Finante personale

Cc: Managementul cheltuielilor nu este suficient (partea I-a)

, 2 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Economisirea are o conotatie negativa

… mai ales la generatia tanara pentru ca aparent nu produce decat frustrari si pare sa nu imbunatateasca situatia financiara a celui care o foloseste. Adolescentii de astazi vad cum parintii lor se straduie sa puna bani deoparte, fac sacrificii zi de zi si luna de luna iar la final banii pe care ii strang nu aduc prosperitatea visata.

Erodate de inflatie si de taxele bancare (taxe de administrare a contului, de retragere, de-alte-chestii-inventate-de-banca), depozitele de prin banci sau banii pusi “la saltea” ajung cat sa acopere golurile aparute in fondurile proprii, produse de micile atacuri pe care statul si soarta le pune la cale asupra banilor nostri.

Tinerii sub 18 ani observa cu acuitate esecul si il taxeaza. Pe nesimtite, pornita din frustrare si din presiunea societatii care stimuleaza individualismul, apare “filosofia” care te indeamna sa-ti cheltui banii de indata ce apar, in ideea ca “trebuie sa te simti bine cat poti”, stimulat de esecul “babacilor care au economisit toata viata dar tot in saracie vor muri”.

Automat, psihologia de grup arata cu degetul spre cei care incearca sa-si gestioneze banii si ii eticheteaza ca “zgarciti, scartari, oameni care se scranciobesc de catava leoti” – am cautat in DEX atat “scranciobesc” cat si “leoti” dar nu am gasit nimic, probabil sunt cuvinte din jargonul de cartier…

Esecul tentativei de economisire este evident

Cauza lui nu sta in ineficienta procedeului, ci in aplicarea lui deficitara. A economisi nu este suficient.

Intr-un articol anterior incercam sa va propun un termen nou si o abordare pe masura: managementul cheltuielilor. El este alternativa la economisire si consta in gasirea unor solutii ingenioase care iti permit sa nu-ti reduci standardul de viata dorit chiar daca aloci mai putin bani pentru nevoile tale.

Am avut un dialog interesant cu un cititor in care argumentam ca astfel se creeaza bani (nu prin multiplicare ci prin gestionarea eficienta a celor existenti, fapt ce produce plus-valoare care se concretizeaza in bani disponibili). Am mai spus ca e bine sa tii o evidenta a banilor ce raman in plus prin managementul cheltuielilor si ca e necesar sa te recompensezi pentru acest comportament pentru ca el sa devina obisnuinta.

Articolul de azi porneste de la aceste premise si trece mai departe spunand apasat: NU ESTE SUFICIENT. Pericolul esecului te paste dupa colt pentru ca cei mai multi oameni, dupa obtinerea acestei victorii partiale in finantele personale, vor face, aproape fara exceptie, urmatoarele greseli:

 1. banii ramasi excedentari, obtinuti prin managementul cheltuielilor, vor fi folositi pentru consum;
 2. (derivat din 1) banii excedentari nu sunt folositi in investitii pentru a crea alti bani.

Tu nu faci la fel? Dupa ce faci economie (inca nu te-ai obisnuit cu termenul managementul cheltuielilor si cu noua sa abordare) te feliciti pentru succes si iti cumperi ceva cu banii ramasi. Punct. Rezultatul?

Ajungi de unde ai plecat. Ai inregistrat un esec major in momentul in care banii obtinuti prin efortul tau nu fac ce trebuie sa faca (sa produca alti bani) ci se pierd in consumul de bunuri. Situatia ta financiara nu se imbunatateste, sacrificata pentru un sentiment pasager de placere facila pe care il obtii in momentul in care iesi din magazin cu produsul dorit. Solutia?

Iti propun un plan in patru puncte care ar trebui sa-ti aduca beneficii si sa-ti imbunatateasca situatia financiara, daca il aplici de fiecare data. In articolul viitor!

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cc: Managementul cheltuielilor nu este suficient (partea I-a)

 1. george48 zice:

  Cu problema asta ma confrunt si eu de multa vreme si nu am gasit inca o solutie viabila pentru rezolvarea ei.
  Situatia a devenit si mai dramatica de la inceputul anului cand Bursa de la Bucuresti a inceput sa porneasca pe un trend descendent o data cu toate economiile mele.
  Noroc ca am renuntat la timp sa mai continui.
  Acum sunt iarasi intr-o perioada de cautare a unor noi oportunitati.
  Poate cu ajutorul noului plan propus de tine sa reusesc sa ies din impas si sa-mi imbunatatesc finantele personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.