Finante personale

O posibila solutie pentru pensionari

, 6 comentarii

Cea mai defavorizata categorie de cetateni sint pensionarii. Pensia lor este foarte mica, de multe sub pragul subzistentei. Nu inteleg cum unii pensionari pot sa se descurce cu 300 de lei pe luna, cind intretinerea la bloc este enorma iar medicamentele sint tot mai scumpe. Este o tragedie despre care se vobeste putin. De cele mai multe ori suferinta le este amplificata de singuratate.

Acesti oameni, daca mai au putere, nu contenesc sa blameze statul pentru situatia in care se afla. Pentru multi dintre ei exista solutii de imbunatatire a vietii, solutii necunoscute din ignoranta sau refuzate din orgoliu. Ma refer la cei care au o sanatate suficienta pentru a le permite o activitate fizica moderata.

Am sa incerc sa schitez o posibila modalitate de imbunatatire a situatiei financiare a unui cuplu de pensionari care au un apartament intr-un oras mare si care sint capabili sa intretina o gospodarie.

  • vindeti apartamentul din oras. La ora actuala, in functie de numarul de camere si de pozitionare se poate obtine intre 40 si 110 mii de euro
  • cumparati o casa la tara, micuta, cu maxim doua camere, dar care sa aibe teren suficient (cel putin  2000 mp, usor de gasit in sate). O asemenea casa se poate cumpara, cu ceva noroc, cu 20.000 de euro
  • la ora actuala, cu un minim de investitie, se poate amenaja o baie si o bucatarie, cu apa calda /rece , cu ajutorul unui hidrofor si a unui boiler pe curent. Custul intregii amenajari, facuta cu mesteri locali si cu materiale ieftine (gresie si faianta de diferite culori, cumparata ca si capat de serie, fitinguri si baterii cumparate la reduceri, etc.) nu depaseste 1500 de euro.
  • incepeti sa cultivati legume, zarzavaturi si fructe pentru consumul propriu. Excesul poate fi trimis copiilor de la oras sau vindut la en-gros-istii de legume, unii dintre acestia se perinda prin sate dupa marfa proaspata.
    Facuta cu moderatie, munca in gradina poate fi o sursa nebanuita de sanatate.
  • cresteti gaini pentru oua si carne. Se pot creste cu minim de efort si nu sint pretentioase.
  • cumparati de la ciobanul din sat citeva oi si dati-le acestuia in custodie. El isi va retine o cota din produse (lina si lapte) si veti avea brinza de oaie. Cu timpul, puteti achizitiona alte oi si astfel va creste profitul, care poate fi transformat in bani
  • in gospodarie incercati solutii simple de a reduce cheltuielile, cum ar fi prepararea apei calde menajere pe timpul verii cu ajutorul unui butoi vopsit in negru, suspendat la inaltime si orientat spre sud.  Daca cititi acest articol, inseamna ca aveti acces la internet, unde gasesti o multime de idei de economisire a banilor in gospodarie!
  • banii ramasi dupa mutare se pot investi in mai multe modalitat, unele dintre ele foartei simple, care nu necesita decit atentie: depozite bancare sau fonduri de investitii.
  • o buna metoda este de a cumpara in oras o garsoniera sau chiar un apartament (daca ramin suficienti bani) si a le inchiria
  • se poate cumpara pamint. Daca sinteti suficient de activi si priceputi, puteti mentine un fond de rulment cu care sa tocmiti lucrarile agricole, de la arat la recoltat. Puteti sa vindeti produsele recoltate. Profitul e frumusel. Daca nu, dati pamintul in arenda si veti obtine ceva bani. Va garantez ca valoare pamintului arabil va creste in timp.
  • daca va tenteaza, puteti folosi un capital de risc, dar nu mai mult de 2000 de euro, pentru investitii la bursa, sub indrumarea unui broker sau, daca va tin curelele, investiti singuri
  • se poate folosi orice combinatie intre metodele de investitie de mai sus. Va recomand sa folositi cel putin doua. Banii nu trebuie pusi in acelasi loc. Daca sint pusi toti la bursa si bursa cade, ati pierdut. Dar daca ati cumparat si citeva hectare de pamint, acestea nu se pierd, chiar daca in anumiti ani recolta e mai slaba.

