Finante personale

Alegerea mea: independenta si libertatea

, , , , 12 comentarii

Venirea noastra pe lume se face sub semnul dependetei totale.

Sintem fiinte neajutorate: avem nevoie de protectie contra conditiilor naturale adverse (ploaie, frig, caldura excesiva), avem nevoie de hrana si apa, de iubire. In primele zile nu vedem mai departe de miinile noastre; ne trebuie luni ca sa ne ridicam in doua picioare, ani ca sa percepem de unde vin pericolele mortale, decenii sa intelegem subtilitatile acestei lumi.

Un proces indelungat, de transformare, de invatare. Plin de experiente care ne ascut abilitatile de supravietuire si adaptare. Odata cu intimplarile care ne arata tot mai multe fatete ale realitatii, dispunem de informatii suficiente pentru a stabili legaturi noi intre cauze si efect, pentru a gasi sabloane, pentru a vedea ordinea ascunsa din spatele tabloului.

Atunci deschidem ochii cu adevarat, observam multimea conexiunilor pe care le avem cu oameni sau situatii, descoperim dependenta noastra si libertatea pe care o pierdem odata cu primirea de avantaje.

Chiar si adult fiind, esti mult mai dependent decit ti-ai putea inchipui:

Dependenta cea de toate zilele...

 • emotional de parinti, frati si surori, familie, prieteni
 • financiar de parinti, de sot/sotie, de patron /angajator!
 • social prin sistemul de asigurari de sanatate si prin sistemul de pensii
 • dependent de serviciile ce-ti asigura confortul (curent, apa, gaz, canal…)
 • dependent de substante (alcool, tutun, droguri…)
 • de mijloacele de comunicare la distanta (telefonie, internet…)

Dependenta este un drog in sine. E mai usor sa depinzi emotional de cineva mai puternic; e mai comod sa depinzi financiar, sa nu-ti pese de clienti, de termene limita, de schimbarile pietei, doar sa executi ordine si sa vina banii; e mai caldut sa astepti pensia si sa te bazezi pe sistemul de sanatate; e mai la indemina sa te abandonezi starilor euforice si evadarii facile ale consumului de droguri.

Intotdeauna am fost alergic la constringeri. Desi m-am conformat de nevoie, nu mi-a fost usor sa trec prin perioada dependentei de parinti. Sincer sa fiu, am avut o oarecare libertate de alegere, ceea ce m-a facut sa optez pentru medicina: o data cu statutul social privilegiat aveam mijloace materiale suficiente pentru a-mi mari gradul de independenta.

La inceput am fost angajat. Dupa un timp mi-am deschis propriul cabinet si am gustat din adevarata independenta: eram propriul sef, propriul angajat. Am platit cu usurinta pretul libertatii, facind slalom printre greutati, alegind responsabilitatea in locul comoditatii.

Odata cu noua senzatie de ‘cer liber’ mi-am indreptat atentia spre alte dependente din viata mea:

 • am studiat cai de obtinere a independentei financiare: am citit mult, am cotrobait prin internet, am fost la cursuri si seminarii
 • mi-am revizuit atitudinea fata de sistemul de pensii si de sanatate: am cautat sa-mi construiesc investitii care sa-mi aduca continuu un flux de bani, fara sa fiu nevoit sa muncesc; cind am inceput sa acumulez capital, pensia pe care mi-o rezerva statul la batrinete mi s-a parut derizorie; variantele de tratament in tara au devenit doar inceputul listei de posibilitati in cazul unor probleme de sanatate
 • ma deranja pina si dependenta de serviciile sociale ce-ti asigura confortul: mi-am construit casa folosind doar reteau de curent electric. Apa o iau dintr-o fintina forata la adincime iar in loc de canalizare folosesc o fosa septica ecologica.

Sint sigur ca multi dintre voi rid in barba sau declara emfatic o parere ridicata la rang de adevar: viata e mai mult decit potenta financiara.

Sint de acord; valoarea banului paleste in fata zimbetului copilului tau, averile nu-ti tin la fel de cald ca si dragostea sau respectul partenerului de viata. Tocmai de aceea te intreb: preferi sa fii virtuos si sarac? Crezi ca poti sa-ti vindeci copilul grav bolnav apelind la doctorul de cartier? Crezi ca poti sa fugi din fata ororilor razboiului cind e prea tirziu, dupa ce ai asteptat in calea potopului pina in ultima clipa, cramponindu-te de putinul agonisit: o casa, o masina, citeva lucruri personale?

Nu vreau sa fiu dependent de nimic. Doar ne-dependent.
Independenta se plateste. E nevoie de potenta financiara.

Odata cu acest sentiment, apare continuarea logica, pasul urmator. Dincolo se afla libertatea: paradisul pierdut, nirvana, starea de gratie. Tinjim dupa libertate pentru ca este trairea naturala in care putem sa ne exprimam potentialitatea, sa devenim ceea ce sintem facuti sau vrem sa ajungem.

Libertatea inseamna, in lumea reala :

Libertate

  • sa poti dispune de timpul tau in cel fel doresti
  • sa poti face ce vrei, cind vrei (atita timp cit nu lezezi drepturile si libertatea altora)
  • sa poti avea orice iti doresti, cind doresti, de cite ori doresti (atita timp cit nu lezezi drepturile si libertatea altora)

In lista de mai sus nu vei gasi banii. Banii sint doar o unitate de masura. Capacitatea de a dispune, de bunuri materiale si de timp, aceasta e adevarata bogatie. Cunostintele care te ajuta sa treci de orice piedici, sa obtii ce iti doresti, aceasta este adevarata libertate.

