauza au o asemenea facilitate. E posibil ca intre timp alte banci sa fi achizitionat sedii care se preteaza la amenajarea unei camere sigure pentru casete de valori. De aceea e bine sa ceri detalii la fata locului.

Cit costa?

Taxele variaza in functie de dimensiunea casetei si de banca. Eu platesc 70 RON pe luna pentru caseta mea de valori.

Disponibilitate

In Bucuresti este destul de greu sa gasesti casete libere dar in provincie situatia este mai lejera.

Ce se poate depozita

  • titluri de proprietate
  • certificate de depozit
  • actiuni
  • acte importante (testamente, etc.)
  • bani
  • bijuterii
  • obiecte cu valoare… sentimentala

Ce nu se poate depozita

  • arme, munitii
  • substante toxice
  • droguri
  • explozibili
  • orice obiecte sau materiale care sint ilegale sau pot sa prejudicieze securitatea bancii

Perioada de depozitare

De la o luna la 1 an (perioada minima de inchiriere)

Avantaje:

  • siguranta (mult mai sigur decit un seif pe care il tii in casa!)
  • anonimitatea continutului (functionarii bancii nu controleaza clientul ce pune in cutie, intreg procesul se realizeaza intr-o camera separata sau intr-un separeu, clientul poate sa nu declare continutul casetei)

Dezavantaje

  • pret destul de piperat
  • daca tii bani, ei se depreciaza cu inflatia

Recomandari

  • nu tine acte de care s-ar putea sa ai nevoie imediata in cazul unei plecari precipitate (pasaport, procure, etc.)
  • protejeaza actele importante in plicuri de plastic sigilate
  • instiinteaza familia sau apartinatorii de faptul ca ai o caseta de valori si la ce banca. Viata este plina de surprize neplacute. Daca vei muri neasteptat (de exemplu intr-un accident) valorile stocate nu vor putea fi preluate de persoanele care ai vrea sa beneficieze de pe urma lor.
  • citeste cu atentie contractul de inchiriere al casetei; s-ar putea sa existe paragrafe care sa nu te avantajeze pentru tipul de obiecte pe care vrei sa le depozitezi
  • considera cu atentie varianta asigurarii continutului
  • poti reduce din costurile unei casete, folosind-o la comun cu familia sau prieteni apropiati

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: Casetele de valori

  1. LENCA Predici zice:

    Articolele de pe bloggul tau sunt
    cele mai interesante pe care
    le-am gasit pana acum.
    Iti multumesc pentru continutul lor.
    SARBATORI FERICITE!
    Cu stima
    LENCA Predici

  2. maricela zice:

    Casete de valori sunt si la Piraeus Bank- am citit parerea proasta pe acre ti-a facut-o banca…dar cred ca mai trebuie sa incerci si la o alta sucursala…din cate stiu in Timisoara sunt 3-4 sucursale. In privinta internet banking-ului sunt foarte buni…produsul lor a fost desemnat produsul anului 2008- cel mai sigur de pe piata romaneasca.

  3. Luca zice:

    rolul stress testului nu este de a merge la n sucursale ale aceleiasi banci pentru a vedea daca am dreptate sau nu.
    seria este destinata a stirni interesul vostru pentru a incerca prin experienta proprie serviciile bancare.

    am spus si o repet, as vrea ca toata lumea sa faca stress teste. daca exista interes, deschid un blog dedicat acestui subiect 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.