In atentia mea

Cc: Un plan pentru bogatie: legea secventialitatii

, 11 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in blogul Simonei, TUALEGI.NET

Legea secventialitatii spune ca:

Situatia ta financiara de astazi este rezultatul actiunilor tale din trecut. Situatia ta financiara din viitor este rezultatul actiunilor tale de azi.

Din pacate acest lucru este ignorat de marea majoritate a oamenilor. Sintem fiinte reactive: avem tendinta sa actionam numai in urma unor probleme sau nenorociri. Cind iti construiesti o casa, vei considera ca un sistem de alarma este o cheltuiala inutila. Dupa ce te-au vizitat hotii si ti-au furat toate aparatele electronice si bijuteriile, instalezi cel mai sofisticat sistem de urmarire cu camere video, legat la o agentie de paza si protectie. Platesti de trei ori mai mult decit in cazul in care ai fi avut un sistem clasic de alarma. In plus, ai ramas si cu paguba de pe urma hotilor. Asta inseamna sa fii reactiv.

Se spune ca un om obisnuit invata din propriile greseli iar un om inteligent invata din greselile altora. In cazul nostru nu e vorba de greseli, ci de prevedere.

Priveste in jur la cei care cistiga bani multi:

1.un doctor sau un avocat sta bine cu banii. Asta dupa ce si-a frecat coatele de bancile facultatii timp de cinci sau opt ani de zile plus inca vreo cinci pina a devenit cunoscut in bransa sa

2.un om de afaceri poate face o multime de bani. Dar i-au trebuit ani pina si-a gasit produsul sau serviciile potrivite, si alti ani pina s-a impus pe piata.

3.un investitor poate intoarce banii cu lopata. Asta dupa ce s-a straduit ani de zile sa-si faca o seama de conexiuni si relatii si alti ani ca sa stringa capitalul necesar.

4.un trader bun poate sa te ingroape in bani. Pe astia ii vezi cel mai greu, cei mai multi nu se lauda cu ce fac. Si mai putini iti spun ca timp de cel putin cinci ani a stat cu nasul in grafice si a rumegat cifre economice pina si-a dat seama cu ce se maninca profesia, apoi i-au trebuit alti ani ca sa-si puna la punct sistemul de investitie la bursa.

Daca crezi ca poti sa faci bani atunci cind ai nevoie de ei, te inseli amarnic. Sub presiunea momentului, vei da din colt in colt, vei gasi cele mai nepotrivite solutii care te vor duce sau la dezastru financiar (investesti la repezeala , condus de lacomie si pierzi banii, vezi Caritas si FNI) sau la sclavie (dator la banca pentru zeci de ani, legat la miini cu ratele pe care trebuie sa le platesti luna de luna).

De aceea adolescenta este cea mai buna perioada in care sa incepi sa te gindesti la banii de care o sa ai nevoie peste ani. Niciodata nu e prea tirziu sa incepi, dar nu uita de o lege pe care nu o poti ocoli: legea secventialitatii. Ai nevoie de timp ca sa faci bani.

Daca nu crezi, adu-ti aminte de proverbul romanului:

Gospodarul isi face iarna car si vara sanie!

Comentarii

comments

Standard

11 gânduri despre „Cc: Un plan pentru bogatie: legea secventialitatii

  1. George Breban zice:

    Un articol plin de invataturi pe care viata ni le ofera in fiecare zi, dar pe care suntem prea grabiti ca sa le mai si observam. Felicitari!
    Intr-adevar, banii nu sunt acolo unde vrei sa fie, la momentul potrivit. Foarte bine putem observa asta in viata reala, dar si in jocurile educative ce poarta numele de „cashflow” (flux de numerar). Varianta electronica a jocului este una foarte reusita si foarte utilizata, mai ales datorita faptului ca nu e nevoie sa iti gasesti un partener de joc. Pot juca si cu PC-ul. De unde sa i-l luati? Puteti sa i-l comandati de pe richdad.com sau… vedeti voi :D.
    Recomand sa incepeti cu Cashflow 101, ca mai apoi sa treceti la Cashflow 202 (care e mai complex).

  2. Paul zice:

    Un articol care spune lucruri de bunsimt pe care noi marea majoritate le ignoram pentru ca nu avem „inclinatia” de a gandi pe TL.

  3. irina reit zice:

    De fapt asta ne lipseste APROAPE tuturor, batrani sau tineri, nu avem bani dar nici cand ii avem nu-i „iubim” destul spre a-i investi in ce trebuie. Articol bun pentru toate generatiile……..ca ma gandesc la fleacurile de tot felul, tentante si consumate de tineret in general, sunt cumparate practic de parinti si bunici……..

