Finante personale, Investitii imobiliare, Investitii la bursa

Sondaj: De ce vrei sa fii investitor? Rezultate preliminare.

, , , Un comentariu

Motivatia e motorul care ne propulseaza actiunile.

Cu acest sondaj am vrut sa aflu what makes you tick cum zice americanul, adica ce va determina sa fiti investitori.
Initial am crezut, conform cliseului promovat de industria filmului american, ca motivul pentru care alegeti aceasta modalitate de a face bani este dorinta de a deveni bogat. Am fost victima propriilor poncifuri culturale.

Daca privesti obiectiv situatia detinatorilor de proprietati imobiliare sau a celor care au investitii la bursa (vorbesc de zona americana), afli lucruri ciudate:

  • desi detin case pe care le inchiriaza, multi nu se considera investitori
  • desi fac bani mai mult decit media cetatenilor, nu vor sa devina bogati
  • telul lor este sa aibe un confort financiar

Judecind prin prisma acestori constatari, rezultatele preliminare (dupa 100 de raspunsuri) la sondajul meu se incadreaza surprinzator in acest tipar al investitorului american. Lumea vrea sa fie independenta financiar.

Acest lucru e interesant, pentru ca apare problema tintei: chiar daca ai o pusca, ea nu foloseste la nimic daca nu o indrepti spre …tinta. Cu alte cuvinte, desi investitiile sint vehicule excelente pentru a te imbogati, nu te vei imbogati daca nu ti-ai propus acest lucru!

La mica distanta este grupul celor care vor sa se imbogateasca. Au ales bine, aceasta e una din cai.

Imediat dupa ei urmeaza grupul disperatilor-debusolatilor: ei vor sa scape de problemele financiare. Aici e marea drama, pentru ca acest grup nu intelege un lucru fundamental: investitiile nu sint facute ca sa-ti rezolve problemele financiare. Pentru a indeparta saracia sau spectrul intunecat al unui posibil faliment financiar personal, iti trebuie tehnicile de baza ale finantelor personale, adica: sa-ti urmaresti veniturile si cheltuielile, sa reduci cheltuielile si sa cresti veniturile. Doar atit.

Atentie, oameni buni! Investitiile sint un lucru riscant. Ele nu sint medicamentul contra saraciei. Nu degeaba exista termenul de CAPITAL DE RISC pentru a defini fondurile cu care faci investitii. Prima data invatati sa va gestionati corect banii de zi cu zi. Cind ati reusit acest lucru, puteti trece mai departe, la investitii. Orice alta abordare duce spre dezastru.

La urma vin raspunsurile-capcana:

  • vreau sa protejez banii economisiti – e ca si cum ai merge la servici cu o masina de formula unu! Investitiile te pot face bogat, de ce sa tintesti atit de jos?
  • investitorii au statut social deosebit – asta imi aminteste de copii care vor sa se faca fotbalisti pentru a avea bani multi si femei frumoase 😀
  • multi dintre cunoscutii mei sint investitori – deh, e la moda…

Sper ca acest articol a lamurit anumite aspecte importante ale „meseriei” de investitor. Nu va apucati de investitii ca sa scapati de saracie, pentru ca e la moda sau pentru ca vecina o sa dea pe spate.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Sondaj: De ce vrei sa fii investitor? Rezultate preliminare.

  1. loredana lebedov zice:

    Chiar ca mi-a deschis ochii acest articol.mi-a schimbat ordinea planurilor de viitor.mai intai trebuie sa invat sa pun deoparte niste banuti cu care sa incep nusa iau bani dintr-un buget deja deficiar.merci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.