Metodele de a investi la bursa sint descurajant de multe. Nu numai ca exista actiuni, derivate (options, futures, options on futures), obligatiuni, certificate de trezorerie, burse de marfuri, de valute, derivate ale acestora si inca multe alte intrumente de tranzactionare, dar pentru fiecare dintre ele sint mii si mii de modalitati de investitie descrise in literatura de specializate si alte milioane inca nedescoperite.
Cu toata aceasta diversitate dezarmanta, exista doua tipuri mari de participanti in trading (pentru ca bursa este doar un aspect al tradingului).
Reprezentantii lor sint investitorul si speculantul. Clasificarea se aplica mai mult instrumentelor strict financiare, mai putin celor legate de bursele de marfuri.
Investitorul
Este cel care aloca bani in instrumente financiare, indiferent care sint ele, pe un termen mediu sau lung. De obicei cumpara actiuni ale unei firme, cind aceasta este la inceput, sau chiar imediat dupa oferta publica initiala (listarea la bursa), in ideea ca firma are un mare potential de crestere.
Investitorul trebuie sa aiba solide cunostinte de economie, contabilitate, managment in general, cunostinte despre mecanismele bursiere de tranzactionare si despre legile care le guverneaza. Trebuie analizate o multime de date, de la situatia economica mondiala, cea nationala (a tarii unde activeaza firma), a sectorului de activitate al firmei, apoi datele contabile publice oferita de firma, situatia ei economica, stirile legate de evolutia in afaceri.
In afara de cunostinte iti trebuie experienta. Personal, acest gen de analiza ma depaseste, deoarece nu am educatia de specialitate necesara si nici disponibilitatea intelectuala pentru asa ceva. Dar sint persoane deosebit de pertinente in acest domeniu, si nu il voi aminti decit pe Warren Buffet, cel care la un moment dat (inainte de a dona o mare parte din averea sa) se situa pe locul doi in lista celor mai bogati oameni din lume.
Speculantul
In limba românã, termenul de speculant este pur peiorativ. Este sinonim cu bisnitar, smecher, profitor.
In realitate cuvintul provine din speculum, care in latina inseamna ochelar.
A fi speculant presupune a privi un lucru din lumea inconjuratoare cu niste ochelari, pentru a-l vedea mai bine. Acesti ochelari nu se gasesc de vinzare. Ei sint capacitatea noastra, a fiecaruia, de analiza mentala. Ea este data de cunostintele intr-un domeniu, de capacitatea de a vedea detaliile si de a trage anumite concluzii. Experienta joaca un rol important.
In lumea vestica, a fi speculant este un titlu de glorie. Este privit ca un specialist intr-un anumit domeniu, de obicei financiar, capabil sa vada lucruri pe care marea majoritate a oamenilor nu le vad, sa sesizeze oportunitati , sa gaseasca pirghiile necesare si sa actioneze, in asa fel incit sa obtina un profit. Iar profitul nu apare prin ingenunchierea adversarilor, ci prin sesizarea directiei in care se deplaseaza piata (cerea si oferta).
Investitorul nu este atasat in nici un fel de firma a carei actiuni le cumpara, sau de tara in a carui bonuri de tezaur sau valuta investeste . El cumpara pe termen scurt, cu un singur scop, acela de a scoate profit. Pentru el nu e important daca piata urca sau coboara. De obicei prefera scaderile, pentru ca se pot face mai multi bani intr-o perioada mai scurta de timp. Piata panicheaza si are loc o prabusire, un eveniment fulgerator, in care se pierd si se fac bani multi.
Daca vrei, speculantul este un luptator de gherila. El analizeaza adversarul (piata), care este mult mai puternic decit el. Cind gaseste un punct vulnerabil, actioneaza si smulge pietei un profit.