Libertatea iti permite sa te exprimi in plenitudinea ta, fara limite; sa-ti urmezi visele, oricit de sus tintesc; sa devii ceea ce vrei cu adevarat, fara sa te uiti la costuri.

Independenta si libertatea se cuceresc. Prin munca, prin pasiune, prin motivatie dusa la extrem. Prin efort intelectual, prin dorinta de a-ti depasi limitele cu care ai fost inzestrat sau care ti-au fost impuse prin invatare de societate sau de cultura.

Refuza dependenta, sparge limitele, gaseste calea spre cunoastere si vei deveni liber. Vei putea sa jonglezi si sa dispui cu usurinta de valori materiale, vei reusi sa iti gasesti drumul indiferent de vicisitudini. Vei fi in stare.

Comentarii

comments

Standard

12 gânduri despre „Alegerea mea: independenta si libertatea

 1. CSABA MOLNAR zice:

  luca,

  asa am simtit in timpul liceului dupa care a venit universitatea si binenteles intre timp am simtit ca este imposibil sa traiesc asa cum tu te descri, dupa care am intrat intr-un mlm si am primit viziunea, intre timp m-am lasat de mlm pentru ca nu am fost de acord cu anumite idei (legat de produsele lor si piata) dar nu asta este important, au facut „greseala” sa ma invete anumite lucruri legat de bani, management etc. si stiu acum ce sa caut si cum sa caut. iar momentan am gasit blogul tau care ma ajuta enorm. te rog sa ti tot asa

 2. Octavian zice:

  Se zice ca nu e bine sa te atasezi de lucruri materiale.
  Dar e gresit s-o duci la extrem si sa nu te mai intereseze deloc aspectul material.

  Eu vad situatia in felul urmator: daca eu nu am conditiile necesare unui trai bun , daca eu nu o duc bine, nu as mai avea resursele necesare sa ii servesc si pe ceilalti.

  asa ca , acumularea resurselor o vad si ca pe o metoda de marire a impcatului tau asupra oamenilor.

 3. Feri zice:

  …and the truth shall set you free.

  „sa poti dispune de timpul tau in cel fel doresti”

  Ai nimerit-o la fix aici, e si idealul meu.

 4. george48 zice:

  Subiectele zilnice pe care le dezvolti si le citesc prin intermediul acestui blog sunt bine venite pentru mine.Activitatea mea pe internet se rezuma la acest blog pe care-l citesc zilnic si rasfoitul mailurilor.Am inceput sa citesc Tata Bogat,Tata Sarac si mi-am gasit si un servici mai bine platit.Tine-o tot asa pentru mine are un efect benefic aceasta munca pe care o faci.Curios ca nu sau gasit pana acuma prea multi care sa dezvolte si sa fie sinceri in a prezenta mai multe retete prin care inarmat cu anumite cunostiinte si disciplina financiara intr-o perioada de…sa se poata ajunge la independenta sau libertate.Sunt foarte atent la tot ce scrii sau vrei sa intreprinzi ai tot sprijinul meu daca va fi nevoie.

 5. Pingback: Retrospectiva lunii aprilie | Milionarul Mioritic ®

 6. Hrisant zice:

  Excelent articolul. Permite o vedere ca printr-o usa intredeschisa catre o lume aparent neverosimila. Pasul dincolo de usa ar putea insemna chiar daramarea unor tabu-uri aparent de nezdruncinat:
  – sa nu depinzi emotional si in nici un alt mod de nicio ruda
  – structurile societatii, institutionale sau nu, sa ajunga sa nu mai reprezinte un reper obligatoriu nici in materie de protectie si nici in materie de orice altceva
  – parerile majoritatii sa incepe sa insemne mai curand o nebunie colectiva la care sa nu-ti doresti intodeauna sa subscrii
  – practic poti ajunge precum filozoful independent de orice camarila sau servitute, cel descris de Kant in Critica ratiunii pure. Sau poate poti ajunge chiar sa creezi realitatea atat pentru tine insuti cat si pentru cei care alegi sa-i influentezi.

 7. Luca zice:

  @ Hrisant

  ai surprins exact ideea!
  acest concept nu e nou. il gasesti repetat de-a lungul istoriei si in functie de tipul orinduirii sociale capata noi forme de manifestare. de fapt este o accedere la starea normala pe care ar trebui sa o aiba omul. dupa cum spune presedintele J.F.K. intr-un discurs memorabil, pe care l-am mai citat:
  „…man will be what he was born to be: free and independent.”

 8. Pingback: Biblioteca Secreta a fost accesata de peste o mie de ori | Milionarul Mioritic ®

 9. Pingback: Nik Halik in Romania, 2008 - concluzii | Milionarul Mioritic ®

 10. Pingback: Inconstienta? Nu cred... | Milionarul Mioritic ®

 11. Pingback: Cite ceva despre bugetulfamiliei.ro | Milionarul Mioritic ®

 12. Ion Bobia zice:

  Am intalnit o formulare care mi se pare foarte potrivita ca „definitie” a libertatii, incuzand enumerarile din articol si fiind mai cuprinzatoare, dupa parea mea. Iat-o, foarte concis formulata:

  Libertatea inseamna sa-ti poti permite sa nu faci ce nu-ti place.

  Analizati cu atentie si veti vedea ca desi, formulata negativ, subintelege formularile pozitive din text si nu numai dar, mai ales se refera la cea mai mare „durere” a nelibertatii, ca sa zic asa, dependenta, constrangerile pe care nu le poti evita ( cu asta si incepe articolul).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.