Investitii la bursa

Ordinea pasilor in trading

, , Lasa un comentariu

Cuprinsul seriei Primii pasi in trading

  1. Trading – o notiune polisemantica
  2. Lista de necesar pentru a face trading
  3. Ordinea pasilor in trading

Platitudinea zilei:
„Pe lumea asta, lucrurile se fac intr-o anumita ordine. Nu alergi inainte de a invata sa pasesti.”

Tradingul are o atractie magnetica. Cei care afla despre aceasta modalitate de a face bani, acceseaza instantaneu cliseele culturale pe care le livreaza lumea filmului sau a televiziunii: traderii sint persoane care au o viata interesanta, o munca usoara, care se poate face la computer, au timp si bani din belsug.

„Asta e de mine”, isi spune omul si incepe sa se informeze despre trading (daca o face). Dupa citeva articole citite sau o carte rasfoita in graba, isi sparge pusculita si numara tremurind sa vada daca are treisute de dolari pentru a-si deschide un cont.
Are. Deschide contul la broker, prin internet, se duce la banca, face transferul de bani. De indata ce banii sint accesibili se arunca si lanseaza primul ordin. Apoi altul, si altul, pina se trezeste, dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de timp (in functie de toleranta la risc) ca nu mai are bani cu care sa tranzactioneze. Isi spune: „E imposibil sa faci bani din trading” dar nu se gindeste ca poate n-a facut toti pasii necesari sau ca i-a facut in ordinea in care nu trebuie.

Exista o succesiune normala in orice activitate. Ca sa reusesti, prima data trebuie sa inveti, apoi sa te antrezenzi, apoi sa lucrezi. Nu se poate altfel. Daca tu crezi ca esti mai destept si poti sa revolutionezi aceasta ordine a lucrurilor, esti liber sa incerci. Pe riscul tau.

Eu iti propun altceva. Mergi pe calea batuta de atitia altii, care precis ti se va parea mai lenta, plictisitoare si solicitanta, dar care te poate pazi de neplacerile unui faliment financiar fulgerator. Pasii sint urmatorii:

Invata

E de bun simt. Te poti duce la un examen incercind „sa te descurci”, sa duci profesorul cu vorba sau sa-l farmeci cu privirea. E posibil sa reusesti. Dar la „examenul” de trading, profesorul este piata si este un profesor neiertator. Te rade intr-o clipa, iti devoreaza contul cu o viteza uimitoare.

Asa ca mai bine pregateste-te. Ia informatiile la rind: prima data cele de ordin general, pentru a-ti da seama cu ce lingura se maninca tradingul. Iti alegi o piata care crezi ca ti se potriveste si apoi incepi sa o studiezi. Alegi metode de trading care se caleaza pe toleranta ta la risc. Inveti, cauti, intrebi pe altii care au facut trading in acest fel.

Nu uita: trebuie sa inveti continuu, sa fii la curent cu tendintele si metodele de trading care apar. Altfel trebuie sa platesti pretul. Iar in trading, pretul este singele afacerii tale: banii.

Exerseaza

Dupa ce ai citit suficient cit sa poti sa te hotarasti pe ce piata vei tranzactiona si cu ce metoda, e timpul sa exersezi. Exista doua variante: paper trading si parareal.

Prima dintre ele presupune exercitiul pe date istorice iar cea de-a doua tranzactionarea cu bani virtuali, urmarind cotatiile pietei si aplicind metoda ta de trading. Poti afla mai multe detalii in acest articol.

Trebuie sa exersezi pina cind metoda pe care o folosesti iti intra in obisnuinta. Vei stii ca ai atins acest punct in momentul in care lucrurile merg de la sine, usor, fara stres legat de executia metodei. Atunci esti pregatit sa intrii in real.

Alege brokerul si deschide un cont

Nu poti tranzactiona daca nu ai un broker. Un broker te leaga de piata si iti executa ordinele de tranzactionare. Calitatea brokerului conteaza enorm pentru supravietuirea ta in domeniul tradingului. Un trader bun poate supravietui unui broker slab dar un trader novice n-are nici o sansa. De aceea este esential sa alegi in cunostinta de cauza.

Din pacate brokerii buni sint scumpi. Nu ca ar avea taxe de tranzactionare mari. Din contra, un deep discount broker iti ofera servicii la cele mai mici preturi din bransa. Dar deschiderea unui cont la un broker bun e similara cu accesarea unui club de elita: taxa de intrare e mare. Cerintele minime incep la 5000 de US$ si continua, in sus. Brokerul meu cere in acest moment o suma minima de 10.000 US$ pentru a deschide un cont. Acesti bani nu se pierd. Ei vor fi banii cu care iti alimentezi contul si vei tranzactiona. Dar trebuie sa ii ai in momentul in care vrei sa incepi.

De aceea trebuie sa cauti o solutie de compromis si sa alegi un broker mai putin performat dar a carui cerinte financiare ti le poti permite.

Intra in real

Ai trims banii, contul e activ. Vrei sa incepi imediat. Greaseala!

Activarea contului nu e momentul inceperii tranzactiei. Trebuie sa faci exact ce ai exersat in paper trading si in parareal: sa urmaresti piata, sa aplici regulile de analiza ale metodei tale si, in momentul in care apare un semnal de investitie sa lansezi ordinul. Numai atunci.

Daca ai dat primul click si banii tai au intrat in piata, ai trecut pragul. Dar asta nu inseamna ca esti un trader in adevaratul sens al cuvintului. Trebuie sa treci testul timpului. Trebuie sa faci bani. Drumul e abia la inceput.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.