Pentru a realiza acest plan va trebuie doar o buna sanatate fizica, curaj si hotarire. Dar el este perfect fezabil si va poate scoate din mizeria financiara.

Comentarii

comments

Standard

6 gânduri despre „O posibila solutie pentru pensionari

  1. Jules Verne zice:

    Fain articol, intradevar viata la tara i-ar salva pe multi. In ceea ce priveste jocul la bursa a unor pensionari saraci (care oricum nu se prea descurcau in general, daca stateau pe 300 de lei la oras in apartament, consumind medicamente),nu cred sa fie nici macar unu la un milion in stare de asa ceva. Dar, desigur, ai punctat si aceasta posibilitate, de ce nu.Oricum, un articol excelent!

  2. Feri zice:

    Suna ca un film american, si vad un Clint Eastwood batran cu un pickup truck ruginit in curte, reparand o moara de vant pe acoperisul casei de la tara, dupa ce a lasat in urma un mare oras agitat.

    In realitate, pe masura ce imbatranim, capacitatea noastra de invatare si adaptare scade dramatic in paralel cu starea fizica.

    Dupa o viata intreaga la oras, nu prea stii pe ce parte intra malaiul si pe care parte iese oul la gaina, dupa o viata intreaga de angajat fara initiativa/decizie, nu prea stii cum sa planifici aceste chestii…

    Sfaturile din articol sunt excelente, oare cati din „targetul” lui ar fi capabili sa faca aceste chestii ?

  3. titanium.fla zice:

    O buna sanatate fizica rar e 100% compatibila cu conditia de pensionar, dar parerea mea e ca o viata de pensionar la tara e mai buna decat o viata de pensionar la oras. Daca iti pregatesti din timp o retragere la tara, ai de castigat.

    Luca, nu ai zis nimic de albine, sunt foarte multi pensionari care au stupine, ce e drept sunt oameni care se ocupa de o viata cu asa ceva, dar pentru unii e un mod de viata in sensul ca se poate chiar trai din asa ceva, fara sa apeleze la munci agricole de anvergura.

  4. Luca zice:

    @ Jules Verne, Feri, titanium-fla

    ati punctat foarte bine. dar asa e in viata, nimic nu vine cu 100% conditii propice de realizare. unii nu sint chiar sanatosi, altii au probleme de adaptare la conditii noi. atita timp cit exista dorinta si motivatie, se gasesc solutii.

    e doar o idee. de aceea articolul se numeste „o posibila solutie…”

  5. Luca zice:

    articolul e un cadrul.
    poate fi vorba de albine, iepuri, jderi 🙂 sau viermi de matase.
    nu conteaza ce, atita timp cit aduce foloase materiale sau financiare si iti place acel gen de activitate.

  6. irina reit zice:

    Foarte buna articolul si foarte multumim ca te-ai gandit si la noi……..Comentarii foarte adevarate…….. si cum noi ramanii nu suntem descendenti din lorzi si ledys ne-am putea descurca si cu oul si gaina dar…….avem oarece jena pe la genunchi si solduri etc, Luca ne intelege mai bine… Asadar suntem multi care ne-am bucura daca v-ati uni voi toti si ne-ati sugera ceva ce am putea face pe Internet, asa la puterile noastre….asta pentru cei care nu vom alege din anumite motive, sa plecam la tara.M-as bucura foarte mult daca cererea mea ar rezona cumva…… in cineva…….

    Sa traiti, sa ramaneti sanatosi si mereu sa va ganditi ca…….daca vrea Dumnezeu ne ajungeti urma……..

    O zi racoroasa !!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.