In atentia mea

Cc: Blogul ca unealta de dezvoltare personala

, 5 comentarii

Cuprinsul seriei Blogul ca unealta de dezvoltare personala

  1. Cc: Blogul ca unealta de dezvoltare personala

Acest articol a aparatu ca si guest post in blogul lui Adrian Soare, Succes Dublu.
Viteza si amploarea fenomenala cu care s-a raspindit aceasta activitate online la nivel mondial nu inceteaza sa ne uimeasca. Nu ma voi ocupa de latura de business a blogului (promotion, PR, chiar vinzare…) ci de latura personala a acestui fenomen.

Dincolo de faptul ca a avea blog este o chestie la moda, este o metoda de a-ti „ajusta” imaginea, de a te socializa, blogul poate avea aspecte pozitive la care nici nu se gindesc cei care il folosesc.

Familiarizarea cu mediul web si multimedia

Platformele de blogging cele mai populare la ora actuala, WordPress si Blogger sint notorii pentru usurinta cu care pot fi folosite. Sint intuitive, ergonomice si sufera un proces continuu de adaptare la utilizator, mai ales WordPress.

Pe masura ce se obisnuieste cu ele, bloggerul are tendinta de a exploata cit mai multe din functionalitati. Incepe sa se joace cu aspectele multimedia. Introduce imagini, face albume de fotografii, e tentat sa foloseasca si continut video. Cind abordeaza aceste modalitati de expresie, se loveste de probleme pe care nu le-a intilnit pina atunci: selectia subiectului, filtrarea pe categorii de calitate, editare de imagine, paginatie. Desi nu le percepe ca atare, le face. Este nevoit sa caute solutii pentru ca imaginile si secventele audio sau video sa aibe o prezentare cit mai buna. Asa ajunge sa utilizeze Photoshop, Gimp, Windows Movie Maker, ca sa dau doar citeva exemple de programe uzuale.

Dezvoltarea abilitatilor de comunicare

Ca blogger esti expus public. Multi dintre cei care incep un blog nici nu-si dau seama de asta. Dorit initial pentru a furniza o platforma de comunicare pentru prieteni, blogul ajunge sa atraga oameni cu preocupari si pasiuni similare, care simt nevoia naturala de a se angrena in discutii. Bloggerul incepe sa fie abordat, laudat sau criticat. Incearca o gama larga de interactiuni cu cititorii, la care este nevoit sa raspunda nuantat.

Cele mai stresante sint mesajele critice sau cele care ataca direct. Reactiile sint variate, de la a tine lucrurile in friu prin moderarea comentariilor (in acest caz pur si simplu se sterg comentariilor ofensatoare) pina la a lasa blogul deschis la orice reactie si de a gasi modalitatea de a raspunde la atacuri. Oricare ar fi abordarea bloggerului, el trebuie sa faca fata unei situatii noi: cea in care agresiunea verbala se face mult mai usor decit in viata reala, fiind favorizat de falsa anonimitate a netului.

Imbunatatirea capacitatilor de exprimare literara

A scrie un blog este o activitate repetitiva. Si ca orice astfel de activitate, ea se moduleaza permanent printr-un proces de feed-back, ce duce la imbunatatirea calitatii actului propriu-zis.

Rezultatele se materializeraza direct proportional cu frecventa cu care postezi. Daca ai un minim de dorinta de a progresa, vei experimenta, pe nesimtite, o imbunatatire a scrisului. Netul este plin de unelte ajutatoare, de la dictionare online la articole de blog despre cum sa scrii ( Dragos Manac ,motivational.ro) Daca ai putin talent, lucrurile pot evolua. Sint multe cazuri de bloggeri care au fost abordati pentru a colabora cu alte bloguri sau chiar pentru a scrie carti!

Valoarea terapeutica a scrisului

Chiar daca nu ai talent deosebit, scrii numai pentru prieteni sau… pentru tine, blogul te ajuta sa scapi de stres. Este o unealta fenomenala pentru a-ti descarcare emotiile, pozitive sau negative. Majoritatea bloggerilor scriu reactiv, vis-a-vis de o intimplare fericita sau de o experienta care i-a marcat. In loc sa se duca la preot sau sa discute cu un psiholog, ei isi organizeaza propria sedinta de psihanaliza. La momentul oportun, exact cind au nevoie de ea. Dupa ce au terminat de scris, experimenteaza o senzatie pozitiva de satisfactie, de calm si bine, prin eliberarea tensiunilor psihologice, pentru ca tensiune este si cea determinata de un noroc subit care te loveste si cea legata de un ghinion persistent .

Respectul de sine

Un cistig colateral dar deosebit de important este cel al notorietatii. Un blogger va gasi negresit pe net persoane cu care sa aibe afinitati. Acestea au tendinta de a-si exprima compatibilitatile si de a initia legaturi de prietenie. Apare un feed-back pozitiv care intareste respectul si increderea in sine, mai mult decit ar putea sa o faca orice sedinta de psihoterapie.

Deci?

Cred ca aceste aspecte sint suficiente pentru a fi o invitatie. Daca pina acum nu ai un blog, n-ar fi rau sa pornesti unul. Nu conteaza despre ce scrii, nu conteaza cit de bine scrii (la inceput), atita timp cit vei incerca sa progresezi, cit vei avea dorinta de a continua, blogul o sa te ajute sa-ti dezvolti calitati si aptitudini care te vor ajuta in viata.

foto: Laughing Squid

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Blogul ca unealta de dezvoltare personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.