Investitii la bursa

Pregatirea psihologica si rolul emotiilor in trading

, 4 comentarii

Tradingul este un joc al mintii si al emotiilor.

Cel mai adesea trecuta cu vederea, mai ales de catre traderul incepator, relativ putin abordata de cartile de specialitate, pregatirea psihologica in trading este unul din cei trei stilpi fundamentali ai succesului in aceasta activitate, cel mai important – dupa parerea mea. Oricit de bine ai sta cu teoria, oricit de exacte ar fi analizele pietei pe care le faci, oricit de ingenioasa si eficienta ar fi metoda ta de trading, daca nu ai nervii si disciplina sa o aplici intocmai vei suferi un esec rasunator.  Acest adevar puternic este rareori auzit prin articole si pe la seminariile de trading.

S-au scris carti geniale pe acest subiect si probabil se vor mai scrie. Va recomand doua dintre ele, care m-au influentat profund in activitatea mea de trader, avind o netagaduita actiune pozitiva asupra rezultatelor  in investitii:

Mark Douglas: Trading in the Zone: Master the Market with Confidence, Discipline and a Winning Attitude

Mark Douglas: The Disciplined Trader: Developing Winning Attitudes

Sint carti esentiale, care n-ar trebui sa lipseasca din biblioteca traderul, indiferent ca este incepator sau veteran.

Tinind cont de intinderea subiectului, un articol are capacitatea de a acoperi doar citeva din punctele esentiale. Voi incerca sa ating in trecere elementele principale, atit cit sa va deschid apetitul pentru lectura.

De ce pregatirea psihologica este atit de importanta?

Pentru ca tradingul este in esenta o activitate legata de bani. Iar banii au o nemaipomenita incarcatura emotionala. Ei detin capacitatea de a ne:

  • hrani
  • asigura un adapost
  • furniza ajutor in caz de boala (prin acces la medicamente si tratamente) – aceste trei puncte fiind valabile si pentru cei dragi noua: familia
  • furniza satisfactii (indiferent ca e vorba de status social, acces la lucruri si servicii pe care le dorim)
  • indeplini visele
  • da posibilitatea sa ne exprimam personalitatea

M-am oprit (sper ca la timp!) din aceasta insiruire pentru ca articolul de fata nu se refera la bani. Dar privind lista de mai sus (care este cu adevarat incompleta)  ne putem da seama de impactul colosal pe care il au banii asupra laturii emotionale a psihicului nostru. Pentru ca fiecare in parte si toate punctele enumerate luate la un loc au un ecou fantastic in viata noastra emotionala.

Din cauza acestei legaturi deosebit de puternice cu structuri fundamentale, atavice ale creierului (se stie ca emotiile isi au gazduirea in zonele stravechi ale sistemului nervos central), toate activitatile  legate de bani sint in esenta activitati cu latura emotionala. Putini sint aceia care reusesc sa-si controleze emotiile cind e vorba de finante. Iar cei care reusesc ajung negresit bogati. Din acest punct de vedere, emotiile au o dubla influenta asupra abilitatii noastre de a face trading.

Latura externa

Tinind cont de ideile exprimate mai sus, nu pot sa nu privesc bursele lumii in special si activitatea financiara legata de ele in general ca exprimari ale emotiilor umane. Citeodata acest adevar esential transpare din expresiile celebre enuntate de cunoscatori. Se aminteste deseori de „spiritul de turma al investitorilor”, de cele doua forte fundamentale care misca piata: lacomia si frica.

Aceasta perspectiva iti schimba fundamental modul in care privesti bursa si iti da posibilitatea de a accesa metode deosebit de puternice care sa iti ghideze deciziile de trading. Daca nu iei in considerare aceste aspecte vei fi expus esecului. Aceasta latura externa a procesului emotional al tradingului are functii de analiza a pietei si este mai des intilnita in literatura de specialitate decit celalalt segment:

Latura interna

Aici vorbim despre pregatirea psihologica propriu-zisa. E vorba de noi, de fiecare, de structura noastra psihologica si de modalitatile in care reactionam. Subiectele sint multiple:

  • relatia cu banii
  • relatia si reactivitatea fata de  stres (inclusiv toleranta la stres)
  • disciplina interioara
  • autocontrolul
  • capacitatea de a suporta esecurile (in special esecurile repetate)
  • capacitatea de a trata esecul si succesul in acelasi fel

Nu pot sa nu amintesc un citat extraordinar care imi place atit de mult:

“In fiecare oportunitate de trading trebuie sa combini disciplina unui sfint cu tenacitatea unui buldog.”

Alan S. Farley

Ambele calitati enuntate de Farley au de-a face cu latura emotionala a creierului, nu cu cea analitica.

Tradingul este o indeletnicire cum nu e alta. In trading, esecul este insotitor constant.

Scoala si societatea ne-au invatat sa privim esecul ca o latura negativa in activitatea noastra. Ne-au sugerat sa suprimam esecul, sa-l tratam ca pe un aspect nedorit, distructiv. In trading, aceasta abordare este cit se poate de nepotrivita.

Esecul este parte din munca traderului. El trebuie imbratisat si gestionat, nu hulit si evitat. Cind vei intelege acest lucru, vei face un mare pas inainte in drumul spre excelenta in trading.

Atentie, nu spun ca e bine sa pierzi. Trebuie sa intelegi ca pierderea e inevitabila. Tocmai din aceasta cauza este esential s-o gestionezi, s-o minimalizezi si s-o aduci intotdeauna sub nivelul profitului. Aici intervine celalalt stilp al succesului in trading, money managementul. Dar ca de obicei, nici cea mai buna metoda de gestionare a banilor nu are nici o valoare fara disciplina autoimpusa.

Facind citiva pasi in spate vei vedea tablou general al succesului, care iti spune ca pregatirea psihologica este cheia, liantul care tine laolalta aborarea ta personala in acest domeniu atit de greu. Ca urmare trebuie sa-i acorzi o importanta covirsitoare, cea pe care o merita.

Cum? Citind articole si carti pe acest subiect, invatind metodele de disciplina interioara si autocontrol, exersindu-le zi de zi, urmarind permanent setul de reguli pe care ti le-ai ales ca ghid spre succes. Daca vei face acest lucru, vei reusi sa controlezi acel spirit aparent incontrolabil al vietii tale psihice: propriile emotii.

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Pregatirea psihologica si rolul emotiilor in trading

  1. titanium.fla zice:

    cica zicea un trader, odata, ca s-a dus la hedge fund-ul lui George Soros, cu scopul de a-si oferi serviciile de trader si Soros l-a intrebat cat a pierdut cel mai mult in activitatea lui de trader, si trader-ul a raspuns: „in jur de 1 milion de dolari”. Si Soros cu parere de rau i-a zis: „nu poti sa lucrezi la fondul meu de investitii inca, trebuie sa mai pierzi pe cont propriu inca vreo 4 milioane”.

    hi hi hi

    hi hi hi

  2. Luca zice:

    sint multe din astea 🙂

    (cea de mai jos e adaptata)
    un renumit conducator de hedgefund avea un trader foarte bun.
    piata o ia razna si firma pierde 10 milioane de dolari. traderul vine la seful lui si zice:
    -sefu’ am dat-o in bara. uite demisia mea.
    da sa plece dar seful il opreste:
    -unde pleci? demisia nu se accepta.
    traderul se uita cu o mutra intrebatoare.
    -esti cel mai valoros angajat pe care il am. tocmai am investit in educatia ta 10 milioane de dolari!

  3. Pingback: Money management sau protectia banilor in trading | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.