Finante personale

Cite ceva despre bugetulfamiliei.ro

, Lasa un comentariu

bugetulfamiliei.ro este un site informativ pe teme de finante personale, realizat cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, cu participarea Junior Achievement, Provident Financial (institutie de credit non-bancara) si alti citiva parteneri.

Trebuie sa spun ca am plecat de la o idee preconceputa in momentul in care am cautat bugetulfamiliei.ro

Credeam ca investigatia mea va duce la descoperirea unei resurse fara mare importanta, un site facut ca sa fie facut. Am inceput sa-l frunzaresc, plictisit, incerind sa navighez prin structura lui destul de ramificata.

Iata sectiunile sale:

  • ghidul tau
  • calculeaza-ti bugetul
  • intreaba expertul
  • contacte utile
  • noutati
  • glosar

Ghidul tau

De fapt sint mai multe ghiduri, pe urmatoarele subiecte:

  • buget
  • strategie
  • economii
  • credit
  • asigurari
  • taxe
  • pensie
  • legislatei

Subiectele sint pe cit de variate pe atit de generoase. Fiecare dintre ghiduri este prezentat in format html, pe sectiuni dar exista si un fisier pdf care contine intreaga informatie.

Am frunzarit in viteza aproape toate ghidurile si m-am oprit, curios, la cel despre economii si investitii. Intr-un paragraf de sase-sapte rinduri am gasit condensata intreaga istorie a banilor care eu am tratat-o in trei articole separate din seria Dincolo de bani.

Despre economii si investitii, paragrafe la fel de concentrate. Informatia mi s-a parut simplista si generalizatoare. Dar dintr-o data mi-am dat seama de un lucru: daca eu ar fi trebuit sa condensez acest subiect in acelasi spatiu, nu stiu daca l-as fi facut mai coerent. Cine a alcatuit textele are o capacitate deosebita de sinteza. Dar ele sint doar o introducere intr-un subiect de o vastitate aproape dezarmanta.

Inclin sa cred ca materialele au fost furnizate in mare parte de Junior Achievement, pentru ca se vede mina de profesionist, nu e o incropeala facuta la reprezeala.

Calculeaza-ti bugetul

Am fost dezamagit de greutatea cu care se foloseste aceasta unealta web de calculare a bugetului. Am putut sa fac o comparatie cu mycash.ro, care functioneaza mult mai bine si mai intuitiv. Cu toate acestea m-am incapatinat sa merg pina la capat pentru a vedea rezultatul final.

Am ales un buget de adolescent, am introdus datele cerute (cit primesc de la parinti, cit consum cu diferite chestuieli) si am spus ca vreau sa-mi cumpar o masina in valoare de x lei. La final, supriza: programul mi-a spus ca in ritmul actual de economisire, mi-as putea lua masina dorita in 125 de ani.

Excelent! A fost un moment de AHA! Mi-a trecut iritarea dupa completarea greoaie a rubricilor si mi-am zis: eu am fost atent sa pun mai putine cheltuieli decit venituri si am obtinut un rezultat… centenar. Un tinar probabil ar fi iesit la minus. Cel putin isi va da seama ca nu are nici o sansa, din bugetul lui de adolescent, sa faca ceva in viata.

La final, programul tot greoi este. Ramine doar buna intentie.

Intreaba expertul

Multe intebari. Functionalitate deloc intuitiva. Sint numai intrebari, una dupa alta, listate acolo, fara raspunsuri. Dintr-o inspiratie de moment am dat click pe o intrebare si a aparut raspunsul.

Am tot dat click pe intrebari, curios ce spune expertul. Generalitati. „Ce altceva ar putea sa spuna?” zici tu.

Pai sa zica ceva concret! Si eu primesc tot felul de intrebari, desi nu sint expert 🙂 dar ma straduiesc sa dau informatii, mai indic o adresa de web, o carte, in nici un caz nu ma limitez la pareri generalizatoare, doar cind intrebarea nu are tinta precisa.

Contacte utile

Este o lista de link-uri web.

Noutati

Stiri cu importanta tintita pentru finantele personale. Apreciez pozitiv ca sint aduse la zi.

Glosar

Un dictionar de termeni de finante personale. Bine venit.

Nu stiu care a fost motivul aparitiei acestui site. Poate informatia (in spate e ANPC si JAR), poate reclama mascata (Provident). Din cite vad eu, pare a fi o initiativa fara o linie clara. E si una si alta

Dar in desertul informational din Romania, unde subiectul „finantele personale” e atit de greu de gasit, bugetulfamiliei.ro ramine o oaza, cu calitatile si defectele ei, dar totusi o oaza. Cine strimba din nas si critica, n-are decit sa faca el mai bine (eu am dreptul sa strimb din nas…).

Daca ar fi sa dau o nota, as spune ca merita din plin un 8 (opt), mai mult pentru intentie decit pentru calitate. De aceea va recomand sa luati la frunzarit acest site, pentru ca timpul acordat nu este timp pierdut. Daca nu altceva, veti recapitula notiunile de finante personale pe care le aveti si, poate, veti gasi citeva informatii noi.

Multumesc Isei pentru ca mi-a indicat adresa site-ului.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.