Finante personale

Cc: Computerul ca unealta pentru a face bani

8 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in blogul Simonei, TUALEGI.NET

Citesti acest articol, deci esti unul dintre adolescentii norocosi care poate sa aibe acces la un computer. Trebuie sa intelegi ca beneficiezi de un privilegiu pe care nu il au toti tinerii din Romania.

Chiar daca aceasta problema este rezolvata pentru tine, voi incerca sa ofer citeva solutii pentru cei care nu sint asa de norocosi. In cazul in care cunosti asemenea oameni, e bine sa le spui:

Cum poti avea acces la un computer daca nu ai unul

 • cel mai simplu ar fi sa utilizezi computerul de la scoala. In general, toate scolile din orasele romanesti au computere, multe din scolile comunale au laborator de informatica. La sate, incet dar sigur, incep sa apara.
  Sint sigur ca poti avea acces la un computer dupa orele de scoala. Iti trebuie doar un pic de curaj si de tact cind abordezi problema cu profesorul de informatica sau de matematica ce are in grija computer. Spune-i direct: ca nu ai unul acasa si ca ti-ar ajuta mult sa ai acces la el. Cind te intreaba pentru ce, spune-i ca vrei sa inveti sa-l folosesti. Nu faci nimic ilegal. Vei folosi computerul nu pentru a printa bani 🙂 ci pentru a scrie, pentru a prelucra imagini, pentru a invata sa folosesti progame de calcul tabelar ca Excel sau Open Office
 • roaga un prieten care are computer sa iti permita accesul ocazional. Ofera-i ceva in contrapartida: orice crezi ca are nevoie: sa-l ajuti la teme, sa-l inveti schema la fotbal pe care o stii doar tu. Orice il intereseaza.
 • mergi la biblioteca. In orasele mari sint biblioteci care permit accesul la un computer ce are, de mutle ori, legatura la internet. Fii dragut cu bibliotecara, cumpara-i din cind in cind o atentie mica sau pur si simplu roag-o, explicindu-i pentru ce ai nevoie de calculator
 • nu-ti fie rusine sa ceri. Scrie un anunt intr-un ziar de anunturi gratuite prin care rogi persoanele generoase sa iti doneze un computer. Sint multi oameni care sint dispusi sa faca asemenea gesturi. Nu ai nevoie de un computer performant: orice vechitura, chiar si un 486 este suficient ca sa ruleze o suita Office veche si un program bazic de prelucrare de imagine (e tot ce ai nevoie).
  Cind scrii anuntul, incearca sa-ti detaliezi situatia (parintii se descurca greu cu finantele) si pentru ce ai nevoie (pentru a invata sa operezi un computer, lucru ce te ajuta in viata pentru obtinerea unei slujbe mai bune)

Ce programe ai nevoie

Cum spuneam mai inainte, vei avea nevoie de o suita tip Office. Daca ai instalat Microsoft Office e foarte bine. Daca nu, poti folosi un program gratuit, Open Office, pe care il folosesc si eu. E exceptional si permite salvarea fisierelor in format Microsoft Office.

Word – este un program de prelucrare de text. E esential sa poti scrie texte pe care sa le poti tipari. Nu conteaza ca e vorba de o scrisoare, de o tema la Limba Romana, de un articol pentru revista scolii sau orice altceva. E important sa stii sa folosesti un asemena program pentru ca vei avea nevoie.

Foloseste cit mai multe facilitati. Invata cum se insera tabelele, cum se pun imagini in text, cum se formateaza (aranjeaza in pagina) textul. Pentru aceasta foloseste fisierele de ajutor si template-urile (fisierele de model).

Excel – pentru a face bani si pentru finantele personale este poate cel mai important program pe care il vei folosi. Este un program de calcul tabelar care permite prelucrarea datelor in general si a numerelor in special. Cu el iti vei tine evidenta cistigurilor si cheltuielilor, iti poti urmari cistigurile la bursa (la care, pina la 18 ani, investesti cu bani virtuali), iti poti face evidente si urmari proiectele pe care le desfasori.

Iti recomand sa inveti limbajul de programare (fie ca e vorba de Office sau Open Office) pentru ca el permite realizarea analizi detaliate si complexe ale datelor.

Power Point – este un program de prezentare. Este bine sa inveti sa-l folosesti. Il poti folosi la scoala pentru a prezenta o lectie in cadrul orelor sau un proiect la o sesiune de comunicari dar, cel mai important, il poti folosi pentru o prezentare de impact maxim daca ai o idee de afacere. Fie ca trebuie sa-ti convingi parintii, prietenii sau un eventual investitor sa contribuie cu bani la materializarea ideei tale, aceasta prezentare te va ajuta enorm.

Photoshop sau Gimp – sint programe de prelucrare a imaginii. Ele decupeaza, coloreaza, transforma orice imagine la dorinta, fie ca e vorba de poze sau imagini de sinteza. Poti adauga text la imagine, o poti mari, micsora, modifica luminozitatea sau culorile.

E foarte important sa stii sa folosesti un asemenea program. O prezentare in Power Point are mai mare impact daca va contine imagini. Daca faci un site pe internet, iti trebuie imagini. Daca scrii un articol, iti trebuie imagini. Nu uita, o imagine buna spune mai mult decit o mie de cuvinte!

Mai sint si alte programe, legate de internet, pe care le voi aborda intr-un articol viitor.

Cere ajutor

Sint sigur ca inceputul va fi greu, ca te vei impotmoli des si vei crede ca nu poti sa te descurci. Intreaba pe cei care stiu. Vorbeste cu un prieten care are computer sau chiar cu profesorul de informatica sau matematica. Incearca sa-l cauti cind e mai putin aglomerat, de preferinta in laboratorul de informatica pentru a putea sa iti arate concret cum se rezolva problema ta.

Computerul e aliatul tau

Daca esti in stare sa folosesti aceste programe, nu vei avea nici o problema sa te angajezi, chiar daca ai terminat doar zece clase. Nu iti recomand sa te lasi de scoala, din contra! Dar e bine sa intelegi ca abilitatea de a folosi calculatorul este un avantaj enorm in viata. E bine sa-ti creezi acest avantaj.

Comentarii

comments

Standard

8 gânduri despre „Cc: Computerul ca unealta pentru a face bani

 1. Hmmmmmm….
  n-or prea fost vizitatori.
  Oare sunt mai putin interesante chestiile pentru tineret? sau toata lumea prin vacanta?

 2. eugeniu zice:

  Daca vrea cineva un pc, ii pot oferi eu unul. Nu este performant, este vechi dar inca poate fi folosit. Vreau sa scap de el.

 3. Poate cineva care „le are” cu IT-ul poate sa faca un portal de anunturi cu calculatoare si componente gratuite, sau de vanzare second-hand.

 4. Luca Dezmir zice:

  am o idee de proiect si pe tema asta 🙂 dar stai sa-l urnesc pe cel de educatie a tinerilor

 5. Sorin zice:

  Nu este interesant deoarece cei ce au citit articolul, au acces la un calculator si la net. Pentru cei ce nu au trebuie gasite ale modalitati de a fi incitati.

 6. Forray Gyorgy zice:

  Accesarea internetul se poate face gratis doar cu buletinul si din incinta Iulius Mall.
  Intrebarea este,cat va dura?

 7. Forray Gyorgy zice:

  Este vorba de Mallu din Timisoara.
  Standu este amenajat in partea stanga la intrarea dinspre BCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *