In atentia mea

Cc: consuma, asculta, mori

, , 2 comentarii

Articolul de mai jos a aparut ca si guest-post in blogul lui Adrian Soare, Succes dublu

Plimbindu-ma pe strazile Timisoarei, am intilnit, in zona istorica, in mai multe locuri, un graffiti ciudat. Era format din trei cuvinte, scrise cu rosu, unul sub altul: consuma, asculta, mori. Obisnuit cu lozincile rock si punk, cuvintul asculta ma ducea cu gindul la muzica. Nu reuseam sa ma dumiresc ce sa ascult, pentru ca in jur nu existau alte indicii.

Intr-o zi, cind mergeam la o intilnire, unicul meu neuron a percutat. Am reusit sa inteleg ce era cu acel asculta si dintr-o data, iesind de dupa un nor, soarele revelatiei (hai ca am luat-o pe ulei…) m-a iluminat; asculta era obey, adica supune-te. Hmm, in engleza suna mai bine: consume, obey, die. Consume fiind polisemantic, cu intelesul de a fi consumat, a te consuma.

Trei cuvinte, aparent banale, a caror inlantuire dau verdictul asupra omului modern: o fiinta ce alege sa-si satisfaca dorintele (consuma), a caror indeplinire necesita bani, pentru care munceste, de obicei angajat (asculta: de sef, de conventia sociala, de chemarea patriei), o fiinta ce n-are alta devenire decit sfirsitul (mori…).

Descopeream in aceasta enumerare viata multor cunoscuti, prinsi in ping-pong-ul dormitor-serviciu-dormitor, robotind zilnic, an de an, zeci de ani pentru a plati, ce? O rata la apartament, masina, un concediu in strainatate, pentru doua saptamini. O specie moderna de sclavi, prinsi in menghina satisfacerii dorintelor personale (consuma), ale caror lanturi nu le vad, le privesc ca pe ceva normal (trebuie sa muncesti, ai rate de platit – asculta), care la un moment dat se trezesc din amorteala, la pensie, si se intreaba: ce-am realizat pina acum? (o casa si o masina, citeva concedii…), ce urmeaza? (mori…).

M-am regasit si pe mine, cel de acum zece ani, prizonier in aceeasi triada de cuvinte, condamnat. Dar atunci, acum niste ani, am spus stop.

Va propun trei cuvinte: viseaza, actioneaza, daruieste.

VISEAZA

Follow your bliss’ spunea Joseph Campbell

Trebuie sa ai un vis care te face fericit. Indiferent cum vrei sa-l numesti, chemare, pasiune, hobby, o activitate prin care te implinesti.
Urmeaza-ti chemarea, ia drumul pasiunii care te macina, mergi pe calea ce duce spre fericire.

Ce-ti place sa faci?
Nu conteaza. Daca pentru tine acel lucru e important, nu renunta la el. Nu te poate opri nimic.
N-ai timp? Modifica-ti programul.
N-ai bani? Gaseste solutii.
Te opresc altii? Ignora-i.

Follow your bliss.

ACTIONEAZA

Sa-ti contempli visul nu ajunge. Extazul ajuta, dar nu e suficient. Traim intr-o lume materiala, deci trebuie sa ne exprimam in concordanta cu ea. Fa ce trebuie sa faci, gaseste resurse, rezolva problemele care apar. Orice obstacol il poti transforma intr-o oportunitate.

DARUIESTE

La finalul drumului, in trecerea spre dincolo, ne opreste o vama. Nu putem lua nimic din aceasta lume, pentru a duce cu noi. Singura optiune este sa lasam ceva aici, pentru ceilalti.

Leaga-ti visul de oamenii din jurul tau. Ofera-le pasiunea creatoare, pune-ti maiestria in slujba lor.

In momentul in care daruiesti ceva acestei lumi, parasirea ei nu mai constituie un sfirsit. Iti prelungesti viata dincolo de existenta fizica, perisabila. Invingi moartea.

Nu te limita la consum.
Respinge obedienta.
Invinge moartea.

VISEAZA
ACTIONEAZA
DARUIESTE

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cc: consuma, asculta, mori

  1. George Breban zice:

    Un articol ce arata mai mult decat calea spre „cum sa faci gramezi de bani”. Arata adevaratul sens al vieti; acela de a face sufletul sa vibreze la bucuriile aduse de practicarea unui hobby, de implinirea celui mai mare vis…in cele din urma de constientizarea faptului ca esti un om fericit.

    Felicitari pentru articol!!! E printe primele locuri in top5 cele mai bune articole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.