  4. ALI zice:

    Sau ”daca nu ai batrani sa-ti cumperi”. Sfaturile tale sunt foarte bune ar trebui sa le reiei eriodic. Tinerilor le trebuie sa li se reaminteasca. Acum spun da si vor intelege abia dupa ce a trecut timpul pe care trebuiau sa-l foloseasca.
    ”Fericit cel ce invata din experienta sa dar cel mai fericit este cel ce invata din experienta altora.” Eu am inteles acest lucru si incerc sa-l dau mai departe.
    Bun articol si mai ales folositor! Multumim

  5. BANI SI IAR BANII ESTE UN SUBIECT CARE SE CONFRUNTA MAJORITATEA CETATENILOR BANCILE PERCEP TAXE INPOZITE DOBANZI SI PLATESTI TOT RESTUL VIETII PENTRU UN TRAI MAI DECENT LA NOI TRAIUL DECENT O AU DOAR PERSOANELE CARE CASTIGA SUTE DE MII DE LEI NU UN MURITOR DE RANAD CARE MOARE DE FOAME CU O PENSIE DE 300 DE LEI NU……………….

  6. George Breban zice:

    Poate suna putin cam dur…. insa in ceea ce priveste pensionarii zilelor noastre, as putea spune doar un singur lucru: „ce isi sface omul cu mana lui, se numeste lucru manual”. Adevarat, nici comunistii nu le prea dadeau voie „sa se invarta” asa cum ar fi putut si cum poate si-ar fi dorit…. insa consider ca este de datoria individului sa isi asigure viitorul, nu de datoria statului, a unor firme de asigurari, sau a oricaror alte institutii. TU si numai TU poti sa combini si sa transformi energia si inteligenta ta, intr-un viitor prosper si lipsit de griji, si sa te asiguri ca exista intotdeauna CEVA care iti genereaza un venit peste medie, oricare ar fi aceasta, si oricat de mari ar fi fluctuatiile acestei medii. Provocarea pe care viata ti-o aduce, spune: adapteaza-te! fi inovator! NU pastra ideile in sertar sau doar in mintea ta. Radiaza! Arata ca meriti sa traiesti mai bine pentru ca TU esti cel ce ii ajuta pe altii sa traiasca mai bine! TU esti cel ce a adus telefonia in satul lor. TU esti cel ce le-ai pus painea pe raftul din magazinul de langa casa lor. TU esti cel ce ai facut ceva mai mult decat majoritatea, si anume sa mergi la servici, motivat de speranta unei cresteri de salariu sau poate nici macar de atat. Daca vrei altceva decat ceea ce au cei din jurul tau, trebuie sa faci altceva. Nu poti sa ai o pensie de 10 000 ron, din moment ce tu nu ai facut nimic diferit de cel ce are o pensie de 300 ron.

  7. Luca zice:

    e foarte usor sa spui „ce-si face omul cu mina lui…”.

    in primul rind, pe vremea comunistilor nu exista literatura de dezvoltare personala si nu prea avea cine sa te invete asemenea lucruri. nu uita ca au fost aproape cincizeci de ani de comunism neintrerupt. eu am prins acea perioada (in 1989 avea 21 de ani) si iti spun din experianta proprie.

    nu ai cum sa stii pentru ca nu ai trait atunci. iar acum nu ai cum sa-ti imaginezi atmosfera de atunci, pentru ca nu s-a scris prea mult pe aceasta tema si ce s-a scris nu se citeste.

    e mai bine ca noi toti, indiferent de virsta, sa ne concentram pe ce putem face DE ACUM INAINTE daca vrem sa traim mai bine.

  8. Luca zice:

    din fericire, poti sa-ti imbunatatesti situatia financiara chiar daca esti la pensie. iti trebuie ceva timp pina lucrurile se pun pe picioare, dar nu e imposibil.

    din acest punct de vedere salut cu caldura persoanele peste 50 de ani care citesc milionarul si le transmit public ca le apreciez in mod deosebit modul de gindire. nu vreau sa dau nume dar exista asemenea persoane. felicitari!

  9. George Breban zice:

    Intra-adevar, literatura de dezvoltare personala este un foarte mare beneficiu pentru toti ce ce doresc sa isi asigure realizarea obiectivelor. Este unul dintre lucrurile cele mai importante lucruri cu care poate cineva sa intre in contact. Tocmai in ideea aceasta, doresc sa multumesc tuturor celor ce se implica in dezvoltarea personala, indiferent de modalitatea prin care o fac (scriind carti, dezbatand subiecte pe forumuri, creand bloguri, lasand commenturi, sau pur si simplu discutand la o bere), pentru ca astfel impartasesc idei, experiente si lectii de viata in cele din urma. Un bun prieten de-al meu, are in momentul de fata un status pe Messenger: „n-o cautati, ziua de ieri s-a dus”. Da, asa e trecutul nu se poate schimba, insa in prezent putem face ceva pentru viitor. Doresc sa imi cer scuze daca am lasat impresia (in commentul anterior) ca as acuza pe cineva de „inactivitate”, nicidecum nu era asta intentia mea. Vreau doar sa accentuez faptul ca din trecutul altora, si din rezultatele lor in prezent, putem sa invatam lucruri fara a trebuii sa le mai experimentam si noi. (Decat in cazul in care, desigur, ne multumesc rezultatele lor.)

  10. Ticu Bogdan zice:

    Pana la urma tot ce s-a scris de comentatorii de dinaintea mea se poate rezuma la „prevederea este mama intelepciunii”,o vorba din popor care a fost si va ramane valabila oricand.Felicitari Luca pentru” Milionarul mioritic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.