Eu ma consider un speculant. De fiecare data cind analizez cererea si oferta, incerc sa vad acele lucruri care scapa majoritatii, sa identific directia in care se deplaseaza trenul si sa urc in vagon, inainte ca acesta sa prinda viteza. Este un joc captivant, a carui miza este cistigul sau pierderea. E pasiunea vinatorii, este bucuria punctului ochit cu dibacie sau acceptarea cu seninatate a esecului.
In general, a fi investitor inseamna analiza si rabdare. A fi speculant inseamna perspicacitate, viteza, hotarire, determinare.
Inainte de a decide ce vrei sa fii, trebuie sa te uiti cu atentie in sufletul tau si sa gasesti raspunsul: esti un contemplativ sau un activ? Iti place viteza sau mersul la pas? Vrei cistiguri rapide (dublate pe riscuri pe masura) sau cistiguri care cresc in ani, cu risc minim?
Sint intrebari grele, la care raspunsurile nu vin usor. Pentru ca in noi salasluieste cite putin din fiecare.
Iti multumesc pentru vizita! |
Milionarul Mioritic este deschis la colaborari!
Daca ai un blog despre sau obisnuiesti sa scrii pe teme de educatie financiara, trimite-mi articole. Ele vor fi publicate in blogul meu daca:
a. aduc contributii originale si se ridica la nivelul criteriilor de calitate indeplinite de articolele din Milionarul Mioritic
b. nu au mai fost publicate
Astept mesajul tau prin email.
Am infiintat in 1990 Intreprinderea Mica cu numele 49 din Romania, am muncit de multe ori si 12 ore zilnic in ea, am ajuns sa am 40 angajati dar culmea este ca cel mai mult am acumulat ca…speculant. Am cumparat acum 3 ani un teren pe care am primit acum cateva zile o oferta de 50 de ori mai mare! In ultimii 2 ani am citit cam 100 carti de business si am aplicat destul de mult. Totusi de cateva zile ma apropiu de concluzia uluitoare ca nu e nevoie sa fi studiat prea mult ca sa faci bani… ba chiar e oarecum daunator. Am intalnit recent un ignorant care a reusit financiar extrem de bine si asta numai pentru simplu fapt ca s-a trezit in cateva dimineati cu gandul sa actioneze intr-o directie stupid de simpla -sa actioneze in a investi in ceva care necesita un minimum de management asteptand ca oameni cu carte ( de business) sa se concureze pana la epuizare si intr-o buna zi sa extinda orasul ( cu constructii comerciale si rezidentiale) pana in vecinatatea terenului cumparat acum 15 ani cu o miime din pretul care il are zona azi. Tot zilele astea am auzit cel mai tare adevar din gura unui copil cand a venit de la scoala. Mi-a zis ca a auzit la ora de engleza o exopresie amuzanta: ” Don’t let the school get in the way of your education!”
Daca ai educatie financiara atunci te indrepti automat catre calea cea mai indelungata si stresanta de facut bani…cea ca investitor. Daca nu ai spirit antreprenorial si nici scoli de business/management atunci alegi treaba cea mai banoasa si ca si Becali devi speculant. Cred ca niciodata nu e prea tarziu sa devi speculant
Felicitari Hrisant!
Comment-ul tau este un mini articol. Direct la subiect, concis. Ma bucur ca doresti sa impartasesti parerile tale cu cititorii blogului.
Pingback: De ce eu nu investesc la BVB si alte lucruri care ma deranjeaza : Succes Dublu
Pingback: De ce nu investesc la BVB si alte lucruri care ma deranjeaza | Milionarul Mioritic ®
In cartea „Iesi din labirint” (pe care am citit-o si este cea mai buna carte de finante personale si dezvoltare personala pe care am avut-o in mana – cred ca depaseste pe alocuri si cartile lui Robert Kiyosaki) faci o distinctie intre speculant si speculator; cum este, pana la urma ? 🙂
investitorul poate fi speculatorul, speculantul nu poate fi investitor 🙂